Sakki på søndag: Stortingsuke

God søndag, godtfolk!

Det skulle egentlig være en uke i Stavanger, med formannskap og en del lokalt arbeid. Men tirsdag ble jeg kalt inn til å møte i Stortinget, og der har jeg gått løs på arbeidet med saker til innspurten av stortingsåret! Les mer om det her!

Fattigdom

Mandag var jeg tilhører på et møte Redd barna arrangerte om barn som vokser opp i fattigdom. Der innledet Wenche Hovland fra UiS, og vi fikk en god fellesdiskusjon om hva som kan gjøres for å sikre at ingen unger må vokse opp i fattige familier. Hovland hadde flere gode poenger, men ett av de sentrale knyttet seg til «opplevelseskort», som praktiseres i Stavanger. Hun fortalte hvordan mange av de barna som må bruke et kort som sikrer dem gratis tilgang til kino og lignende, føles nedverdigende. En moderne form for matkuponger. Hun tok kraftig til orde for mer universelle ordninger.

Under møtet ble jeg også inspirert til å besvare et leserinnlegg fra KrF, om hvorfor de stemte mot SVs forslag om å beholde barnetrygden utenfor beregningen av sosialhjelp. Det innlegget finner du her >>>

Stortinget

Det skjer jo veldig mye på Stortinget nå før jul, og denne uken var kanskje den største saken knyttet til mistillitsforslaget mot Solberg-regjeringen. Det omhandler Riksrevisjonens rapport om sviktende terrorberedskap og objektsikring. Regjeringen får skarp kritikk, og SV, Ap, Sp og Rødt er samlet i vår mistillit mot regjeringen. Mistillitsforslaget ble ikke vedtatt, til tross for at statsministeren arrogant slo fast at Stortinget hadde «feilopplevd» informasjonen fra regjeringen. Det ble allikevel vedtatt sterk kritikk mot regjeringen. Uttalte meg til NRK om saken, og det kan du høre her >>>

Torsdag ble det behandlet en viktig sak, som SV og Venstre foreslo sammen, nemlig at dobbelt statsborgerskap skal bli lovlig. Dette gikk gjennom, og er en sak jeg er veldig glad for at ble vedtatt. SV-kollega Karin Andersen holdt som vanlig et glimrende innlegg!

Det samme gjorde Akershus SVs Sheida Sangtarash, som i abortdebatten fortalte historien om hvordan hennes mor måtte ta en abort i all hemmelighet i Iran. Det innlegget kan sees i sin helhet i VG, sammen med et sterkt intervju.

Arbeids- og sosialkomiteen

Solfrid Lerbrekk, som jeg er vararepresentant for, er medlem i Arbeids- og sosialkomiteen. Når jeg møter, så går jeg også inn der. Denne uken har det vært fire komitémøter, og jeg har deltatt på to av dem. På det ene så avga vi komiteens innstilling til statsbudsjettet, og på det andre så avga vi innstilling i saken om tvungen lønnsnemd for de streikende sykepleierne. SV kritiserer NHO for å bruke denne typen virkemidler i møte med lovlige virkemidler i en arbeidskonflikt. Streikeretten er viktig, og NHO fremtvang tvungen lønnsnemd. Opposisjonen i komiteen kom med ganske krass kritikk, noe Norsk Sykepleierforbund var veldig fornøyd med.

Det er en veldig spennende komité å få møte i, og hyggelige folk fra de andre partiene. Jeg fikk også være med på en hyggelig juleavslutning med dem i lunsjen torsdag.

Skriftlige spørsmål

Hver uke kan stortingsrepresentantene stille to skriftlige spørsmål til regjeringen. Denne uken ba jeg om innspill fra mine følgere på Facebook, som kom med mange gode forslag. Jeg måtte velge ut to, så det ble disse:

Om jeg brekker en fot, så dekkes dette av fellesskapet. Om jeg knekker en tann, så må jeg betale for behandlingen selv. Når vil regjeringen gjennomføre en reform som ivaretar tennene på lik linje med resten av kroppen, uten at folk flest må betale dyrt? (les begrunnelsen her, og svaret kommer om en uke)

Og det andre:

Det er viktig å bidra til at det palestinske folket frigjøres fra okkupasjon og undertrykkelse, og det vil være et viktig bidrag å anerkjenne Palestina som en fri og selvstendig stat. Hvorfor har ikke den norske regjeringen anerkjent Palestina som en selvstendig stat? (les begrunnelsen her, og svaret kommer om en uke)

Mandag hadde fire rødgrønne gruppelederne i Stavanger en felles kronikk om budsjettet SV, Ap, MDG og Rødt har laget sammen. Kronikken finner du her >>>

Nei til EU har også delt en nettsak om min tur og tale i Island. Den finner du her >>>

I kveld skal jeg tilbake til Oslo, og i morgen blir det kamp for pleiepenger. Torsdag skal Arbeids- og sosialkomiteens statsbudsjett behandles i Stortinget. Der har jeg ansvar som hovedtalsperson, og skal for første gang få replikker i stortingssalen. Det blir veldig spennende!

Ha en fin uke og følg meg gjerne på Facebook, Twitter eller Instagram!

Sakki

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s