Sakki på søndag: kommunalutvalg, budsjettarbeid og fylkeskonferanse

God søndag fra Haugesund!

I helga har Rogaland SV vedtatt sitt fylkesprogram og vår valgliste til fylkestinget. Her kan du lese mer om det og annet som har skjedd i uka som gikk!

Kommunalutvalget

Kommunalutvalget, som jeg sitter i, har mange politiske funksjoner. En av de viktigste er å være planutvalg. Det betyr at alle planer som skal vedtas behandles i kommunalutvalget. Enten det er kommuneplanen, sentrumsplanen, kulturplanen eller som denne uka: klima- og miljøplanen.

Mandag morgen stilte de rødgrønne, ved Kari Nessa Nordtun, Torfinn Ingeborgrud og meg, til forhandlinger med KrF og Venstre. I tillegg til varaordfører Bjørg Tysdal Moe og Per A. Thorbjørnsen kom Høyres John Peter Hernes innom. Sammen ble vi enig om hvilke forslag vi alle kunne samle oss bak, og det førte til at de rødgrønne fikk flertall for 31 av 38 forslag vi foreslo. Vi bidro også til flertall for gode forslag fra særlig Venstre og noe Høyre.

Det er viktig at vi har økt ambisjonsnivået, og SV, Ap, Venstre, KrF og ordfører Christine Sagen Helgø (H) stilte seg bak å øke ambisjonsnivået fra 50 % til 80 % kutt i klimagassutslipp innen 2030 (sammenlignet med 2015-nivå). Her er det viktig å si at verken MDG eller Rødt er i kommunalutvalget, og derfor kunne ikke de stemme for forslaget vårt.

Det som blir spennende er når saken kommer til endelig behandling i bystyret. Da er det flere forslag jeg håper Venstre og KrF, etter gruppebehandling, stiller seg bak. Særlig forslaget om at etter 2026 skal alle cruiseskip som legger til kai i Stavanger være nullutslippsskip. De enorme utslippene fra cruisetrafikken må vi sette foten ned for!

Budsjettarbeid

Både i Stavanger og på fylket er programarbeidet godt i gang. Til uka, på formannskapsmøte torsdag, vil de rødgrønne presentere vårt budsjettforslag for Stavanger. Mye er klart, men det blir lagt ut en presentasjon av hvilke prioriteringer vi har etter det er lagt frem i formannskapet.

Denne uka startet også forhandlingene om flertallsbudsjettet på fylket, som forhandles fram av Arbeiderpartiet, KrF, Senterpartiet, Venstre, MDG og SV. I år er også Høyre med. Torsdag var Heidi Bjerga og jeg i første forhandlingsmøte. Det blir spennende å se hvilke saker vi får kjempe gjennom i år.

Fylkesprogram- og nominasjon

Lørdag og søndag var SVerne fra hele fylket samlet i Haugesund. Der behandlet vi programkomiteens forslag til arbeidsprogram for Rogaland SV 2019-2023. Stavanger SVs delegasjon hadde en rekke forslag vi ville ha gjennomslag for, og for min del brukte jeg mest tid på formuleringene på bompenger og senere skolestart. Dessverre ble det ikke flertall for disse.

Vi valgte også kandidater til fylkestinget. Jeg er jo 1. vara til fylkestinget i dag, men meldte tidlig fra at jeg ikke ønsker gjenvalg. Det skyldes rett og slett at jeg har nok arbeid som folkevalgt i Stavanger, og siden jeg gjerne vil fortsette med det, så er det best for meg å ikke fortsette begge steder. Det er uansett bra og spennende å ha erfaring fra fylkespolitikken, blant annet fordi vi har vært en del av budsjettflertallet. Det må sies at det er annerledes å lage et budsjett i posisjon og i opposisjon.

Det er flott at Heidi Bjerga vil fortsette som 1. kandidat! Hun har lang erfaring fra SV, og etter hvert lang erfaring både i Sandnes bystyre og fylkestinget. Som nummer to er Monika Kvilhaugsvik fra Karmøy på lista. Monika har også vært vara i inneværende periode, og arbeidet mye med resten av oss om sakene i fylkestinget. Reidar Sand fra Sand i Suldal er vår flotte SU-kandidat. Stavanger SVs egen Edle Songe-Møller ble valgt som fjerdekandidat!

Vi var også på markering i Haugesund mot endringer i abortloven. Det er utrolig at abort brukes som forhandlingskort for å få KrF inn i den mørkeblå regjeringen. Men det er inspirerende å se engasjementet landet over!

Ha en fin uke og følg meg gjerne på Facebook, Twitter eller Instagram!

Sakki

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s