1. mai-tale SV-frokost

Kjære alle sammen, gode kamerater,

Gratulerer så mye med dagen!

Det er utrolig kjekt å endelig være samlet igjen til Stavanger SVs 1. mai-frokost! Og etter den perioden vi har vært gjennom og den tiden vi lever i, er det godt å være samlet. For selv om 1. mai både er en festdag og en kampdag, så vet vi at vi samles med et mørkt bakteppe. Det er krig i Europa.

Vi ser at verden trenger mer solidaritet, ikke mindre. Krigen er et brutalt angrep på det ukrainske folket og de har all rett til å beskytte seg. Samtidig er millioner av mennesker på flukt, og en del av de har kommet og skal komme hit til Stavanger. Da skal vi ta dem godt i mot, og sikre utdanning, aktivitet og arbeid. Men mest av alt skal vi gi dem trygghet og vår solidaritet. Det har vi gjort med flyktninger før og det skal vi også gjøre nå.

Vi skal stille opp for ukrainerne som trenger det, men vi skal ikke glemme at det også sitter mennesker som lider andre steder. Flyktninger fra Sør-Sudan, de som risikerer livet sitt over Middelhavet, mennesker som venter på å bli overført som kvoteflyktninger. Flyktninger som sitter i teltleire i Hellas. Vår solidaritet for flyktninger gjelder enten de kommer fra Europa eller fra andre steder i verden. Slik bør det også være for andre partier. Det fortsetter SV å kjempe for.


Godtfolk,

For første gang siden 2019 skal vi igjen gå i 1. mai-tog gjennom Stavangers gater og vi skal høre appeller og taler i Byparken. Da vi var samlet til 1. mai for tre år siden, så var en av hovedparolene «24 år er nok! Ja til rødgrønt flertall i Stavanger». Som alle her vet, så ble det heldigvis slutt på Høyre-styret i Stavanger bare noen få måneder etter 1. mai 2019. Og det var faktisk den dagen som ga meg skikkelig tro på at vi kunne vinne valget sammen med våre samarbeidspartier.

Siden vi overtok styringen har vi sikret viktige politiske gjennomslag og fått viktige seire for SV. I Stavanger har vi gått foran, og vi har inspirert SV nasjonalt:

  • I Stavanger ga vi hele barnetrygden tilbake til familier på sosialhjelp. Nå blir det forbudt nasjonalt å ta barnetrygden fra de som har mest behov for den.
  • I Stavanger innførte vi gratis SFO for alle 1. klassinger og nå senker vi prisen på 2.-4. trinn. I høst blir gratis halvdagsplass i SFO innført nasjonalt.

Disse to sakene, og mange flere, ville det aldri blitt noe av om det ikke ble et politisk skifte i Stavanger i 2019 og nasjonalt i 2021. Høyresidens usosiale kutt, både lokalt og nasjonalt, øker forskjellene. Vi vet at over 100.000 unger nasjonalt og over 3000 i Stavanger vokser opp i fattige familier. De trenger at fellesskapet stiller opp for dem. Det fortsetter SV å kjempe for.


Stavanger kommune har satt seg ambisiøse klimamål, og SV har bidratt til det. Vi jobber for å kutte 80 % av utslippene frem mot 2030, sammenlignet med 2015. Skal vi nå det trengs det ytterliggere fart, for hvert år klimagassutslippene kuttes for lite, så henger vi stadig lenger bak vårt eget regnestykke. I 2020, som er de siste tallene jeg har sett, ble utslippene redusert med 9,5 %. Det er mye, og det er mer enn mange andre store kommuner. De går også ned raskere enn de gjør nasjonalt. Dessverre er det allikevel ikke nok. 

Fra 2015 til 2020 er utslippene redusert med 10,5 %. For å være i rute burde utslippene vært kuttet med 27 %. Det betyr bare at vi må tråkke enda mer til. Og det er nettopp det SV og våre samarbeidspartier i Stavanger legger opp til.

I vårt budsjett for 2022 har vi satt av historiske store summer til gode og viktige klimaprosjekt i kommunen vår. Hele 100 millioner kroner i perioden – i tillegg til å styrke klimafondet med 50 millioner kroner neste år. Til sammenligning satte mindretallspartiene i Høyrealliansen av 30 millioner kroner til klimafondet og ikke noe øvrig til klimatiltak. Når de på toppen av dette ivrer for langt flere cruiseskip i Stavanger, så ser ikke klimainnsatsen til de borgerlige i Stavanger særlig imponerende ut, spør du meg.

SV og samarbeidspartiene har tatt disse alvorlige tallene inn over oss, og det er nettopp derfor vi nå legger betydelige midler på bordet. Det trengs aktiv politisk innsats og gode tiltak som gir effektfulle klimagassutslipp. Det fortsetter SV å kjempe for.


Høsten 2023 står vi ved et veiskille. Vil vi fortsette den veien vi har begynt å gå sammen etter 2019, eller vil vi gå til høyre?

Vil vi ha flere cruiseskip, eller vil vi satse på klima og miljø?

Vil vi ha mer velferdsprofitt, eller vil vi satse på fellesskapsløsninger?

Vil vi ta gratis SFO og skolemat i Stavanger fra ungene våre, eller vil vi utvide dette enda mer?

Vil vi kutte i eiendomsskatten, eller vil vi satse på barnehage, skole, helse og eldreomsorg?

Vil vi at Frp skal være en del av flertallet, eller vil vi at SV skal være det?

Det betyr noe hvem som styrer, både i Stavanger og i Norge. Valget vi gjør neste år vil ha stor betydning for hvordan byen vår skal være i årene og tiårene fremover.

Hvis du – som meg – vil kjempe for fellesskap og miljø, så trenger vi deg fremover. SVs program for Stavanger skal lages og vi trenger mange som er aktivt med oss på laget for et fortsatt rødgrønt styre i Stavanger!

Tusen takk for oppmerksomheten og ha en fantastisk 1. mai!

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s