The real deal

Regjeringspartiene faller på meningsmålingen. Det skyldes to ting: Upopulær høyrepolitikk, og slappe forsøk på rødgrønn politikk.

Kommentatorene diskuterer nå om den borgerlige regjeringen har laget et grått budsjett, eller om de har laget et usosialt budsjett. Det de fleste er enige om er at dette kunne vært gjort mye bedre. For raushetens skyld kan jeg si meg enig med alle her. Det er et grått budsjett, det er et usosialt budsjett, og det kunne vært gjort bedre.

Støtten til unge uføre kuttes, støtte til tannregulering reduseres, og det samme gjør pengene til ungdom som er på arbeidsavklaringspenger. Til og med støtten til briller til barn kuttes. En syrlig stemme mente at det var noe sviende poetisk over at de nærsynte mistet støtte, mens regjeringen fortsetter å finansiere de trangsynte – i dette tilfellet Hege Storhaugs anti-muslimske HRS.

Så skal man ikke stikke under en stol at det også finnes lyspunkter på en mørk himmel. Regjeringen får mye skryt for å utvide studiestøtten til 11 måneder. De viderefører satsingen på karbonfangst- og lagring. Det kommer mer penger til arbeidet mot useriøse arbeidsforhold og arbeidslivskriminalitet, og for styrket varsling og sikkerhet på norsk sokkel. De pålegger Netflix større norsk andel på filmmenyen. De styrker forsvaret. Alt dette har regjeringen fått berettiget ros for.

Det må derfor være en trist erkjennelse – helt hjem i statsministerboligen til Erna Solberg – at regjeringen får en vegg av kjeft når de legger fram klassisk høyrepolitikk, men får ros når de styrker fellesskapet, og når de fører noe som likner en rødgrønn politikk. Folk flest ønsker ikke at fellesskapet langsomt bygges ned, kutt for kutt. De ønsker mer velferd, mindre smålighet.

Det er mulig mange har glemt dette, men Høyre er altså et parti for høyrepolitikk. Smålige kutt er deres credo; deres grunn til å stå opp om morgenen. Det er dette de vil. Det er derfor et paradoks for mange innbitte høyreideologer at i dag styrer Høyre en regjering som setter rekord i offentlig sektor som andel av verdiskapingen. Hvor skattepengene og oljepengene våre blir av kan man jo bare spørre seg.

Etter kommunevalget var regjeringspartienes oppslutning rekordlav. Høyre står nå i fare for å miste alle de store byene – og SV mer med og styrer i tilsvarende mange av dem: Foreløpig er SV med i Oslo, Stavanger, Trondheim, Tromsø, Bodø, Fredrikstad og Drammen. Høyre er ute av alle disse byene. Mange har sagt at kommunevalget er et tydelig hint om regjeringspartienes dalende popularitet.

Den synkende populariteten skyldes sannsynligvis en kombinasjon av to ting: At regjeringen fører en upopulær høyrepolitikk, og at de rødgrønne er bedre til å føre rødgrønn politikk enn de borgerlige. Dette skjønner folk. Hvorfor gå for en blek kopi når du kan få the real deal?

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s