Gi 16-åringer stemmerett!

Å utvide demokratiet har mange ganger møtt motstand, særlig på høyresiden. Tiden er moden for å la 16-åringer ta del i demokratiet, og avgi stemme ved lokalvalg. Det er prøvd før og var en stor suksess!

I 2011 kunne 16- og 17-åringer bestemme hvem som skulle styre lokalpolitikken i Stavanger og Gjesdal, og i valget fire år senere ble Gjesdal byttet ut med Hå kommune. Mange flere kommuner i Rogaland ønsket det, som Sandnes, Time, Klepp og sikkert flere andre har ønsket lignende forsøk, men kun tre kommuner har fått prøvd det ut.

Valglovutvalgets flertall presenterte nylig sin utredning, der de er tydelige på at det er klokt å senke stemmerettsalderen til 16 år i kommune- og fylkestingsvalg. Det er SV helt enig i, og har derfor mange ganger fremmet dette som forslag i Stortinget. Enn så lenge er det kun prøvd ut som forsøk. Hva skjedde da? Kort oppsummert så stemte unge i omtrent like stor grad som befolkningen ellers.

For meg er det fire sterke argumenter for å gi stemmerett til 16- og 17-åringer:

  1. Vi utvider demokratiet. Det har vi gjort mange ganger før, og det er på tide å gjøre det igjen. I 1814 måtte man være fylt 25 år, og være embetsmann, byborger eller bonde. Ikke en gang alle menn hadde stemmerett, og kvinnene kunne bare glemme å delta i demokratiet. I dag er det absurd. Om hundre år tenker vi nok at det er rart at 16-åringer ikke fikk stemme. Men i 1978 var stemmerettsalderen 20 år. I dag virker også dette rart. 16-åringer kan betale skatt, straffes for kriminalitet og har fullført obligatorisk skolegang. Da mener jeg de også bør bli deltakere i demokratiet, ikke bare tilskuere.
  2. Man får mer aktive velgere. 16-åringer deltar i større grad i valg enn 18-åringer. I 2011 stemte 58% av førstegangsvelgerne under 18 år, mens de førstegangsvelgere som var over 18 deltok 11 % mindre (generell valgdeltakelse var 64,5%). Det er for tidlig å si om den effekten fortsetter gjennom livet, men jeg har stor tro på at det å få gode demokratiske vaner tidlig i livet øker sjansen for å fortsette å delta i valg.
  3. Det øker valgdeltakelsen over tid. Malta, Østerrike, flere land i Latin-Amerika, flere regioner og kommuner i USA og Tyskland har senket stemmerettsalderen til 16 år. Et gjennomgående funn er at det gir 5-6% høyere valgdeltakelse og styrker tilliten til demokratiet.
  4. Ungdommer er kloke. Og det trengs flere unge i politikken mange steder. Jeg ble selv valgt inn første gang da det var stemmerett for 16-åringer. Sammen med meg var vi en god gjeng ganske unge, nye folkevalgte som kom inn. Det var tydelig at unge kumulerte frem andre unge. Det er godt med erfaring, men det er best med ulik erfaring. Det er usunt for et kommunestyre om alle som er med har nedbetalt huslån og er ubekymret for klimaendringer.

Nå er tiden inne for å gi demokratiske rettigheter til flere. SV stoler på ungdommer og at de kan ta vel så kloke valg som oss som har hatt stemmerett lenge. Og noen ganger sikkert bedre valg.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s