Sakki på søndag: årets siste bystyre og fylkesting

God advent og god søndag!

Her kommer årets siste Sakki på søndag. Både Stavanger bystyre og Rogaland fylkesting har hatt sine siste møter for 2018, og her kan du se hva SV kjempet for i uka som gikk.

Bystyremøte

Fra klokken 09.00 til 19.15 på mandag var Stavanger bystyre samlet. Temperaturen var høy, debattene var skarpe og frontene var steile.

SV, Ap, MDG og Rødt presentere vårt budsjett Et Stavanger for alle. For første gang sto disse fire partiene samlet bak ett budsjett, og det ga tydeligere motsetninger i bystyresalen mellom høyrealliansen og de rødgrønne.

Ingrid Kristine Aspli holdt det jeg tror må ha vært møtets beste innlegg, og høstet mye ros og godord fra alle partier.

Viking

Bystyret skulle også diskutere Viking. I saken om prinsippavgjørelse om Viking stadion løftet SV opp rådmannens alternativ to:

Stavanger kommune avslutter forhandlingsprosessen.

  • Stavanger kommune avstår fra handlinger og bidrar heller ikke med å anlegge kunstgress på stadion, jfr. redegjørelsen i punkt 9.3.

Saken om Viking har holdt på i store deler av 2017, og den vil fortsette inn i neste år. Høyrealliansen har bedt rådmannen fortsette å forhandle, og det kan fortsatt skje flere alternative løsninger som involverer kommunen.

Det har vært to debatter om Viking-akademiet i NRK Rogaland. Den første om John Peter Hernes og hans deltakelse, den andre om lokalpressens dekning av akademiet. Jeg har vært kritisk til hvor lite lokalmedia har skrevet om det, og fredag møtte jeg NRK Rogaland til debatt hos NRK Rogaland. Du kan høre resultatet her.

Bakgrunnen for at Viking-akademiet settes under et skikkelig kritisk søkelys er fotballmagasinet Josimar. De har i sin siste utgave, som alle bør kjøpe (finnes på store Narvesen-butikker), avdekket hvordan Viking-akademiet jobber. Stein M. Jåtten, som beskriver seg som «tidligere rektor ved Viking-akademiet» forteller det slik:

– Vi startet Vikingakademiet i overgangen fra det gamle til det nye stadionet, for å bygge et nettverk. Og det bidro på en måte til at finansieringen av det nye anlegget kom i havn gjennom dette gode nettverket. Bakteppet for Vikingakademiet var å lage en arena med 20-25 næringslivsledere som endte med en studietur som hadde et dannelsesaspekt – til Roma, Barcelona, Sevilla og Lisboa for eksempel. Grunnideen var å bygge et godt støttemiljø med sentrale og erfarne ledere. Det fikk vi langt på vei til. Dette hadde et dannelsesperspektiv, nettverksperspektiv og var en arena for utveksle erfaringer rundt ledelse, sier Jåtten.

Torsdag var jeg i Oslo, og vi spilte inn en podcast med Josimar om Viking og ikke minst akademiet. Du kan høre den på itunes og soundcloud.

Fylkesting

Som følge av at Heidi Bjerga var så uheldig å brekke ankelen på glattisen, så møtte jeg som fylkestingsrepresentant i siste møte før jul. Vi var samlet til todagersmøte i Haugesund, og hadde ikke mindre enn 41 saker på dagsorden. Den viktigste var selvsagt budsjettet for neste år, og flertallspartiene i fylke (Ap, KrF, Sp, V, FrP, MDG og SV) fikk, ikke overraskende, flertall for vårt budsjett.

Noe som fikk stor oppmerksomhet i forkant av budsjettbehandlingen var et forslag om å legge ned arabisk og latin i videregående skole i Rogaland. Der snudde flertallspartiene etter viktige innspill fra elever og lærere, og det er jeg veldig glad for. Det er ingen skam å snu!

I tillegg sa Rogaland fylkesting nei til at Hordaland og Sogn og Fjordane skal kalle seg Vestlandet. Som jeg sa i møtet:

Det føles godt å stå her og være enig med alle andre her inne om at det som skjer nå er ganske crazy, hvis det ordet er lov å bruke i fylkestinget. Skal ikke lenger Arne Garborg være vestlending? Skal ikke Tore Renberg og Tønes være vestlendinger? Kamerater: her må vi bare kjempe!

Dette blir siste post for 2017. Det har vært en fin frihelg, med en morsom julefest hos en grønn, god nabo. Veldig bra, etter en travel uke på reiser og møter. Men i morgen og tirsdag er SV, Ap og MDG fra Stavanger på besøk hos byrådspartiene i Oslo. Der skal vi høre om hva det rødgrønne byrådet har fått til og hvordan de samarbeider. Det blir veldig spennende!

Ha en fin uke og følg meg gjerne på Facebook, Twitter eller Instagram!

Sakki

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s