Stavanger trenger klimabudsjett!

Klimaendringene er farlige for verden, men de kommer også til å påvirke oss lokalt. Å utarbeide en klimaplan eller et klimabudsjett er nødvendig for at vi kan styre mot å nå målene som er satt om 80 % kutt frem mot 2030. Selv om klimaproblemene er svært store, kan tiltakene være små.

På samme måte som vi i et vanlig budsjett må vite hvor mye penger vi skal bruke, må et klimabudsjett må ha en øvre ramme for hvor mye klimagasser kommunen skal slippe ut. Det er ikke mulig å beregne alle utslippene som skjer i en kommune, men ganske mye er det mulig å beregne og gjøre noe med.

Skal vi ha en fremtid uten forurensing må vi begynne å planlegge for det. Det må på plass mer kollektiv, ha strengere miljøkrav når kommunen skal kjøpe inn varer og tjenester, legge til rette for fjernvarme/solenergi og elektrifisering av biler, ferjer, havner og busser. Kommunene må bytte ut egne bensin og diselbiler med el-biler og sørge for ladeplasser, arbeide for mindre kjøring og mer sykkel og gange.

Alt dette kommer ikke av seg selv, derfor krever SV at vi begynner å planlegge for et klimabudsjett for å nå målet på 80 % kutt frem mot 2030. Bare slik vil vi kunne sørge for at vi går igjennom alle deler av kommunen og finner ut hvordan vi kan kutte, og dermed bidra til at vi unngår katastrofale klimaendringer. SV foreslo dette tidligere i år, men ble nedstemt. Om vi får et nytt flertall etter 24 år med Høyre-styre, skal det også være et klimabudsjett for Stavanger!

Eirik Faret Sakariassen,

Ordførerkandidat Stavanger SV

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s