Robin Hood i revers

Det er Robin Hood i revers som styrer landet for tiden. Det tas fra de som har minst, og gis til de som har mest. Over 21 milliarder er delt ut i skattekutt gjennom fire mørkeblå år. Folk flest får 10 kroner mindre i skatt hver dag, mens de 1600 som har over 100 mill. kr. i formue får 1600 kroner dagen – eller 575 000 kr i snitt årlig.

Høyresiden gjentar konstant setningen ”det skal lønne seg å jobbe”. De færreste vil si seg uenige i det. Men hva ligger det egentlig bak påstanden? At det skal straffe seg å være uten arbeid.

Det ser vi mange stygge eksempler på. Høyre/FrP-regjeringen er ikke redde for å gjøre livet vanskelig for de som har det vanskeligst fra før, mens landets rikeste stadig får mer. Logikken er uknuselig på høyresiden: at rike motiveres av å få mer, men de fattige skal motiveres av å få mindre. Forstå det den som kan…

Dette har fått mange utslag. Regjeringen og støttehjulpartiene Venstre og KrF har tatt barnetillegget fra uføre. Det betyr effektivt at de som har minst her i landet skal få mindre. Kuttene innfases fram mot 2019, totalt vil 1400 familier med 4500 barn bli rammet av kuttene. En ufør trebarnsmor med lav inntekt før hun ble trygdet, taper 20 000 kroner i året. I 2016 sparer regjeringen rundt ni millioner kroner på å kutte i barnetillegget til de som ikke kan jobbe på grunn av uførhet.

I tillegg har de tatt feriepengene fra folk som har mistet jobbene sine. Ikke bare gjør regjeringen for lite for å få folk tilbake i arbeid, de skal også straffe dem. Mange familier i vårt fylke har ikke hatt råd til ferie for seg og ungene, har måttet stramme inn og regjeringen ville heller bruke den pengene på skattekutt for de rikeste.

Når mennesker blir sjuke ligger det i den norske folkesjela og velferdsstaten at vi skal stille opp for hverandre. Jeg betaler med glede skatt for å hjelpe noen med helseproblemer. Høyre, FrP, Venstre og KrF har en annen logikk. De som er sjuke skal få det vanskeligere. Hva tenkte du på, Bent Høie, da du godtok at brannskadde skulle fratas gratis fysioterapi? Hvordan kunne du, Olaug Bollestad, stemme for at lamme skal måtte betale for opptrening gjennom fysioterapi? Satte du folk først, Iselin Nybø, da du stemte for at brystkreftrammede og psykisk utviklingshemmede med motoriske forstyrrelser skal miste gratis fysioterapi? Det er skamløs høyresidepolitikk på sitt verste.

Vi har hatt fire år med Robin Hood i revers i Norge. Nå må det være nok. SV går til valg for å ta kampen for et varmt samfunn. Vi vil tilbake til det Norge du kjenner. Det Norge som stiller opp når folk er sjuke, som kjemper for barn som lever i fattige familier og som ikke godtar at folk mister arbeidet sitt. Vi trenger en ny regjering og vi trenger en ny retning.

Eirik Faret Sakariassen

Rogaland SVs 2. kandidat til Stortinget

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s