Bystyreinnlegg: budsjett 2019

Ordfører,

SV kjemper for et Stavanger for alle!

SVs løfte til innbyggerne er å kjempe for et samfunn for de mange, ikke for de få. Et samfunn som setter fellesskapet først, fordi fellesskap fungerer, som ikke mener at hver og én er sin egen lykkes smed, men som sikrer at alle får ta del i velferden. Et solidarisk samfunn, som tar de farlige klimaendringene på alvor. Et samfunn som gjør mest for de som har minst.

Jeg er stolt av det budsjettet SV har fått til sammen med Ap, MDG og Rødt. Vi samarbeider godt med disse partiene og jeg vil takke for de enigheten vi også fikk til i år.

Stavanger er en kommune der de økonomiske forskjellene mellom folk øker. En kommune hvor omtrent 3000 unger vokser opp i fattige familier. Det tilsvarer 100 skoleklasser. Det kan vi gjøre noe med! SV vil at alle unger skal få en god barndom.

Stavanger kommune tar med barnetrygden som en del av beregningen for sosialhjelp, og dermed får de som har lite fra før ennå mindre. Det vil SV ha slutt på. 390 innbyggere i vår by får kuttet i sine utbetalinger av sosialhjelp. For den enkelte vil betyr det gjennomsnittlig 2231 kroner pr. måned. Kommunen sparer 870 000 kr månedelig, og det blir over 10 millioner kroner hvert år.

Hadde det ikke vært mer rettferdig at andre enn akkurat de fattigste i kommunen skal dekke inn disse pengene på budsjettet? Å omvendt behovsprøve barnetrygden er kald politikk, og det vil ikke SV bidra til. Husk at rike og friske folk greier seg selv, så vår oppgave er å stille opp for dem som trenger fellesskapet.

SV vil arbeide for å løfte barn og familiene deres ut av fattigdom, og de helsemessige og utviklingsmessige utfordringer som ofte kommer som følge av lav inntekt og høyt levekårsstress. SV vil at helsestasjon, skolehelsetjeneste, barnehage og skole er så godt bemannet og av en så god kvalitet at de kan fungere kompenserende for levekårsstresset alt for mange barn i kommunen vår lever med hver dag.

Det er viktig at vi også går i gang med skolemat, og vårt budsjett starter denne satsingen og trapper den opp i årene som kommer. Læring og ernæring henger sammen. Det er hele mennesker vi sender på skolen, hodet reiser ikke dit alene. Unger som er sultne, greier ikke følge med på det læreren sier. Derfor er skolemat viktig.

Budsjettet vårt er ikke bare preget av det røde, men også det grønne. Tidligere i høst har vi vedtatt ambisiøse klimamål, og det krever at vi også bruker penger på å redusere utslippene lokalt. Derfor styrker de rødgrønne klima- og miljøfondet med 30 millioner kroner.

Innen 2030 skal Stavangers direkte utslipp av klimagasser være kuttet til et minimum. Stavangerlufta skal være ren. Naturmangfoldet i og rundt kommunen vår skal sikres. Vårt bidrag til avfallsproblemer skal være sterkt redusert.

Klimarettferdighet betyr at land som Norge må lede an i å bygge nullutslippssamfunnet. Stavanger skal være i front, også internasjonalt. SV mener dessuten at grønne løsninger kan bidra til en triveligere kommune med en bedre hverdag for folk.

De rødgrønnes budsjett omfordeler. Fremfor mer penger til Stavanger Forum, styrker vi budsjettene til skole, barnehage og eldreomsorg. Kommunale tjenester skal bli ennå bedre, det skal være mer tid til eldre med hjelpebehov og det skal bli flere kolleger på lærerværelset og i klasserommene. Folk vil merke forskjellen om SV er med på å styre byen.

SV vil ta kampen for et Stavanger hvor ingen overlates til seg selv, men hvor vi tar vare på hverandre. En varmere by. Et Stavanger som ser de som har lite. Et Stavanger hvor det er godt å bo, enten man bor i byen eller på ei øy.

Kort og godt: et Stavanger for alle!

Jeg vil benytte muligheten til å ønske ordføreren, hele bystyret, administrasjonen og politisk sekreteriat en god jul på vegne av SV. Jeg gleder meg til året vi skal inn i, til nye Stavanger og til valgkampen neste år.

En kommentar om “Bystyreinnlegg: budsjett 2019

  1. Tilbaketråkk: Sakki på lille julaften: bystyremøte og Stortinget | Et Stavanger for alle!

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s