Tale – markering for flyktninger i Morialeiren

Flyter inn et håp et sted
litt sør for Eliah Hotel
en grå og kjølig kveld
ja deg vil vi gratulere

Kjære alle sammen!

Trygve Skaugs sterke tekst er en påminner til oss alle om de livene som akkurat nå leves i flyktningeleiren Moria. Det er vanskelig for oss som ikke har vært der å ta inn over oss hvor dyp nøden er, hvor sterk fortvilelsen er, hvor stor lidelsen er og hvor grusom situasjonen er for de menneskene, og ikke minst ungene, som er i leiren.

Det er viktig at hver og en av oss gjør det vi kan. Enten vi sender penger, løfter situasjonen for flyktningene i Moria-leiren politisk, melder oss som frivillige eller møter opp på markeringer som den vi har her nå. Tusen takk til arrangørene og alle dere som har møtt opp.

Det er utrolig ubehagelig å tenke på at vi har en regjering og et stortingsflertall som ikke mener Norge skal og må ta et større ansvar for mennesker i nød. Det må være en grunnplanke i politikken at vi skal redde liv og redde mennesker fra lidelse.

At Stavanger og andre kommuners tilbud til flyktninger, både bosetting, språkopplæring og inkluderingstiltak må bygges ned fordi det kommer få flyktninger til Norge. I en tid der det aldri har vært mer mennesker på flukt, så skal Norge ha en flyktningepolitikk der Frp har fått diktere alt for mye.

Stavanger SV fikk mandag, sammen med ordføreren og flere andre partier, flertall for følgende:

Kommunestyret støtter oppropet ‘Evakuer barna fra Moria’. Stavanger kommune har kompetanse og kapasitet til å bosette flere flyktninger enn hva regjeringen har lagt opp til, også når det gjelder enslige mindreårige, og ber regjeringen svare positivt på henvendelsen fra Hellas om å ta mot enslige mindreårige fra flyktningeleirene.

Kommunestyret ber kommunedirektøren fremme en sak med vurdering om Stavanger skal slutte seg til ‘Solidarity Cities’ som er initiert av ordføreren i Athen for å få byer til samarbeide om å håndtere flyktningestrømmen.

Norske politikere stikker hodet i sanda og tenker at andre land får ta ansvaret. Det er uholdbart. Det tegnes et skremmebilde av flyktninger, og mange i kommetarfelt og andre steder fremstiller dem som nærmest kriminelle alle sammen. Men raseriet burde vendes mot dem som skaper flyktninger, fremfor flyktningene. Det er dit sinne burde rettes.

Ungene i Moria må evakueres umiddelbart. Statsministeren og utenriksministeren må bidra til å finne en felles europeisk løsning på flyktningsituasjonen på de greske øyene. Norge må hente enslige mindreårige flyktningbarn fra Hellas. Norge må yte humanitær bistand også direkte gjennom organisasjoner som Leger uten grenser, Dråpen i Havet, Flyktninghjelpen og andre organisasjoner som er pålitelige og kan bedre situasjonen.

Så stiger sola over Moria
alt du får er nok en dag
en kjent stemme hvisker
Sofia du må våkne

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s