Tale på Nowruz-markering

Kjære alle sammen!

Tusen takk for at jeg ble invitert hit, det syns jeg er veldig kjekt!

Godt nyttår! Nowruz piroz bet!

Vi markerer en ny start, en ny dag, et nytt år. Det gir oss tid til å stoppe litt opp og tenke over hva som skjer rundt oss, som har skjedd og hva vi håper vil skje.

Vi lever i turbulente tider. Vi ser ekstreme nasjonalister og populister styrker seg i mange land. Vi ser et NATO som aksepterer at sitt medlemsland Tyrkia begå store overgrep mot kurderne og gå i stadig mer totalitær retning. At Norge ikke setter foten ned overfor sin alliansepartner er uforståelig.

Å ta kampen for frihet har alltid vært viktig. Men slik verden er nå er det viktig at hver og én av oss gjør det vi kan for å sikre alle folk frihet og menneskerettigheter.

Det sitter titusenvis av flyktninger i Tyrkia, Hellas og Italia. At de ikke lenger kommer til Norge finner sikkert noen glede i. De menneskene som trenger et sted å flykte til, finner ikke en trygg havn i Norge lenger. Mitt budskap er: hjelp andre! For det er alt vi har; hverandre. Vi må en ha raus og solidarisk politikk. Det kan aldri bli for mye rettferdighet i verden.

Noen ganger kan man bli nostalgisk og tenke tilbake, og gjerne si at «alt var bedre før». Stort sett er det ikke riktig.

Alt var ikke bedre før. Tvert i mot. Vi arbeider kortere og lever lenger enn før. Barnedødeligheten i verdens fattigste land går ned, fordi vaksinering og næringsrik mat lar barn vokse opp.

Alt er ikke perfekt nå. Vi har en regjering som gjør mye for de som har mest, mens vi burde gjøre mest for de som har minst. Vi har en regjering som stenger grensene mens utrolig mange mennesker flukter fra krig, terror og undertrykkelse.

Alt var ikke bedre før, alt er ikke perfekt nå, og ingenting blir heller bedre av seg selv. Hvis vi lar forskjellene øke i dag, får vi et kaldere samfunn i morgen. Derfor vil SV ta kampen for et varmt samfunn. Det er ikke bare et løfte, det er også en invitasjon. Bli med oss og ta kampen.

Jeg vil også bruke anledningen til å hedre en av mange kurdere som har engasjert seg i SV, nemlig vår gode kamerat Ahmed Bozgil. Han var en fantastisk mann, og han var en klar og tydelig stemme både i og utenfor SV for de som har minst. Og selvsagt for et fritt Kurdistan. Jeg er glad for at jeg fikk bli kjent med Ahmed.

Jeg vil avslutte med å sitere den kurdiske nasjonalsangen, Ey Reqib, på norsk:

Hei fiende, den kurdiske nasjon lever med sitt språk

Kan ikke bli beseiret av våpen noen gang

La ingen si at kurderne er døde

Kurderne lever

Kurderne lever, vårt flagg vil aldri falle

 

Vi, ungdommen, er den røde farge av revolusjonen

Se vårt blod som vi mistet på denne veien

La ingen si at kurderne er døde

Kurderne lever

Kurderne lever, vårt flagg vil aldri falle

 

Vi er barn av Medya og Keyhusrew

Både vår tro og religion er vårt hjemland

Både vår tro og religion er kurdisk og Kurdistan

La ingen si at kurderne er døde

Kurderne lever

Kurderne lever, vårt flagg vil aldri falle

Tusen takk, gode venner. Gi aldri opp kampen for frihet, for solidaritet og for et fritt Kurdistan!

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s