Interpellasjon: Barnetrygd som beregning for sosialhjelp

Eirik Faret Sakariassen (SV) og Ingrid Kristine Aspli (SV)

2968 unger vokser opp i fattige familier i Stavanger. En del av disse har foreldre som mottar sosialhjelp. I dag er det slik at det er opp til kommunene å avgjøre om de vil regne barnetrygd som inntekt i utregning av sosialhjelpsstønad. De kommunene som regner med barnetrygden som inntekt utbetaler dermed et lavere beløp i sosialhjelpsstønad. Effekten er da at det som skal være en universell ordning, barnetrygd, blir omvendt behovsprøvd. De som trenger den mest får den ikke. I Stavanger er det dessverre slik.

På landsbasis er det snakk om rundt 360 millioner som samfunnet sparer inn ved å ikke gi barnetrygd til familiene med lavest inntekt. Hadde det ikke vært mer rettferdig at andre enn akkurat de fattigste i kommunen skal dekke inn disse pengene på budsjettet?

390 innbyggere i vår by får kuttet i sine utbetalinger av sosialhjelp. For den enkelte vil det bety gjennsnittlig 2231 kroner ekstra pr. måned. Kommunen sparer over 870 000 kr månedelig, og det blir over 10 millioner kroner hvert år. For en familie med dårlig råd vil over 2000 kroner hver måned være av stor betydning. Det kunne bety at barna får råd til å være med på en ekstra fritidsaktivtet eller at de endelig har råd til å dra på vinterferie. 

I dag er det 66 kommuner som ikke avkorter sosialhjelp på grunn av barnetrygd. Disse kommunene har tatt et standpunkt for at de aller fattigste ikke skal være de som mister inntekt.

Bystyret sitter med makt til å forbedre livet til kommunens fattigste barnefamilier. Vi håper derfor at denne interpellasjonen vil bidra til at vi kan behandle lavinntektsfamilier rettferdig og avslutte denne praksisen.

Forslag til vedtak:

I Stavanger kommune skal barnetrygden holdes utenfor ved beregning av økonomisk sosialhjelp til barn og barnefamilier. 

Merkostnader for 2019 kr. 10,4 millioner tilføres budsjettet for NAV. Tilsvarende for økonomiplanperioden. Dette innarbeides i budsjettet. Bystyret oppfordrer forøvrig Rennesøy og Finnøy til å gjøre det samme vedtaket.

En kommentar om “Interpellasjon: Barnetrygd som beregning for sosialhjelp

  1. Tilbaketråkk: Sakki på søndag: likelønn og formannskap | Et Stavanger for alle!

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s