Sakki på søndag: klimaplan, formannskap og SV-kandidater

God søndag!

Nominasjonskomiteen presenterte fredag sitt forslag til valgliste. Jeg er glad for å lede et lag jeg tror vil bidra til valgseier for SV i Stavanger! Her kan du også lese om andre viktige saker fra uka som gikk! >>>

Klimaplan

Uken startet med at SV, Arbeiderpartiet, MDG og Rødt la frem våre felles forslag til Stavangers klima- og miljøplan. De rødgrønne går sammen om å heve ambisjonsnivået for å sikre en grønnere kommune.

De rødgrønne vil:

 • øke ambisjonsnivået for kutt i klimagassutslipp fra 50 % til 80 % kutt i 2030 (sammenlignet med 2015-nivå).
 • at Stavanger skal være en null-utslippskommune fra 2040.
 • etablere en egen klima- og miljøplanavdeling som skal følge opp planen.
 • at Stavanger kommune skal arbeide for reduserte priser på kollektivtransport.
 • at alle cruiseskip som ankommer Stavanger fra 2026 skal være nullutslipps-skip.
 • innføre et eget klimabudsjett og regnskap, for å følge med på om vi når målene våre.
 • at FNs bærekraftsmål skal være et rammeverk for samfunnsdelen til den nye kommuneplanen.
 • gjøre Stavanger til en plastposefri kommune og kraftig redusere bruken av engangsplast.
 • redusere avfallet fra hver innbygger fra 425 kg/årlig til 300 kg/årlig.
 • øke tilbudet av klimavennlig mat i kommunens egen virksomhet.

Saken ble behandlet i kommunalstyret for miljø og utbygging denne uken (SV er ikke representert der), og Frp, Pp og FNB vil avvise hele planen. Nå går saken videre til kommunalutvalget og bystyret. De rødgrønne strekker ut en hånd særlig til Venstre og KrF, og sammen kan vi sikre flertall for en ambisiøs klima- og miljøpolitikk i Stavanger. Det blir spennende å se hvordan planen går videre!

Her kan du lese saken i NRK og høre innslaget som gikk på radioen. Jeg skrev også et leserinnlegg i Rogalands Avis, som sto på trykk fredag. Det kan du lese her >>

Formannskap

Kommunesammenslåingen er merkbar på flere vis, og kanskje særlig når det kommer til lengden på sakslisten til formannskapet. Den blir kortere og kortere, og til ukens møte var det kun fem ordinære saker. Jeg skal trekke frem to av dem her:

Velferdsteknologi

Det er bra med velferdsteknologi og det sikrer at eldre og syke får bedre oppfølging og ansatte får en bedre arbeidshverdag. For min del trengs begge deler for at vi skal innfri målet og akseptere mer teknologi som erstatning for manuelt arbeid.

Alle de andre partiene ønsker at det skal åpnes for å bruke robotarmer til å mate de som har behov for hjelp til å spise, som en frivillig ordning. Det er en begynnelse på å fjerne den viktige nærheten mellom pleier og de som har pleiebehov, og SV vil sette foten ned. Derfor fremmet vi følgende alternative forslag:

 • Velferdsteknologi skal reellt komme den enkelte borger og ansatte til gode. Det skal ikke gå på bekostning av omsorg.
 • Formannskapet ønsker ikke at det skal benyttes robotarmer for hjelp med mat og drikke. Eldre og syke mennesker skal få menneskelig kontakt. Det er viktig å skape en atmosfære rundt måltid som sikrer en god matopplevelse og at den enkelte skal ta til seg næring.

Det fikk kun SVs stemme. I tillegg ønsker vi at responssenteret, som skal følge opp alarmer og utstyr, skal bli kommunalt. Per nå er det private som driver dette. Her fikk vi støtte fra Ap og MDG:

 • Formannskapet ber rådmannen utarbeide en sak som tar sikte på etablering av et responssenter i kommunal regi.

Barnehagebruksplanen

Barnehagebruksplanen skal sikre at vi har nok barnehager i den enkelte bydel. Det meste var enstemmig, men vi hadde to tillegg:

 • Punktet «Nye barnehager skal som hovedregel være kommunale eller ideelle private. Når flere private søknader oppfyller kommunens krav skal eventuelle søkere som har ideelle formål for barnehagedriften være prioritert så langt det er mulig innenfor eksisterende lovverk» må praktiseres.
 • Det skal synliggjøres hvor mye kommersielle barnehagekjeder som opererer i Stavanger tar ut i profitt.

Ap og MDG støttet begge, FNB det første. Det første er oppfølging av noe SV fikk flertall for i bystyret i fjor, som jeg mener rådmannen har sett bort fra. Det har blitt etablert flere kommersielle barnehager etter det vedtaket ble fattet, som jeg mener bystyret tydelig har sagt nei takk til. Derfor håper vi at vi også får flertall når saken kommer til bystyret. Det er trist at høyrealliansen ikke bryr seg om hvor mye som forsvinner ut i profitt. Det er våre alles skattepenger!

SV-kandidater

Fredag morgen offentliggjorde nominasjonskomiteen sine foreslåtte, kumulerte kandidater. Innstillingen ser slik ut:

 1. Eirik Faret Sakariassen, Storhaug
 2. Ingrid Kristine Aspli, Våland
 3. Lars Utne Vaage, Madla
 4. Olaug Høgetveit, Finnøy
 5. Paal Kloster, Hillevåg
 6. Ingrid Vikse, Eiganes

Jeg syns det er et solid lag, og tror vi skal gjøre en god jobb i kommunestyret neste periode, om medlemmene ønsker oss. 29. september 17.00 på SV-huset (Nytorget 6) skal programmet vedtas og lista velges. Jeg håper mange møter opp! Den innstilte gjengen er en god blanding i alder, bosted, bakgrunn og politiske hovedsaker. Jeg er toppmotivert for å stå på videre, med nytt program, nye kandidater og de mange SV-medlemmene som er klare til å kjempe for valgseier i 2019! Her er saken fra Aftenbladet.

Her kan du lese nominasjonskomiteens innstilling til valgliste for Stavanger SV og mer informasjon om de seks kumulerte kandidatene!

Denne uken skrev jeg også et leserinnlegg i Rogalands Avis om fattigdomsbløffen fra Frp, når det gjelder småbarnsfamilier, bompenger og barntrygd. Det kan du lese her >>

I tillegg hadde Ingrid Kristine Aspli og jeg et innlegg i Aftenbladet om barnetrygden som beregnes inn i sosialhjelpen, og gir lavere utbetaling til de fattigste i Stavanger. Det innlegget finner du her!

Nå er det snart Viking-kamp, og jeg gleder meg masse til det! De mørkeblå skal vinne OBOS-ligaen! HEIA VIKING!

Ha en fin uke og følg meg gjerne på Facebook, Twitter eller Instagram!

Sakki

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s