Sakki på søndag: tiltaksmidler, delingsøkonomi og strategi

Godtfolk!

Post-landsmøte-uke, med mange møter i lokalpolitikken. SV har kjempet for lokale arbeidsplasser, og møtt motstand fra byens politiske flertall.

Tiltaksmidler

Formannskapet skulle behandle hvordan vi skal fordele tiltaksmidlene regjeringen har tildelt for å bøte på krisen som rammer Sør- og Vestlandet. Da var det viktig for SV at midlene kommer lokale bedrifter til gode.

Stavanger har over 4 000 helt ledige personer, og 600 personer som har et halvt år til de mister dagpengene (etter to år). Da ville det vært meningsløst at kommunen kvitterer ut krisemillioner uten at vi kan sikre at det faktisk går til lokale arbeidsplasser. I administrasjonens forslag legges det ikke opp til at noen av millionene skal øremerkes lokalt næringsliv, men kun gå ut på ordinært anbud.

Det kan bety at vi i praksis like gjerne sender regjeringens krisemillioner til Danmark og Polen. Både LO, NITO og Tekna har tatt opp dette med å sikre lokale tilbydere. Her må kommunen levere. Regelverket i dag er at offentlige anbud på over 1,1 millioner kroner pluss moms må på anbud.

Innenfor regelverket må man benytte handlingsrommet som finnes, slik som de gjør blant annet i land som England, Tyskland og Frankrike, og som blant annet Byggenæringens landsforbund har tatt til orde for. Det er spesielle tider, som krever spesielle tiltak.

Foreningene har bedt om at offentlige innkjøpere må få sterkere føringer om å sikre arbeidsplasser i Norge når de gjør anskaffelser. Den utfordringen må vi ta.

SVs forslag var:

Stavanger formannskap ber rådmannen tilrettelegge for at pengene skaper lokale arbeidsplasser og at det benyttes lokale vare- og tjenesteleverandører i prosjektene som igangsettes.

Her kan du lese saker om SVs forslag, Teknas reaksjon på flertallets nei og en sak fra Byggmesteren.

Mandag skal saken behandles på ny i bystyret. Da håper vi mange har brukt helga godt til å tenke seg om!

Delingsøkonomi

Torsdag kveld var jeg i debatt hos Kverulantkatedralen om delingsøkonomi. Den finner du her. I panelet var LOs Trude Tinnlund, Lyses Torill Nag, Rogaland Taxis Svein Svimbil og Venstres Kjartan Lunde. Det ble en interessant debatt om et fenomen som har kommet raskt og kraftig vil påvirke samfunnet.

Vi må skille mellom delingsøkonomi og formidlingstjenester. Deling er bra. Men en del formidlingstjenester utfordrer arbeiderrettigheter og skatteinnkreving. Vi må sørge for å bruke teknologien til det beste for samfunnet og folk, men ikke la den overkjøre viktige prinsipper som organisert arbeidsliv, sikre jobber, trygg pensjon og at alle skal bidra til fellesskapet. Svart arbeid blir ikke mer lovlig av at det skjer gjennom en app.

Strategi

Fredag og lørdag var Rogaland SVs toppkandidater Solfrid Lerbrekk, Gjertrud Kjellesvik, Fredrik Tønnesen, Akosua Awuku, meg og strategiutvalget sammen på strategisamling. Vi har gjort mye praktisk og strategisk arbeid for å være klar til valgkampen. Det var en veldig bra og kjekk samling, med mye humor. Det er et samlet lag som skal jobbe på for å få Solfrid inn på tinget til høsten!

Ha en fin uke og følg meg gjerne på Facebook, Twitter eller Instagram!

Sakki

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s