SV kjemper for en grønnere by

Denne høsten skal Stavangers klima- og miljøplan vedtas. SV og de rødgrønne står sammen om tiltak som vil gjøre byen og kommunen grønnere og bedre for folk flest!

SV, Arbeiderpartiet, MDG og Rødt i Stavanger er enige om å øke ambisjonsnivået for kutt i klimagassutslipp fra 50 % til 80 % kutt i 2030 (sammenlignet med 2015-nivå). Vi vil arbeide for at Stavanger skal være en null-utslippskommune fra 2040.

Noe av det som blir viktig fremover er at vi faktisk greier å gjennomføre målene som settes i denne planen. Derfor vil vi etablere en egen klima- og miljøplanavdeling som skal følge opp planen. I Bergen er det ni ansatte som jobber fulltid for å følge opp sitt klimaarbeid, i en dedikert avdeling. Det ønsker vi også for Stavanger.

Et av de målene vi kjemper for er at Stavanger kommune skal arbeide for reduserte priser på kollektivtransport. Det er frustrerende for mange av de som benytter kollektivtransporten at prisen stadig øker. Særlig nå som det er innført en bompakke (som Stavanger SV stemte mot), så må vi gjøre alt vi kan for å gjøre buss og tog mer attraktivt enn det er. Da har pris en betydning.

Jeg tilhører dem som blir i dårlig humør når det ligger gedigne crusieskip innerst i Vågen. Hvert døgn slipper har et slikt skip utslipp tilsvarende 13 000 personbiler. Derfor mener vi at alle cruiseskip som ankommer Stavanger fra 2026 skal være nullutslipps-skip. Kommunen og havna må tilrettelegge for landstrømanlegg, slik at vi reduserer de lokale utslippene. Gjennom å prioritere miljøvennlige skip kan vi også påvirke de globale utslippene.

Etter modell fra det rødgrønne byrådet i Oslo vil vi innføre et eget klimabudsjett og regnskap, for å følge med på om vi når målene våre. Per nå er det få tall som tyder på at noe innenfor klima- og miljøpolitikken som går rett vei. Derfor må vi ta grep. Et annet av dem er at FNs bærekraftsmål skal være et rammeverk for samfunnsdelen til den nye kommuneplanen.

Etter en tur på nærbutikken min, kan man irritere seg grønn over hvor mye plast jeg sitter igjen med etter å ha handlet tomater, en agurk og frukt. Og jeg har nesten alltid med meg bærenett, så jeg skal slippe å ta en plastpose i tillegg. De rødgrønne vil gjøre Stavanger til en plastposefri kommune og kraftig redusere bruken av engangsplast. Vi mener målet skal være at vi skal redusere avfallet fra hver innbygger fra 425 kg/årlig til 300 kg/årlig. Da blir kampen mot plasten viktig.

SV har store ambisjoner for at vi skal få en grønnere kommune, med renere luft, hvor det er lettere å reise til fots, på sykkel eller med kollektivtransport. Det krever at dagens folkevalgte tar valg for en grønnere morgendag. Det vil SV bidra til!

Eirik Faret Sakariassen,

Kommunalråd Stavanger SV

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s