Sakki på søndag: likelønn og formannskap

God søndag!

Her kan du lese litt om hvorfor Stavanger SV har stått i spissen for en likelønssaksjon, om hva vi arbeidet for i formannskapet og hvorfor vi fremmer en interpellasjon til mandagens bystyremøte!

Likelønn

Onsdag arrangerte Stavanger SV likelønnsaksjon sammen med Fagforbundet Stavanger, FO Rogaland, Kvinnegruppa Ottar og Stavanger Arbeiderparti. Det var først markering ute på Arneageren, med appeller, og så en panelsamtale inne på Sølvberget.

24. oktober 2016 gikk islandske kvinner fra arbeidet klokka 14:38. Klokkeslettet representerer lønnsforskjellen mellom kvinner og menn dersom man jobber 9–17.

Det samme lønnsgapet finner vi også i Norge. Regnet ut fra at alle jobbet heltid i 2017, tjente norske kvinner 87 % av det menn tjente. Dette betyr at kvinner jobber gratis ut året fra begynnelsen av november.

Lønnsforskjellene er størst for heltidsansatte og de med høyere utdanning, og SV vil ha et krafttak for likelønn i Norge. Endringen går altfor sakte og vi krever handling.

SV jobber for heltid i stedet for deltid, faste ansettelser og høyere organiseringsgrad for et bedre partssamarbeid. Å endre omfattende, systematiske skjevheter er et kollektivt ansvar.

Formannskap

Torsdag var det formannskapsmøte og her er noen av de viktigste sakene:

Ryfast trenger en større garantiforpliktelse fra Stavanger kommune, noe SV stemte mot. Det er ikke ønskelig å binde opp to milliarder som garanti for dette prosjektet, som er noe staten burde ta. Saken skal endelig til bystyret for behandling.

Under tertialrapporten fremmet Ap følgende forslag på vegne av SV og MDG:

Formannskapet vil på nåværende tidspunkt ikke gå inn for å kjøpe seg opp i Forum Expo med kr 66,9 millioner, men avvente en utredning om eventuell ny driftsmodell for Forumområdet. Pengene avsettes i stedet til nytt sykehjem i tillegg til at Ramsvigtunet-prosjektet (Senter for personer med demens), utsettes i minimum 5 år. De 410 millioner som rådmannen har foreslått avsatt til Ramsvigtunet-prosjektet skal helt eller delvis avsettes til nytt sykehjem i Stavanger som bør stå ferdig innen 2023. Lokalisering avklares i egen sak.

Blidensol sykehjem videreutvikles i mellomtiden som senter for personer med demens.

Dette ble nedstemt, men går også til bystyret.

I en sak om kjøp av helse- og sosialtjenester fremmet Ap følgende forslag på vegne av Ap og SV:

Stavanger kommune har vedtatt «Seriøsitetsregler der Stavanger kommune er byggherre».

Formannskapet ber rådmannen om en sak hvor seriøsitetsregler med krav om faste ansettelser – i motsetning til «selvstendig næringsdrivende konsulenter», hele stillinger, én underleverandør og lærlingekrav ved innkjøp av tjenester til helse- og omsorgssektoren gjennomgås. Tillitsvalgte i virksomheter som kjøper inn tjenester skal gis innsyn i kontrakter og lønns- og arbeidsvilkår hos leverandøren.

I saken bes rådmannen også vurdere hvorvidt det er behov for at det settes av midler til en stilling som kan følge opp kontraktene, og hvorvidt det bør inngås et samarbeid med nabokommunene våre for å realisere dette – gjerne gjennom et spleiselag.

Kommunen har økt private innkjøp betydelig de siste årene. En konsekvens av dette er at kommunen per i dag mangler viktig fagkompetanse innenfor enkelte sektorer. Dette gjør kommunen sårbar ved eventuelle konkurser, og brukerne står i fare for å miste sine behandlere når anbudskontrakter utløper. Rådmannen skal derfor i saken også gjennomgå alle kommersielle innkjøp i helse – og omsorgssektoren hvor målet er å overføre disse oppgavene til kommunens egenregi eller til ideelle aktører. Der hvor dette ikke er mulig bør ideelle aktører få forrang foran kommersielle når kontrakter med private går ut og nye skal inngås.

I tillegg fremmet jeg et forslag om at det skal fremlegges en oversikt over hvor mye de kommersielle aktørene kommunen handler tjenester av skal oppgi hvor mye de tar ut i profitt, men det ville ikke høyresiden og sentrumspartiene ha noe av. Kun Ap og MDG stemte på SVs forslag.

Interpellasjon

I morgen er det bystyremøte. Da fremmer SV et forslag til en interpellasjon om å ikke lenger beregne barnetrygden som grunnlag for sosialhjelpen.

390 innbyggere i vår by får kuttet i sine utbetalinger av sosialhjelp. For den enkelte vil det bety gjennsnittlig 2231 kroner ekstra pr. måned. Kommunen sparer over 870 000 kr månedelig, og det blir over 10 millioner kroner hvert år. For en familie med dårlig råd vil over 2000 kroner hver måned være av stor betydning. Det kunne bety at barna får råd til å være med på en ekstra fritidsaktivtet eller at de endelig har råd til å dra på vinterferie.

Hele interpellasjonen kan du lese her >>>

Her kan du lese nyhetsoppslag om denne interpellasjonen, både i Aftenbladet og Rogalands Avis.

Ha en fin uke og følg meg gjerne på Facebook, Twitter eller Instagram!

Sakki

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s