Sakki på søndag: fellesnemd og kåkånomics!

God søndag!

Etter noen ukers opphold for bloggen er Sakki på søndag tilbake. Her kommer en orientering om hva som har skjedd i Stavanger SV denne uka!

Fellesnemd

Nå begynner det å spisse seg til i fellesnemda for nye Stavanger, og beslutningene blir stadig mer kontroversielle og uenighetene tydeligere.

Det var flere viktige saker til ukens møte:

  • Valg av kommunevåpen
  • Om Stavanger skal bruke bokmål, nynorsk eller være språknøytral?
  • Og skal Stavanger høyeste politiske organ hete bystyre eller kommunestyre?

Det var gode debatter, og mest samlet var fellesnemda om kommunevåpenet. Med unntak av én ville alle beholde det byvåpenet Stavanger har i dag. Det var en helt riktig beslutning, fordi byvåpenet og vinranken har en lang og spennende historie. Det er et veldig vakkert byvåpen og mange av oss er veldig glad i det. Og i tillegg ville det kostet over ti millioner kroner å bytte det ut. Så den beslutningen er SV veldig glad for at ble slik!

Det var mer uenighet om målform. Jeg har jo skrevet litt om det tidligere, og SV foreslo primært at Stavanger skal være en nynorsk-kommune. Målet er å styrke nynorsken, skape en felles språkidentitet og være raus mot Finnøy og Rennesøy. Og husk: Stavanger ville blitt Norges, ja, faktisk verdens største nynorsk-kommune! Men dette fikk kun to stemmer: SV og Sps Bjarne Kvadsheim. Frp foreslo bokmålkommune, men alle samlet seg godt om språknøytral kommune. Det er et vedtak SV og jeg lever godt med!

Til slutt debatten om bystyre eller kommunestyre: det er trolig noe mange ikke har sterke følelser for, men blant folkevalgte er det veldig viktig. Stavanger er Norges fjerde største by og av den grunn bør det selvfølgelig hete bystyre. Men, det ønsket ikke det store flertallet. Kun SV, FNB og to fra Frp stemte for dette. Så fra 1.1.2020 blir det kommunestyret i Stavanger. Men dette kan også endres ved første møte i kommunestyret – og det tror jeg det vil bli!

Vi må huske at det viktigste blir hvordan vi kan sikre gode tjenester nær folk, et tjenestetilbud i hele kommunen og lik mulighet til demokratisk deltakelse. Og der vil SV være et veldig raust parti!

Kåkånomics

Vi skal være veldig stolte over at Stavanger er stedet for nordens største og beste økonomifestival. En stor takk til Kverulantkatedralens ansatte, frivillige og eiere som gir byen en så fantastisk festival! Siden onsdag har jeg vært deltaker og tilhører på arrangementer hver dag og det er fantastisk å se fulle lokaler av folk som er interesserte i politikk, økonomi og debatt.

Jeg har lært mye, både om borgerlønn, byutvikling, Karl Marx og andre økonomiske spørsmål. Torsdag deltok jeg i en debatt om offentlig eierskap av det kommunale kraftselskapet Lyse. SV er sjølsagt glad for at det er kommunene som eier selskapet og at overskuddet tilfaller fellesskapet, fremfor private eierinteresser. Det gir mange millioner inn i kommunekassene rundt om på Nord-Jæren.

I tillegg var jeg med på World Kåkånomic Forum All makt. Der skulle Atle Simonsen (Frp) og jeg gjette på om sitater var fra ekte Frpere eller the Real Frp, ved Svein Vathne. Det ble en morsom runde og ofte kan man jo lure på om det som sies er fakta eller fiksjon…

Nå blir det TV-aksjonstur på Tasta! Håper alle bidrar til Kirkens bymisjon! God søndag!

Ha en fin uke og følg meg gjerne på Facebook, Twitter eller Instagram

Sakki

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s