Slik får du en mer ansvarlig pengebruk, Solberg 

Solberg er nå i ferd med å knuse sparegrisen for å få statsbudsjettet til å gå opp. Etter å ha finansiert alle ønskene til KrF, Venstre og Frp for husfreden skyld er kontoen tom. Nå vil Solberg bruke ekstrapenger fra oljefondet for å betale for nytt regjeringskvartal og heving av den sunkne fregatten Helge Ingstad. Dette er et budsjettriks som er nytt i norsk sammenheng. Flere økonomer advarer mot en økonomi som er utenfor god styring. 

Det må derfor være flaut for sindige høyrefolk å se Erna Solberg føre en sterkt kritisert og uansvarlig finanspolitikk. Ikke minst må det være beklemmende å oppdage at SVs tidligere finansminister Kristin Halvorsen hadde stålkontroll på pengene som finansminister, sett opp mot det dagens regjering leverer. Fordommer står for fall, i begge retninger. 

Aldri før har landet hatt en regjering med et mer løsaktig forhold til penger. Selv Unge Høyre advarer mot sin egen statsminister. – Vi kan ikke fortsette på denne måten, sier leder Sandra Buflot, til Dagsavisen og advarer mot at hennes egen regjering styrer mot mer gebyrer, egenbetalinger og økte avgifter. 

Det finnes måter å komme seg ut av dette på. Det kalles prioriteringer. Det er et nødvendig prinsipp, men dessverre et ord som Høyre kun kjenner til i festtaler og i opposisjon. 

SV har i sitt alternative statsbudsjett for 2019 foreslått en rekke kutt. En rekke av dem kontroversielle. Men de er nødvendige, for å ha råd til det viktigste. Det er rett og slett et budsjett for prioriteringer. Her er budsjettforslag som regjeringen ikke bare burde finne inspirisjon i, men som er helt nødvendige for en mer sunn økonomisk styring.  

Slik kutter du 6 mrd kroner, Solberg: 

  • Kutt konsulentbruk i staten 400 mill kr.
  • Kutt kontantstøtte 625 mill kr.
  • Kongehuset 17 mill kr (av cirka 200 mill)
  • Utsette jagerflyinnkjøp 200 mill kr
  • Kutte i Norfund 250 mill kr
  • Norske tropper hjem fra midtøsten 600 mill kr
  • Kutt i privatskoletilskudd 64 mill kr
  • Kutte i massive, bompengefinansierte motorveier 3700 mill kr
  • Kutte planlegging av ferjefri E39 200 mill kr. 

I tillegg er det penger å hente inn hos de av oss som tjener veldig mye. De som tjener over en million kan fint betale 65 000 kr mer i skatt, og de som tjener flere millioner bør betale noen hundre tusen ekstra (de som tjener under 600000 får ikke økt skatt med SV). 

Så kan man si at dette er småtterier. Men seks milliarder er også penger. Over fire år vil dette utgjøre 24 mrd kroner. 

Det er mulig å prioritere annerledes og styre landet bedre. Men det forutsetter sannsynligvis at landet styres av en annen regjering enn den vi har i dag.

Eirik Faret Sakariassen,

Sentralstyremedlem (SV)

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s