Sakki på søndag: piggdekkavgift, Stockholm og Klassekampen

God søndag!

Uken startet med alle pigger ute – da bystyret barket sammen til debatt om piggdekkavgift. Fra onsdag var jeg i Stockholm og i helga i Oslo på Klassekampen-akademiet.

Piggdekkavgift

Mandag kveld var det bystyremøte i Stavanger, og mange saker på agendaen. Men ingen saker ble like kraftig debattert som forskriften som innfører avgift for piggdekk.

Bakgrunnen er følgende: Det er et mål om at under 90 % av bilistene skal bruke piggdekk. I regionen ligger man ned mot 79 % (2015), mens enkeltkommuner er bedre. Det er viktig at vi ikke snakker om gjennomsnitt. For den ungen med dårlige lunger er gjennomsnitt uvesentlig, da er det den dårlige lufta som pustes inn som er problemet.

Hvert år dør 1700 mennesker for tidlig av dårlig byluft. Det er 14 ganger flere enn som mister livet i trafikkulykker. I de store byene er problemet størst. Vi vet at piggdekk bidrar til å rive opp asfalt og skaper farlig svevestøv som pustes inn. På kalde og vindstille dager blir problemet større.

Friske blir syke, syke blir sykere og de sykeste dør av dårlig luft. Derfor er det viktig at folkevalgte tar vårt ansvar på alvor og gjennom piggdekkavgift både bidrar til at færre bruker piggdekk og at pengene kommunen får inn kan brukes til målrettede tiltak for bedre byluft. SV sikret, sammen med Ap, V, KrF, MDG og Rødt, flertall for å innføre piggdekkavgiften fra 1.10.2017.

Her kan du se meg debattere piggdekkavgiften mot FrPs Leif Arne Moi Nilsen på TV Vest >>

Stockholm

Onsdag til fredag dro Kommunalutvalget i Stavanger til Stockholm på studietur, for å lære mer om smartbyarbeid. 

Hva er en smartby? Godt spørsmål. De overordnede målene i Stavanger er å:

  • Styrke evnen til å håndtere de store samfunnsutfordringene
  • Utvikle bedre og mer effektive tjenester til innbyggerne 
  • Bidra til nye næringsvirksomheter og nye arbeidsplasser 
  • Redusere klimagassutslipp
  • Bidra til en mer bærekraftig samfunnsutvikling

Når vi skal bruke teknologi og IKT i langt mer omfattende grad i dag, gir det noen fanrastiske muligheter. Men det vil også by på utfordringer, særlig knyttet til personvern. I Stockholm skal de ha et eget etisk råd, som skal vurdere problemstillinger og balansen mellom det teknologiske, det menneskelige og personvernet. Dette bør vi ta med oss i arbeidet i vår egen kommune.

Mens det i Stavanger er et mål om nullvekst i personbiltransporten, vil Stockholm redusere antallet biler. De har, i motsetning til Stavanger, greid å redusere klimagassutslippene år for år, og ligger allerede nå bare 0,2% fra sitt 2020-mål.

Det var merkbart at byen hadde et sterkt politisk flertall på venstresiden, med en styrende koallisjon av Socialdemokraterna, Miljöpartiet, Vänsterpartiet og Feministisk Initiativ, som setter klima, ulikhetsspørsmål og mangfold høyt. De har gitt byen slagordet «Ett Stockholm för alla».

Klassekampen-akademiet

Vi har i helga hatt ny samling med gjengen fra Klassekampen-akademiet. Åsne Seierstad holdt et veldig bra foredrag om skriving, med utgangspunkt i hennes bøker En av oss og To søstre. Flinke folk som Åsa Lindborg fra Sverige, Rune Lykkeberg og Emma Holten fra Danmark, Magnus Marsdal og Klassekampen-ansatte har kurset oss i skriving, politiske temaer som høyrepopulisme, feminisme, klassekamp med mer. Dette er veldig inspirerende og kjekt arbeid.

Til slutt vil jeg si at det var veldig hyggelig å bli innstilt som sentralstyremedlem i SV. Nå er det opp til landsmøtet hva som skjer, men jeg er veldig motivert for å arbeide på et nasjonalt plan for å styrke SVs organisasjon og gjennomslag. Hele innstillingen kan du lese her >>

Ha en fin uke og følg meg gjerne på Facebook, Twitter eller Instagram!

Sakki

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s