Reverseringspartiene

Høyre, Frp, KrF og Venstre vil gå til valg som en samlet blokk, med mål om å styre Stavanger etter valget i 2023. Deres viktigste kampsaker fremstår for meg som at de vil alt skal være som før valget i 2019. Det holder ikke.

De fire partiene skrev i sitt felles budsjettforslag for Stavanger for 2022 at de «deler verdigrunnlag og politisk forankring». At Venstre og KrF føler at de deler verdigrunnlag med Frp er nytt for meg – og sikkert merkelig for partienes velgere. Men slik har det altså blitt.

Etter at SV og våre samarbeidspartier Ap, FP, MDG, Rødt og Senterpartiet overtok flertallet i Stavanger etter valget i 2019 har vi gjort store og strukturelle grep for å gjøre kommunen vår til et bedre sted for innbyggerne. Veldig mange av disse sakene står i fare for å bli fjernet for godt eller reversert om det igjen blir Høyre-styre i Stavanger etter kommende valg.

Partiene ivrer aller mest for å fjerne de vedtakene som er innført under vårt styre, til tross for at flere av ordningene er blitt veldig populære. Her er er oversikt over de sakene jeg regner med vil bli omgjort hvis Høyres Sissel Knutsen Hegdal blir ordfører, og skal styre med Frp, Venstre og KrF:

Gratis SFO

Fra høsten 2020 innførte vi gratis fulltidsplass i SFO på 1. trinn, for alle 5- og 6-åringer i hele Stavanger kommune. Det sparer foreldre for over 30.000 kroner årlig og har sørget for en sterk vekst i deltakelsen. I 2019 var det 79% av førsteklassingene som gikk i SFO, nå er det 98 % – så godt som alle er med. Det er viktig. Som folkevalgt vil jeg ikke stå å se på at noen barn ikke får være med. SFO er en veldig god inkluderingsarena, og det er ikke bra om bare noen får være med.

I tillegg har vi fra denne høsten senket prisen på 2.-4. trinn med 500 kroner hver eneste måned. Det sørger for at foreldre sparer 5500 gjennom året. Stavanger har dermed gått fra å være en av de dyreste SFO-kommunene, til en av de billigste. Foreldre i Stavanger betaler 2688 kr, mens foreldre i Sandnes betaler 3139 kr og 3152 kr i Sola.

Høyresiden vil heller sikre at millionærer med store villaer får kraftig kutt i eiendomsskatten sin, enn at unger får SFO-plass. Det er i mine øyne en veldig dårlig prioritering.

Skolemat

Vi startet med tre skoler, og nå rulles det ut i alle skoler i Hundvåg kommunedel. Det betyr at omtrent hvert femte barn i Stavangerskolen nå vil få skolemåltid flere eller alle dager i uken. Næring og læring henger tett sammen. Vi sender ikke hodet alene på skolen, vi sender hele elever. Alt for mange ganger har jeg hørt skoleansatte fortelle om elever som går hele skoledagen uten mat, hvis ikke skolen stiller opp. Sånn kan vi ikke ha det. Norge er alene sammen med Albania i å ikke tilby skolemat.

Høyre påstår i sitt program for denne valgperioden at de er positive til å gradvis innføre gratis skolemat, men har allikevel stemt mot det gjennomgående. Det står derfor ikke til troende og jeg regner med det blir et av områdene de vil kutte for å sikre kutt i eiendomsskatten, med mest kutt til dem som har de største boligene.

Gratis trygghetsalarm til eldre

Når prisene på alt øker så vil vi ikke at eldre innbyggere skal velge bort tryggheten. Derfor har vi nå fjernet egenbetalingen på trygghetsalarm for alle 2000 eldre i Stavanger som har behov for det. De har betalt mellom 215 og 674 kroner i måneden, alt etter inntekten til den som har trygghetsalarmen. Dette har Sissel Knutsen Hegdal på vegne av høyresiden varslet at de vil gjenninnføre. Trygghet skal koste. Så får vi håpe de stadig flere eldre hjemmeboende ikke velger bort trygghetsalarm når alle priser går opp og pensjonene ikke øker nok.

Greater Stavanger

Næringspolitikken i Stavanger var tidligere flagget ut til Greater Stavanger. Det medførte at mange av regionens mest sentrale politikere ble inhabile når næringsstrategier skulle behandles i folkevalgte organer. Greater Stavanger leverte etter min mening ikke nok konkrete resultater og styret fremsto som en diskusjonsklubb for politikere. Det er ikke godt nok, men jeg oppfatter at høyresiden sårt savner Greater Stavanger og kan tenke seg å gjenopprette det eller noe lignende. Vi som nå styrer har derimot kraftig styrket kommunens egen næringsavdeling, som var svært få da vi overtok styringen. Nå er det ni ansatte i næringsavdelingen og det leveres i et høyt tempo. Jeg er imponert av hva de får til.

Demenslandsby

Skal vi satse på flere sykehjemsplasser, eller skal vi bygge en dyr demenslandsby med plasser til noen få? Høyresiden velger det siste. SV og våre samarbeidspartier stanset planene om en dyr demenslandsby, og jobber heller for å sikre flere sykehjemsplasser og øker grunnbemanningen på sykehjemmene våre. Høyresidens luftige planer om demenslandsby regner jeg med de tar en omkamp på, med det resultatet at det blir dyre plasser for noen få.

Cruiseskip

Cruisetrafikken er i ferd med å nå gamle høyder, før pandemien. Der vil høyresiden, med Høyre og det såkalte miljøpartiet Venstre i front, kjempe for flere cruiseanløp til Stavanger – med alle de utslipp det medfører. Dagens flertall arbeider for å sette er tak på antallet anløp, og SV vil fortsatt kjempe for krav om landstrøm og færre skip til Stavanger.

Siden 2019 har Stavanger satset på fellesskap, jobbet for å bli Norges beste barneby og levere utslippskutt for klima og miljø. Alt dette blir utfordret om Høyre med sine partnere igjen skal styre byen vår. Da tar de skolematen og SFO-plassene fra elevene våre, krever penger for trygghetsalarmene for byens eldre og lar cruisenæringen styre havnepolitikken. Det må ikke få skje!

Eirik Faret Sakariassen,

gruppeleder Stavanger SV

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s