Fattigdomsbløffen

Stavanger SV ga bystyret anledning til å gjøre noe for de fattigste i Stavanger, og ungene deres. Høyrealliansen stemte oss ned, og det er rett og slett en skam.

I dag er det slik at det er opp til kommunene å avgjøre om de vil regne barnetrygd som inntekt i utregning av sosialhjelpsstønad. De kommunene som regner med barnetrygden som inntekt utbetaler dermed et lavere beløp i sosialhjelpsstønad. Effekten er da at det som skal være en universell ordning, barnetrygd, blir omvendt behovsprøvd. De som trenger den mest får den ikke. I Stavanger er det dessverre slik.

390 innbyggere i vår by får kuttet i sine utbetalinger av sosialhjelp. For den enkelte vil det bety gjennomsnittlig 2231 kroner ekstra pr. måned. Kommunen sparer over 870 000 kr månedelig, og det blir over 10 millioner kroner hvert år.

For en familie med dårlig råd vil over 2000 kroner hver måned være av stor betydning. Det kunne bety at barna får råd til å være med på en ekstra fritidsaktivitet eller at de endelig har råd til å dra på høstferie.

Da Frps gruppeleder, Christian Nicolay August Håvik Wedler, skulle uttale seg om saken i bystyret, uttalte han følgende:

«Det blir fullstendig feil å si at det er barnefamilier som får redusert sosialhjelpen sin. Det er en beregningsmåte.

Hallo? Dette er ikke en beregningsmåte. Det er livene til folk. Det er familier som hver måned nøye må vurdere hva de har råd til, og som aldri har råd til å spise ute, unne seg en ferie eller ha unger med på fotballaget. At Frp kjølig kaller kuttet i barnetrygd og sosialhjelp for «beregningsmåte» imponerer ikke meg. Wedler avsluttet innlegget sitt slik:

«Vi vet at disse familiene i stor grad ikke ønsker å være aktive på den måten at vi får bedre integrering.»

Jaha? Er det slik at «disse familiene» ikke ønsker integrering? Og ligger det bak den krasse påstanden at Wedler tror alle «disse familiene» er innvandrere?

Frp har aktivt brukt småbarnsfamilier som argument mot bompakken. Og SV stemte mot bompakken, blant annet med barnefamiliene som argument. Samtidig er det slik at Frp i regjering vedtar at flere skal utsatte grupper får mindre å leve av, så og bruker de samme gruppene i kampen mot bompenger.

Frp har egentlig veldig liten troverdighet når det kommer til bompenger. Leif Arne Moi Nilsen og Frp fører en politikk som skaper forskjeller mellom folk. Det at folk sliter økonomisk er et resultat av den politikken Frp fører. På Frps vakt har antallet barn i fattige familier økt. 2968 unger i Stavanger, og det har blitt 900 flere de siste fem årene. Når har Frp kjempa for dem?

Vi i SV er mot alle ordninger som er sosialt urettferdig, som å ta barnetillegget for uføre forsørgere. Hvor var Frp da? Hvor var privatpersonen Moi Nilsen da? En ufør trebarnsmor med lav inntekt før hun ble trygdet, taper 20 000 kroner i året. Politikken er innført av Frp. Moi Nilsen protesterte aldri.

Hver gang det gjaldt å konsekvensutrede bompakken for hva det ville si for småbarnsfamiliene, så stemte Frp mot. Kun SV og FNB har stemt for samtlige konsekvensutredninger. Og hver gang Frp har fått anledning til å hjelpe fattige småbarnsfamilier, så har de latt være. Og i regjering gir partiet store skattekutt til milliardærer og millionærer. Det er en gedigen bløff!

Eirik Faret Sakariassen,

Kommunalråd Stavanger SV

En kommentar om “Fattigdomsbløffen

  1. Tilbaketråkk: Sakki på søndag: klimaplan, formannskap og SV-kandidater | Et Stavanger for alle!

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s