Sakki på søndag: kommunalutvalg, fylkesting og Nordland

God søndag – fra vakre Nordland!

Etter lange møtedager i Rogaland gikk turen til Nordland og studietur med gode SV-kolleger. Les mer her >>>

Kommunalutvalg

Tirsdag behandlet kommunalutvalget forslaget til ny kommuneplan for kunst og kultur. SV fremsatte syv tilleggsforslag:

  1. Kommunalutvalget vil under nasjonal kunnskapsressurs for ytringsfrihet presisere at også Sølvberget er en sentral aktør, som overbyggingen til Kapittel-festivalen, Kiellandsenteret og ICORN.
  2. Kommunalutvalget mener kommunen skal bruke kompetansen på Sølvberget Stavanger kulturhus som førende i arbeidet med den internasjonale konferansen om ytringsfrihet.
  3. Kommunalutvalget ønsker å styrke Filmkraft Rogaland gjennom flere eierkommuner og dermed at fondsmidlene økes. Stavanger kommune skal ha en eierandel i tråd med den tilskuddsgraden vi bidrar med. En endring i Stavanger kommunes eierandel sees i sammenheng med mulighet for at andre kommune kan kjøpe seg inn i Filmkraft Rogaland.
  4. Stavanger kommune vil ta initiativ til å kjøpe seg inn i Mediefondet Zefyr, og dette innarbeides som en ambisjon i kulturplanen.
  5. Kommunalutvalget vil understreke at Metropolis skal sikres lokaler på Nytorget.
  6. Kommunalutvalget vil at kommunen skal ta initiativ og bidra til å bistå Folken i å kjøpe bygget, evn å pusse bygget opp.
  7. Det må gjennomgående arbeides med at Stavanger kommune skal bli en del av en ny kommune, sammen med Finnøy og Rennesøy kommuner. Dette vil særlige bli gjeldende innenfor biblioteksområdet. Det er viktig å sikre et godt bibliotek- og innbyggertilbud også i disse delene av nye Stavanger kommune, grunnet lang avstand til Stavanger sentrum.

Forslagene 1, 2, og 7 følger kulturplanen ut på høring. De øvrige ble nedstemt av Høyre, Venstre, FrP og KrF.

Fylkesting

Bybane – konverteringsvedtaket

Som følge av budsjettsprekken i bypakke Nord-Jæren og bussveien, letes det etter steder å kutte. Til tross for at det er selve bussveien og veiprosjektene som er blitt dyrere, og ikke konverteringsvedtaket, så er det bybanekonverteringen de vil ta bort. Det vil selvsagt ikke SV, og vi fremmet sammen med Venstre følgende forslag:

Fylkestinget i Rogaland holder fast ved vedtaket om at bussveien skal ha mulighet for konvertering til bybane i traseen Stavanger-Sandnes.

Dette fikk bare Venstre og SVs stemmer

Prøveprosjekt med seinere skolestart

I 2015 foreslo SV dette første gang i perioden. Da ble det ikke noe av, men vi fikk gjennomslag for dette i budsjettsamarbeidet. Nå er det vedtatt at Rogaland fylkeskommune fra 2019 skal gjennomføre et forskningsprosjekt sammen med Hordaland fylkeskommune og søvnsenteret i Bergen. Det blir tre grupper: en kontrollgruppe som har samme skoletid som i dag, en som starter seinere mandag og kanskje tirsdag og en gruppe som starter seinere hver dag.

Det ble mye medieinteresse for vedtaket, og her er en oversikt:

Nordland

SVs gruppeleder i Nordland fylkesting inviterte Ådne Naper, gruppeleder for Telemark SV, og meg på studietur og dannelsesreise i Nordland fra torsdag til søndag.

Torsdag i 12-tida ankom vi Bodø, og starta med møte med fylkesrådslederen i Nordland, Tomas Norvoll (Ap). Vi diskuterte næringspolitikk, samferdsel, Bodø som mulig kulturhovedstad og fikk en god innføring i politikken fylkesrådet, utgått av Ap, SV, KrF og Sp, fører.

Etter det tok vi turen sørover med hurtigbåt. Fem timer tok turen til øya Lovund. Vi spiste fantastiske fiskeretter på hotellet og overnattet i ei rorbu.

Påfølgende morgen møtte vi Aino Olaisen, medeier og daglig leder i lakseoppdrettsselskapet Nova Sea. De har rundt 250 ansatte, og omsatte i 2017 for 2,59 milliarder kroner. Hver dag slakter de 300 tonn laks. Vi besøkte også industrianlegget deres, og et anlegg med rensefisk.

Her er også to kronikker jeg hadde på trykk og på nett denne uka:

Ha en fin uke og følg meg gjerne på Facebook, Twitter eller Instagram
Sakki

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s