Sakki på søndag: Kvinnedagen trengs!

Gode leser!

Onsdag markerte feminister av alle kjønn i hele verden og i hele Norge kvinnedagen. Hvert år kommer de samme, og like uinspirerende, debattene: trengs kvinnedagen? Er dagen for venstrevridd?

Trengs kvinnedagen?

Ja.

Selvfølgelig gjør den det. Det er systematiske forskjeller mellom kvinner og menn i samfunnet, knyttet til lønn, makt, trygghet og rettigheter.

I tillegg har vi stadige eksempler på at kvinners rettssikkerhet er truet, da ulike tingretter i ulike saker finner noe i en sak som implesitt ansvarliggjør kvinnen for det hun er utsatt for. Vi har denne uken to eksempler fra Stavanger tingrett, én sak der en mann fikk redusert straff fordi retten mente han banket kona i «berettiget harme», ettersom han hadde funnet ut at hun var utro (ved å ulovlig ta seg inn på telefonen hennes). En annen sak hvor to kvinner var blitt voldtatt, fikk gjerningsmannen (som retten fant hadde begått voldtektene, bevist ut over enhver rimelig tvil) straffereduksjon fordi kvinnene også var prostituerte. Det er helt vanvittig.

Vi har andre eksempler som Hemsedal-saken, som også har bidratt til at mange kvinner opplever en legitim frykt for om rettsapparatet tar deres trygghet på alvor.

Er dagen for venstrevridd?

Nei.

De som påstår det er relativt uhistoriske. Fra Wikipedia:

Kvinnedagen ble i utgangspunktet vedtatt som en nasjonal markering av det amerikanske sosialistpartiet i 1908, og den første markeringen ble avholdt 28. februar 1909. I 1910 ble den første internasjonale kvinnekonferansen avholdt i Jagtvei 69 (senere kjent som Ungdomshuset) i København, og den tyske marxisten Clara Zetkin fikk gjennomslag for å innføre en internasjonal kvinnedag den 8. mars. Dagen skulle være en kampdag for den sosialistiske kvinnebevegelsen, i første omgang som et redskap i kampen for kvinnelig stemmerett. Det påfølgende år ble dagen markert i Sveits, Tyskland, Østerrike og Danmark: En million kvinner demonstrerte.

Den internasjonale kvinnedagen har sitt opphav i sosialistiske bevegelser verden over. At høyresiden ønsker å være med er flott, men det er ikke riktig om man tror 8. mars markeres som en helt nøytral dag. Den har sitt historiske bakteppe, og er uløselig knyttet til venstresiden og venstresidens kamper. De seirene kvinnebevegelsen har vunnet har ikke vært hjulpet frem av høyresiden. Det blir de neppe fremover heller.

Vi var 700 folk som marsjerte i Stavangers gater, til kamp for hen som tredje kjønnskategori, mot voldtekter, for retten til fri abort for kvinner i hele verden, for 6-timers normalarbeidsdag med full lønnskompensasjon og andre viktige saker for oss alle. De som mener kvinnedagen er gammeldags står nok i stor fare for å selv være politisk ganske utdaterte. Det er stort sett alltid folkelige bevegelser som har endret verden. Det gir optimisme når man trosser regn og vind og finner en parole å stille seg bak.

VI KAN GØRE DET!

Ha en fin uke og følg meg gjerne på Facebook, Twitter eller Instagram!

Sakki

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s