Sakki på søndag: Nytorget, landbrukspolitikk og skolebesøk

Godtfolk!

Det har vært aktiv uke, med møter, mange besøk, taler, reising og jevnt over mange gode øyeblikk. Det er sånne uker jeg blir påminnet hvor priviligert jeg er som får drive med alt dette spennende arbeidet som folkevalgt i Stavanger og Rogaland.

Nytorget

Mandag var det et kort bystyremøte, hvor de fleste sakene gikk gjennom med brede flertall og lite debatt. Dessverre gjaldt dette ikke for en av SVs viktigste saker, nemlig å få gjort noe med Nytorget. Vi fremmet en rekke forslag, i tråd med det vi gikk til valg på, om å få en sak som legger opp til grøntområde og park, utescene foran Metropolis, stenging av bilvei og å gjøre området til et sted for folk og ikke for parkering.

Vi fikk god støtte fra Ap, MdG og Rødt, men ble nedstemt av byens styrende partier. Du kan lese alle våre forslag her >>

Landsbrukspolitikk

Sammen med SVs toppkandidat Solfrid Lerbrekk besøkte jeg Tine meierier Kviamarkå. Det er ett av to Tine-meierier i fylket, og jeg har tidligere besøkt det som ligger på Sola. På Jæren tar de seg av faste produkter (ost, smør, prim etc) og på Sola er det flytende (melk, youghurt, rømme osv). Det er fascinerende å få sett på nært hold hvordan produkter vi alle bruker daglig blir produsert. Og det får deg til å tenke.

De siste årene har det blitt lagt ned en lang rekke småbruk. Det blir for ulønnsomt for bønder å produsere, og nedleggingen har vært stor. Det bør bekymre oss, fordi vi trenger at noen produserer maten vi skal spise. Av og til kan vi få inntrykk av at folk tenker det er en naturlov at du alltid finner melk, ost og brød på butikken. Men det er det ikke. Samfunnet har alt å tjene på en landsbrukspolitikk som er lønnsom for bøndene.

Derfor er det viktig å opprettholde et strengt tollvern, sikre landbruket gode lønns- og arbeidsvilkår og støtte opp om samarbeids- og kooperativ-modeller som den Tine driver. Vi skal verne om de gode, norske måtene å forvalte landbruket på. Og det er en av sakene jeg vet vil bli bedre med en ny regjering. Det var et inspirerende besøk, med en påminnelse om at landbruket trenger flere forkjempere. SV skal være en av de som tar kampen.

Skolebesøk

Rundturen til Stavanger-skolene fortsetter, og denne uken sto Kannik og Kvaleberg skoler for tur. Kannik er den største ungdomsskolen i Stavanger, med 550 elever. De skal snart få et nytt påbygg, for å håndtere økningen i elevtall i området. De ønsket å utbedre sin egen skolegård, som jeg støtter fullt ut. Det trengs flere aktivitetsmuligheter på skolen. Solfrid var også med meg på dette besøket.

Ukens andre skolebesøk var som nevnt til Kvaleberg skole. De hører til i Hillevåg bydel og har 362 elever. Av disse er over 100 minoritetsspråklige. Det byr på en del utfordringer, men dette har skolen valgt å fremheve som en fordel. De har styrket språkundervisningen og fremhever mangfoldet som en positiv del av skolen. Det var inspirerende å se noen som tok språk og kultur på alvor, fremfor å bare problematisere det. Her kan nok mange av oss lære av tankesettet.

I tillegg hadde jeg i går æren av å åpne Fritidsklubbens dag i Stavanger. Talen kan du lese her >>

I morgen er det 1. mai! Jeg skal holde flere taler, og du kan se programmet for Sandnes og Stavanger her >>

Ha en fin uke og følg meg gjerne på Facebook, Twitter eller Instagram!

Sakki

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s