Tale – tillitsvalgtsamling Utdanningsforbundet

Tale til arbeidsplasstillitsvalgte Utdanningsforbundet

Kjære alle sammen!

Tusen takk for invitasjonen til å tale hos dere i dag.

Jeg gleder meg til å lede utvalg for oppvekst og utdanning i Stavanger den kommende perioden, og samarbeide tett med Utdanningsforbundet om hvordan vi kan løfte kvaliteten i barnehage og skole, få ned sykefravær, ha mer tid til hver enkelt elev eller barn og få flere kolleger til dere som arbeider i barnehage og skole.

Men først av alt vil jeg si noen ord til leder i Utdanningsforbundet Stavanger, Inger Grødem Haraldsen:

Vi er så stolte over den tilliten landsmøtet til Utdanningsforbundet har vist deg. Det er stort for Stavanger, det er viktig for barnehageansatte, men mest av alt er det en tillitserklæring til deg og den jobben gjengen i Utdanningsforbundet i Stavanger har gjort. Du er rivende dyktig, har et herlig humør og en merkelig orden i det hektiske kaoset du står i. Jeg gleder meg til å holde kontakten videre, gjerne med lunsjer i Oslo, eller når jeg ofte møter deg på en flyplass enten her eller der. Gratulerer så mye, lykke til og viktigst av alt: ikke glem hvor du kommer fra!

Det er viktig for flertallet og meg å ha nær kontakt med dere som tillitsvalgte. Mitt mantra er at vi skal styre med øret til bakken. Derfor er det viktig for meg å møte på dere, både nå og i årene som kommer. Vi vil lytte til ansatte og vi vil lytte til fagbevegelsen.

Om en uke så skal det nye flertallet legge frem vårt aller første Stavanger-budsjett. Jeg kan dessverre ikke røpe noe av det som står der her i dag, men jeg vil snakke litt om den politiske plattformen vi er enige om og de visjonene vi har for oppvekst- og utdanningspolitikken i Stavanger de kommende årene.

De første leveårene danner grunnlaget for hele resten av livet. Det vi greier å gjøre riktig i begynnelsen av livet, vil løse mye i resten av det. Men vi vet at de ungene som ikke greier å henge med, som blir mobbet eller i verste fall vokser opp i et hjem med vold og overgrep, drar det med seg i alle årene som følger. Jeg har mye større tro på forebygging, enn brannslukking. Husk at barn og unge er 20 % av befolkningen, men 100 % av framtida! Så det å investere i barn og unge er en investering i og for framtida.

Jeg har helt siden jeg ble folkevalgt første gang i 2011, hadde sommerhospiteringer. I 2012 hadde jeg en uke i Stokka barnehage, avd. Stokkadalen. Men det ble ikke en hel uke, for jeg ble nyst i ansiktet av en treåring, og ble liggende syk to dager. Tenk det, 40 % sykefravær! Så ille er det heldigvis ikke i barnehagene våre.

Men sykefraværet er allikevel høyt. Og det har vært høyt over tid, men de siste årene har det økt. Det tar det nye flertallet veldig på alvor, og vi vil gjøre flere grep for motvirke denne utviklingen. Vi ser med interesse på forsøkene med økt grunnbemanning, og har tro på at flere folk på jobb letter byrden og dermed reduserer sykefraværet. Men vi vil også vurdere andre grep. Det er et mål for oss å redusere bruken av kommersielle vikarbyråer, og heller etablere et kommunalt bemanningssenter. Vi tror det gir mer stabilitet, både for den enkelte som skal jobbe fast som vikar, men også for barnehager som får ut folk de kjenner fra før.

I årene fremover vil det bli viktig for oss å sikre at det er nok barnehager der folk bor. I dag har vi nok barnehageplasser i Stavanger, men vi har dem dessverre ikke riktig sted. Det vil medføre at vi bygger nye, men også at eksisterende barnehager avvikles. Det er aldri enkelt. Senest tirsdag denne uken besøkte jeg ansatte og foreldre i Austre Åmøy barnehage, som et enstemmig utvalg for oppvekst og utdanning i går vedtok at skal legges ned. Jeg forstår godt at foreldre, ansatte og unger syns det er vanskelig. Og vi er særlig opptatt av å ivareta våre dyktige ansatte i slike prosesser for å beholde dem i kommunen. Men det er dessverre nødvendige grep for å sikre god dekning og kort reisevei for familier. Det gjør oss som kommune mer attraktiv for barnefamilier om vi har barnehager i områder de vil etablere seg i. Særlig Storhaug og Våland har mangel.

I slike prosesser er en utfordring at vi kun kan avvikle kommunale barnehager. Det gir private barnehager, både ideelle og kommersielle, et sterkere vern enn kommunale. Det er én av flere grunner til at jeg er skeptisk, særlig til kommersielle, private barnehager. Flertallet vil de kommende årene ikke gi tillatelse til nye kommersielle barnehager, men prioritere kommunale og private ideelle når nye skal bygges. Vi ønsker å satse på natur- og friluftsbarnehager. De styrende partiene ønsker flere menn ansatt i barnehagene.

Kunnskap er nøkkelen til det meste. Det siste året og særlig de siste ukene, siden jeg ble valgt som leder for oppvekst- og utdanningsutvalget, så har jeg snakket med så utrolig mange flinke folk som jobber med barnehage og skole. Jeg er imponert over den kompetansen mange har, men viktigere: det glødende engasjementet de viser for barn og unge. Det kan jeg bare si, sånt engasjement smitter. Jeg har besøkt mange klasserom de siste årene, og det er gøy å se nysgjerrigheten og lærelysten i et barns ansikt.

Skolen bør være alle barns favorittsted! Det er viktig å skape god grobunn for utvikling av forståelse og gjensidig toleranse. Vi vil arbeide for økt lærertetthet, ha flere faggrupper inn i skolen og oppfylle Helsedirektoratets helsesykepleiernorm.

For meg som utvalgsleder blir det viktig å stå skulder ved skulder med Utdanningsforbundet i kampen for å nå lærernormen. Jeg vil gi ros til KrF for å ha fått dette gjennom, særlig fordi det kun var to partier som ønsket akkurat denne modellen, nemlig KrF og SV.

Det er enn så lenge for mange skoler som ikke oppfyller lærernormen. Derfor blir det en prioritert oppgave å få ansatt flere lærere, slik at alle skoler så snart som mulig er innenfor vedtatt norm.

Vi ønsker en gjennomgang av positive og negative effekter ved utdeling av Chromebook til alle elever i grunnskolen. Vi er særlig opptatt av hva en slik digitalisering har å si for de aller yngste elevene, og jeg registrerer at mange seriøse aktører mener det kan være klokt å bremse innfasingen av digitale hjelpemidler noe. Her er jeg også interessert i å høre hvilke tanker dere har om dette.

Vi vil satse på fellesskolen og sier derfor nei til å etablere flere private grunnskoler. Det er allikevel vanskelig å stanse utviklingen, fordi Utdanningsdirektoratet stort sett overprøver lokale nei-vedtak. Vi har de siste årene fått 900 nye privatskoleplasser, og mange steder utfordrer veksten i privatskoler den offentlige skoler.

Det er alvorlig, og det bryter sakte men sikkert ned limet i fellesskapet vårt, som er skolen. Skolen, som er arenaen der alle møtes. Der sykepleieren sønn går i klasse med direktørens datter og de leker sammen. Hvis vi ikke lenger skal ha én felles arena, så tror jeg tilliten i samfunnet smuldrer opp. Når forskjellene øker, så forsvinner tilliten bit for bit. Det må vi alle ta på alvor.

Det skal være trygt og godt å vokse opp i Stavanger. Våre barn og unge skal ha like muligheter uansett hvor i kommunen de vokser opp og hvilken bakgrunn de kommer fra. Vi vil satse tungt på de universelle løsningene som kommer alle barn til gode, og bidra til sosial utjevning og inkludering. I dag vokser for mange barn opp i fattigdom. Det er avgjørende for oss å snu denne utviklingen.

Jeg vil til slutt takke hver og én av dere for at dere driver fagforeningsarbeid. Det er utrolig viktig for oss, og vi trenger den tydelige stemmen som Utdanningsforbundet har. Takk for godt samarbeid, ris og ros og lykke til med resten av samlingen.

Tusen takk for oppmerksomheten!

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s