1. mai-tale 2017 – SVs frokost på Midjord

Kjære alle sammen, gode kamerater, gode venner!

Gratulerer så mye med dagen! Fantastisk at så mange kommer hit hvert eneste år. Mange av de samme og alltid noen nye.

Først vil jeg takke Helge Dagfinn og alle hans gode hjelpere som gjør denne frokosten mulig. Det er fantastisk kjekt for oss. De har holdt på lenger enn jeg har levd. Bare for å minne dere om hvor gammel denne tradisjonen er, så skal jeg si dette: U2s «With or Without you» ble utgitt, det samme gjelder Bangles «Walk like an egyptian» og Whitney Houstons «I wanna dance with somebody«. Så dette er en god og lang tradisjon!

Lokalt vil jeg si at jeg er stolt av det bystyregruppa vår får til! Vi er et godt og samlet lag, som gjør det vi kan for at Stavanger skal bli en litt bedre by. Særlig syns jeg det er verdt å nevne det vi fikk til på en variant av en tillitsreform. Som sikkert mange av dere har hørt meg si før: De dagene du har det vanskelig og trenger mer hjelp, skal du vite at hjemmesykepleieren har tid til å sette seg ned og se deg i øynene i stedet for å se på klokka og måtte springe avgårde.

Vi har fått flertall for å fjerne minuttvedtak, samlokalisere bestillerne med pleierne, redusere rapporteringen og dermed sikre en bedre arbeidsdag for ansatte og bedre pleie og omsorg for innbyggerne. Det er jeg skikkelig stolt av!

De nyeste arbeidsløshetstallene vi har sier det er 124 000 arbeidsløse i Norge, og over 12 000 av disse i vårt fylke. Derfor må vi gjøre mer for Sør- og Vestlandet. Regjeringen har bevilget krisemidler til denne regionen, som kommunene skal disponere. Det er bra.

SV foreslo det helt opplagte, nemlig at «Stavanger bystyre ber rådmannen tilrettelegge for at pengene skaper lokale arbeidsplasser og at det benyttes lokale vare- og tjenesteleverandører i prosjektene som igangsettes.» Men det ble altså nedstemt av de borgerlige partiene i byen.

Jeg har blitt kontaktet av bedrifter som forteller at de mister prosjekter til selskaper som bruker produksjon og arbeidskraft fra utlandet. Man skulle jo tro krisemidler til Sør- og Vestlandet skulle brukes her, fremfor å skufle penger inn i selskaper andre steder. Det er her krisen er.

I Europa og USA ser vi høyreekstreme og høyrepopulistiske krefter som er sterke. De har vunnet valg noen steder, og heldigvis tapt valg andre steder. Vi skal ta på alvor den situasjonen vi nå ser. På ny er det krefter som peker på minoriteter og skylder alle slags problemer på dem. Det er dessverre noe enkelte har importert til Norge, og enkelte helt inn i regjeringen.

Mange setter pris på at politikere snakker rett fra leveren, men at de ellers styrer med hodets klokhet og hjertets raushet.

Regjeringen har imidlertid tatt leveren til et nytt nivå. Leveren har blitt politisk styringsorgan. Flere av statsrådene nøyer seg ikke lenger med å snakke fra leveren. Nå har vi stasråder som styrer rett fra leveren.

1. mai er en dag for feiring. Feiring av rettigheter vi har kjempet fram sammen gjennom generasjoner og som har gjort samfunnet mye bedre for alle. Det er så utrolig mye som er verdt å ta vare på med Norge; tilliten mellom folk er høy, vi har fortsatt en sterk velferdsstat og vi er heldigvis utenfor et kriseramma EU.

Vi har mye å være stolt av.

Mye å forsvare.

Men vi har jammen mye å ta tak i også.

Til høsten skal vi jo alle gjøre det vi kan for å få valgt Solfrid Lerbrekk inn på Stortinget. Hvis det går skikkelig bra kan det jo hende jeg sjøl ender opp der inne i Oslo, men mål nummer 1 er å få valgt Solfrid. Hun er i dag i Nord-fylket, men jeg skulle hilse dere alle så mye.

SV har 5 politiske hovedkrav som vi skal ha gjennomslag for dersom vi skal delta i eller støtte en ny regjering:

  1. Vi vil ta kampen mot ulikhet og fattigdom
  2. Vi vil bekjempe farlige klimaendringer ved å gå fra olje til nullutslipp
  3. Vi vil ha flere lærere
  4. Vi vil ha en profittfri velferd og
  5. Vi vil støtte et internasjonalt forbud mot atomvåpen

Vi lover å bidra til å kaste den sittende regjeringen. Men SV skal stille tøffe krav. Vi vil ha en ny regjering – og vi vil ha en ny retning. Den beste måten å få en radikal regjering, fremfor en regjering som lener seg mot sentrum, er å sørge for at SV blir størst mulig!

Hvis vi lar forskjellene øke i dag, får vi et kaldere samfunn i morgen. Derfor vil SV ta kampen for et varmt samfunn. Det er ikke bare et løfte, det er også en invitasjon. Bli med oss og ta kampen.

Gratulerer så mye med dagen!

Ha en fantastisk 1. mai videre, kamerater!

En kommentar om “1. mai-tale 2017 – SVs frokost på Midjord

  1. Tilbaketråkk: Sakki på søndag: 1. mai, klima- og miljøplan og Attende på Byhaugen | Fellesskap fungerer!

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s