Velferden i kommunene er truet

Koronakrisen rammer mange norske kommuners budsjetter hardt. Stavanger er intet unntak. Hvis vi skal unngå store kutt i kommunebudsjettet, må regjeringen gi oss mer penger. I dag legger regjeringen frem revidert nasjonalbudsjett. Det vil gi oss en pekepinn på om regjeringen faktisk stiller opp på dugnaden, eller om de mener vi andre må ta jobben.

Nye tall fra Stavanger kommune viser at inntektene svekkes og utgiftene øker. Det verste scenariet innebærer rundt 300 millioner kroner i mindre skatteinntekter. Kostnadene våre kan øke med opp mot 250 millioner kroner. Noe av dette vil staten gi tilbake, men de dystreste utsiktene kan gi oss 360 millioner kroner i mindreinntekter om dette varer lenge.

Stavanger rammes ekstra hardt, fordi oljeprisen samtidig har stupt. Vi er, dessverre, ennå veldig sårbare for svingninger i oljeprisen og har ett bein vi lener oss tungt på som region. Det er derfor ekstra viktig at regjeringen tar inn over seg alvoret vår region står overfor. Og jeg må si jeg forventer den forståelsen, særlig fra næringsminister Iselin Nybø, olje- og energiminister Tina Bru, helseminister Bent Høie og landbruksminister Olaug Bollestad, som alle er fra fylket vårt. Om de har blitt hørt i regjeringen vil vise seg i dag. Har de greid å sikre et sårbart fylke i en krevende tid? Jeg håper virkelig det.

Hver tiende innbygger i Stavanger står nå uten arbeid. Les den setningen en gang til. En av ti. For få måneder siden var det utenkelig. I dag er det realitet. Vi er også hardere rammet enn både fylket for øvrig og landet. Det er nok en grunn til at vi trenger store summer for å sikre arbeid og velferd til alle. Arbeidsløsheten må ikke få feste seg. Enn så lenge er den som flytende sement. Men om den stivner, så blir det mye vanskeligere å gjøre noe. Vi har ikke tid til at regjeringen somler. Vi trenger handlekraft.

SV er glad vi har fått på plass en kontantstøtte til bedriftene, men mener det ikke stilles nok sosiale krav til bedriftene som får krisestøtte. Dert handler blant annet om utbytteforbud og oppsigelser. Det er uforståelig at stortingsflertallet nekter å sikre arbeidsfolk mot oppsigelser, og at de nok en gang er villig til å la statlige krisepenger gå til utbytte for rike eiere.

SV ønsket blant annet å få på plass at det skal være klar forventning om begrensninger i muligheten til å ta ut utbytte og lønnsvekst for ledere, og å si opp ansatte i den perioden man får krisehjelp. Vi ønsket også klare formuleringer for å hindre at penger kan gå ut av landet til skatteparadis, og å begrense utbetalinger til store konsern.

Det er knapt til å tro at høyresiden vil dele ut titalls milliarder statlige kroner i måneden uten å stille skikkelige betingelser for å hindre misbruk av fellesskapets penger.

Det er uakseptabelt for folk flest at fellesskapets penger skal dekke mesteparten av utgiftene til bedrifter som sier opp folk, tar utbytte fra krisehjelpa og behandler de ansatte dårlig.

I tillegg til utbytte og krav om null oppsigelser, fremmet SV forslag om lederlønninger, krav til at bare seriøse bedrifter kan motta støtte, og krav til åpenhet rundt de som mottar krisestøtte, krav som vil hindre at penger flyttes til skatteparadis og til redusert husleie. I tillegg mener SV det er viktig at varig tilrettelagte arbeidsplasser får økt tilskudd.

Regjeringens forslag var alt for slapt, og SV sammen med stortingsflertallet fikk strammet mye opp. Regjeringen foreslo i utgangspunktet mye mindre, både til bedriftene og kommunene. Stortinget har gjort jobben før. Kanskje må de gjøre det nå også, overfor kommunene?

Denne krisen har med all tydelighet vist oss hvem vi som samfunn ikke kan greie oss uten.

Ansatte i helsesektoren. Helsefagarbeidere. Sykepleiere. Det er sikkert noen som leser dette som har gitt helseansatte applaus. Jeg har gjort det selv og det er velfortjent. Men du kan ikke gå i banken for å kjøpe et hus med applaus. Du kan ikke klappe deg til egen leilighet. Da er det full og fast stilling og en anstendig lønn som gjelder. Stavanger-flertallet har igangsatt mye arbeid for å sikre ansatte i helse og velferd faste stillinger.

I Stavanger kommune ligger vi langt unna målet om at de fleste ansatte skal ha full stilling. Hvis vår kommuneøkonomi nå svekkes, så svekkes også dette arbeidet. Hvis regjeringen tenker ansatte i helse og velferd fortjener mer enn applaus, så trengs en solid kommuneøkonomi. Vi må få dekket de store utgiftene vi har. Kommunene har ikke noe oljefond å bruke i dårlige tider. Det har staten.

Lærerne. Fortjener også applaus, men fortjener mest av alt mer tillit og mer ressurser til å sikre at alle barn lærer, trives og mestrer. Hvis vi skal ha ressurser til å sikre at alle barn nå tar igjen noe av den kunnskapen de kan ha gått glipp av med hjemmeskole, så trengs mer penger til kommunene.

De av mine venner som har hatt unger hjemme har virkelig savnet barnehage og skole. Og jeg er sikker på at ansatte der har savnet ungene. Også i barnehagene har vi mål om å løfte kvaliteten. Vi har startet gjennom å vedta at det skal komme 18 nye stillinger i de barnehagene i de mest levekårsutsatte områdene av kommunen. Hvis vi skal ha råd til å øke bemanningen videre, så trengs en sterk kommuneøkonomi.

Det er kommunen som er vår viktigste velferdsleverandør i hverdagen. Det er i kommunen eldre får hjemmesykepleie og sykehjemsplass. Det er i kommunen unger går i barnehage og på skole. Det er kommunen som sikrer fritidsklubber, sykkelveier, grønne parker, fine turstier, som har helsestasjoner, helsesykepleiere, som henter søppel, gir deg varmt vann i springen, som har bibliotek du kan låne bøker hos, som støtter idrettslaget, gir penger til konserthus og teater. Kommunen er viktig for gode liv. Da må ikke regjeringen svikte kommunene.

Kjære regjering: Send oss mer penger, takk!

Eirik Faret Sakariassen,
Gruppeleder Stavanger SV

 

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s