Sakki på søndag: kommunalutvalg, formannskap og lokaldemokrati

God søndag!

I uka har det vært møter både i kommunalutvalget og formannskapet. Her kan du lese litt om hva SV har arbeidet for der!

Kommunalutvalg

Vi startet tirsdagens kommunalutvalg med to timers dialogmøte med Helse Stavanger. Der løftet jeg frem tre saker spesielt:

  • Samhandlingen mellom sykehuset og kommunen, særlig med utgangspunkt i saken om Bjørg og Bernhard Dahl i Klassekampen
  • Situasjonen knyttet til barselomsorg og nytt sykehus
  • Finansieringen av nytt sykehus, samtidig som regjeringen kutter budsjettene til sykehuset

Det første vil jeg skrive litt om. Bjørg Dahl har jeg kjent i noen år, og etter hennes mann 1tragisk døde kontaktet hun meg. Hun ville gjerne få frem deres historie for offentligheten, og det ble gjort en lang rekke feil som førte til at en veldig syk mann ble utskrevet flere ganger og gjeninnlagt på sykehus. Det ble en tragisk sak, som gjennom ansvarsoverføring uten informasjonsoverføring mellom sykehus og kommune, førte til stadig forverret helsetilstand.

Bjørg har fått medhold fra fylkeslegen, og sykehuset har innrømmet at det ble gjort alvorlige feil i behandlingen av hennes mann. Jeg mente det var viktig å løfte frem deres enkelthistorie som et bilde av et større problem. Vi fikk diskutert dette litt, og jeg håper at sykehuset strammer opp egne rutiner i møte med kommunen og når pasienter skal overføres til kommunene.

I kommunalutvalgets møte behandlet vi også hvordan kommunen skal forholde seg til Kina og økt handel og samarbeid med dem. SV mener vi må være kritiske til tettere samarbeid med totalitære regimer og land som bryter grunnleggende menneskerettigheter. Derfor ble SV og FrP stående ganske alene om å være motstandere av økt samhandling og samarbeid med Kina, på prinsippielt grunnlag. Det er selvsagt skuffende at vi skal overse alvorlige menneskerettighetsovertramp for å øke handel og eksport.

Formannskap

På en snau halvtime var møtet overstått, og det må ha vært rekord. Når sakene skal behandles i bystyret også, så utgår debatten i formannskapet. Derfor ble det lite debatt, men vi fremmet og stemte over forslag.

Salg av Utenriksterminalen

SV har vært motstandere av å selge Utenriksterminalen når dette har vært oppe til forhandlinger (unntatt offentlighet) i kommunalutvalget. Det står vi fortsatt for, og da saken kom til endelig behandling i formannskapet (og seinere bystyret) fortsatte vi med dette. Derfor fremmet Ap og SV følgende forslag:

Stavanger kommune godkjenner ikke salg av Utenriksterminalen da kjøpesummen er lavere enn verdivurderingen – i tillegg er den langt lavere enn påkostningskostnadene og anskaffelsesverdien til kommunen.

Dette ble nedstemt, og det regner jeg med også vil skje i bystyret.

Bro til Vassøy

Formannskapet behandlet blant annet en sak om fastlandsforbindelse til Vassøy, som også skal behandles i bystyret. I mange år har saken blitt sendt mellom kommunen og fylkeskommunen, og ingen vil ta ansvar. Jeg fremmet, på vegne av SV og MDG, følgende forslag:

  1. Stavanger kommune mener det er uaktuelt å etablere fastlandsforbindelse til Vassøy. I stedet ønsker starter kommunen i samarbeid med fylket og Kolumbus et arbeid med å utrede et nytt personbåttilbud (vannbuss) til de nære byøyene. Det skal kunne dekke de nye og planlagte bynære bosetningen på Sølyst og Engøy samt etablert bebyggelse på blant annet Vassøy. Dette tilbudet skal gjøre det enkelt og naturlig å bo på de bynære øyene uten bil. Det vil dermed hjelpe til med å oppfylle målsettingen om at all økning i transport skal skje i form av gange, kollektiv eller sykkel. Det vil også bidra i forhold til klimakuttmålsettingen Stavanger har vedtatt. Tilbudet vil øke handelen i sentrum, uten å bidra til økt biltrafikk. Det vil også passe sammen med målsetningen om å øke tallet på arbeidsplasser i sentrum. I arbeidet skal en se på nullutslippsløsninger (Som elektrisk drevet passasjerferge).
  2. Det framtidige ferge- og hurtigbåttilbud til Vassøy må bidra til å nå nasjonale og lokale mål om nullutslipp fra kollektivtrafikken. I kommende anbudsrunde må dette legges inn sammen med økt frekvens på det samlede ferge- og hurtigbåttilbudet.

Det fikk bare våre to stemmer, men vi får se hva resultatet blir når saken kommer til bystyret.

Lokaldemokrati

I uka som har gått har flere løftet debatten om hvordan lokaldemokratiet utvikler seg. Etter nyttår har høyre-alliansen kommet ut med det som fremstår som fire pressestunt, hvor de informerer om «avtaler» de har inngått. Både om «Storhaug-løftet», tinghus til Bekhuskaien, opprusting av Nytorget og leieavtale med Viking.

Gjennom dette tilsidesetter de folkevalgte organer, og med unntak av Viking-saken har disse sakene ikke blitt løftet politisk. De er bare mediestunt. Disse avtalene har ingen for seg før de fremmes som politiske saker. Allikevel later de som om dette er vedtatt. Heldigvis har både Aftenbladet og Rogalands Avis reagert på dette, og begge avisene har kritisert dette på lederplass. Her kan du lese SA-lederen og RA-lederen om emnet. Det ble også skrevet saker om denne endrede styreformen, som du kan lese Aftenbladets versjon av her og Rogalands Avis-saken her.

Vi har en formannskapsmodell, og den gir bedre rom for samarbeid. Når flertallspartiene på forhånd har bestemt seg gir det opposisjonen så og si ingenting å bidra med, og velgernes meninger settes til siden. Det bør vi unngå i en tid hvor stadig flere føler de ikke har makt til å påvirke politikken og flere merker at alt avgjøres på bakrommet.

Ha en fin uke og følg meg gjerne på Facebook, Twitter eller Instagram!

Sakki

2 kommentarer om “Sakki på søndag: kommunalutvalg, formannskap og lokaldemokrati

  1. Hei Eirik, Du gjør en god jobb. Fint å lese og få mer forståelse hva lokaldemokrati er. Blir tryggere på at jeg fortsatt er SV-er. Takk skal du ha! Vennlig hilsen Anne Bolette Tjensvoll

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s