Sakki på søndag: 8. mars-spesial

God søndag!

I uka som har gått har vi markert den internasjonale kvinnedagen. Over 1000 mennesker møtte opp i Byparken og gikk i tog, mange av dem mot kutt i barselomsorgen.

8. mars

I 2023 skal det stå klart en del av det nye sykehuset i Stavanger, på Ullandhaug. Men det planlegges å bli bygget uten barselhotel. Målet er at liggetiden skal reduseres fra dagens gjennomsnitt når det nye hotellet er på plass. Det er det god grunn til å advare mot.

Ingrid Kristine Aspli (SV), Kari Nessa Nordtun (Ap), Daria Maria Johnsen (MDG) og Linda Susanne Krüger (Ap) har stått i bresjen for opprøret mot kuttet i barselomsorgen. De har den siste uka mobilisert for å få mange med på vogntog mot barselkutt. Av den grunn var det veldig mange i toget, og særlig mange barnevogner og småbarn som var med foreldrene.

I etterkant av 8. mars ble det en diskusjon som følge av uttalelser fra Høyre-politiker Kåre Reiten. De famøse ordene kom i en debatt på TV Vest, mellom Reiten og Nessa Nordtun. Han uttaler da, på spørsmål om hva han syns om parolene mot kutt i barselomsorgen, at «Det er noe med dere flotte damene, av og til tar det litt mye av når det er en sak hos dere.»

Ingrid Kristine sa til Aftenbladet i etterkant av dette at «Reiten må gå hjem og spyle holdningene sine«. Etter Aftenbladet gjorde en sak på det, men ikke som en del av det intervjuet, har Reiten beklaget sin uttalelse. Men det understreket behovet for å markere kvinnedagen, spør du meg.

Det var en flott markering, med mange gode taler. Blant annet talte Nina Ellen Ødegaard fra Rogaland teater, og Luisa Pinzon fra Latin-Amerika Gruppene Stavanger. I etterkant ble det en liten markering på Folkets Hus, hvor Ingrid Kristine holdt en veldig god appell.

Edle Songe-Møller, SVs medlem i 8. mars-komiteen, skrev kronikk opp kvinnedagen i Rogalands Avis, den kan du lese her >>

I ukens levekårsstyremøte tok Ingrid Kristine til orde for å gjøre noe med barnefattigdommen i byen. Det er vedtatt at det skal brukes tre millioner kroner på dette tiltaket. Rådmannen foreslo en utredning til en pris av 700 000 av disse, som SV og Ap mente vi heller kunne bruke til en helsesøsterstilling. Høyre-alliansen har bestemt seg for å bruke 200 000 av de tre millionene på en nasjonal konferanse om barnefattigdom. Reiten mener at konferansen skal gi inntekter, ikke utgifter, skal vi tro Aftenbladet. Dårlig prioritering, spør du SV…

Entreprenørskapsdagen

Ungt Entreprenørskap arbeider med entreprenørskap i utdanning og gir elever mulighet til å starte en ungdomsbedrift. De som deltar i programmet har 50 % større sjanse for å starte egen bedrift senere i livet, og gir elever god og nyttig erfaring fra hvordan det er å starte og drive en bedrift selv.

Denne uken ble den årlige Entreprenørskapsdagen arrangert, og da presenterer ungdomsbedriftene sine produkter. Jeg besøkte utstillingen og fikk høre om alt fra armbånd laget av torskeskinn, lapper man kan teste drinker for doping med, sammenleggbart turtoalett, en rekke mobilprodukter, matservering og smartspeil til hoteller. Det var mye kreativitet og en rekke morsomme ideer.

Ungt Entreprenørskap er noe av det SV i Rogaland har vært opptatt av å styrke gjennom fylkesbudsjettet, for de erfaringene ungdommene får er viktige for fremtidig skaping av arbeidsplasser og produkter.

Metropolis

Høyre-alliansen har som en del av sin plan for Nytorget bestemt at ungdomshuset Metropolis skal flyttes fra dagens lokaler. Fredag besøkte jeg ungdomshuset, som jeg selv brukte da jeg var yngre. De jeg snakket med der er ikke fornøyd med hvordan dette bare er avgjort over hodene på dem, uten at noen fra Høyre-alliansen tok seg bryet med å snakke med dem om det på forhånd.

Det er flere grunner til at det er klokt å la dem bli der de er i dag:

  • Ungdommene trenger ikke å passere skjenkesteder for å komme dit.
  • Det ligger nært kollektivtransport.
  • Det ligger i inngangsporten til Storhaug.
  • De har et fleksibelt og stort bygg, med rom for mange og varierte aktiviteter.
  • De er vel-etablert der de ligger nå og faren for at miljøet kan forsvinne ved en flytting er tilstede.

SV vil fortsatt kjempe mot at Metropolis må flytte. De har 50 000 besøk i løpet av et år. Mot 1000 kontorarbeidsplasser er et godt ungdomstilbud viktigere, spør du meg. Det handler også om at ungdom skal ha kjekke ting å drive med, for å unngå rus og uønsket aktivitet.

Bro til Vassøy?

I flere år har diskusjonen om fastlandsforbindelse til Vassøy pågått. Arbeidsuka avsluttet jeg med å besøke brokomiteen på Vassøy, som gjerne ville diskutere med meg. Som de av dere som leste forrige ukes Sakki på søndag vet, så fremmet SV forslag om at fastlandsforbindelse til Vassøy er uaktuelt.

Vi fikk et godt og hyggelig møte, og jeg tar med meg innspillene deres tilbake. Det er usannsynlig at vi endrer mening, for jeg tror at styrket båtforbindelse og elektriske ferger i fremtiden vil være et godt alternativ.

Ha en fin uke og følg meg gjerne på Facebook, Twitter eller Instagram!

Sakki

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s