Tale – Nowruz-markering 2019

Godt nyttår! Nowruz piroz bet! Gratulerer med dagen!

Som dere vet betyr Nowruz ny dag. Våren er her. Det gir oss nye muligheter, mer lys, varme sommerkvelder, godt humør. Og jeg må si: jeg blir alltid i godt humør av å møte dere, mine kurdiske venner!

Det er mye historie og symbolikk knyttet til Nowruz. Det er mange ulike tradisjoner  i ulike land, men dagen skaper et felleskap. Nowruz gir håp, tålmodighet og toleranse. Håp om en ny dag og lysere tid. Håp om en bedre verden. Nowruz ga håp og tålmodighet til folket i Tadsjikistan og Aserbajdsjan under Sovjetunionen, og håp til det afghanske folket under Taliban. Nowruz har overlevd alle tyrannene i Iran og dagen er selveste symbolet på motstandsbevegelsen i hele Kurdistan.

Kurdistan har hatt noen vanskelige år og tøffe tider, men dere har også vist hele verden hva dere står for. Dere har vist at kurdere, kvinner som menn er klare når som helst for å kjempe på vegne av hele verden for frihet og rettferdighet og ikke gir dere før alle menneskers frihet er en rettighet.

Vi i SV har alltid stått ved siden av dere og kommer alltid til å gjøre det. Måtte det nye året bringe med seg det som bør være ethvert menneskets naturlige rett. Måtte det nye året være et år med håp, glede og kjærlighet. Kjære venner, våren er her og det blir ikke kaldt så lenge vi står sammen.

Hvis SV kommer til makten i Stavanger etter valget vil vi ta et initiativ, nemlig at Stavanger kommune skal få en kurdisk vennskapsby. En by som minner oss om verden der ute, som vi kan utveksle erfaringer med, som kan være en port for elever i Stavangerskolen. Hva med at Stavanger følger Roma kommunes gode eksempel, og sier at Kobani skal bli vår neste vennskapsby?

SVs stortingsrepresentant Petter Eide vil ha et stort møte i Oslo om situasjonen for kurderne og norske strategier 6. eller 7. mai. Hvis noen er interesserte, så ta bare kontakt med meg. Der skal det diskuteres hva Norge kan gjøre for å sikre kurderne videre.

Jeg vil avslutte på samme måte som da jeg holdt denne talen i fjor, nemlig med å sitere den kurdiske nasjonalsangen, Ey Reqib, på norsk. Det skjønte jeg mange satte pris på:

Hei fiende, den kurdiske nasjon lever med sitt språk

Kan ikke bli beseiret av våpen noen gang

La ingen si at kurderne er døde

Kurderne lever

Kurderne lever, vårt flagg vil aldri falle

Vi, ungdommen, er den røde farge av revolusjonen

Se vårt blod som vi mistet på denne veien

La ingen si at kurderne er døde

Kurderne lever

Kurderne lever, vårt flagg vil aldri falle

Vi er barn av Medya og Keyhusrew

Både vår tro og religion er vårt hjemland

Både vår tro og religion er kurdisk og Kurdistan

La ingen si at kurderne er døde

Kurderne lever

Kurderne lever, vårt flagg vil aldri falle

Tusen takk for meg. Stå på videre for frihet, rettferdighet og trygghet!

Nowruz mobarak!

En kommentar om “Tale – Nowruz-markering 2019

  1. Tilbaketråkk: Sakki på søndag: fellesnemd, skolebesøk og Nowruz | Et Stavanger for alle!

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s