Nasjonale prøver

Det burde egentlig ikke lenger hete nasjonale prøver. For nasjonale prøver, som de fleste kjenner dem, har regjeringen forbudt. Det er nå en annen type prøve, men samme navn…

Under den forrige regjeringen (Sentrumsregjeringen med Kjell Magne Bondevik som statsminister) ble det store opptøyer rundt nasjonale prøver. Det som den gang var poenget for de nasjonale var å sette skolene opp mot hverandre og skape konkurranse. På den måten trodde Bondeveik og co at de skulle oppnå bedre resultater i den norske skole. Disse nasjonale prøvene var offentlige og alle kunne finne ut hva som var snittet på de ulike skolene, og de ulike trinnene.

Disse prøvene forbød den rød-grønne regjeringen nesten umiddelbart etter at makten ble lagt i deres hender. Grunnen til det er at vi ikke ser hvordan det løser problemene i norsk skole. Nå er det igjen blitt snakk om nasjonale prøver. Men det er ikke det samme som det var før. Men allikevel heter de det samme. Ikke veldig oppfinnsomt fra statens side, ettersom de nye nasjonale prøvene har en helt annen baktanke.

På den tiden var Høyres Kristin Clemet kunnskapsminister. Hun amerikaniserte den norske skolen. Hennes øyenstein var og er Kunnskapsløftet. Og for Kunnskapsløftet satte Bondevik-regjeringen fem mål:

– Å kunne lese.
– Å kunne skrive.
– Å kunne uttrykke seg muntlig.
– Å kunne regne.
– Å kunne bruke digitale verktøy.

Jeg reagerer på at det en del ”evner” som ikke regnes med. Det må nemlig mer til for å få en god skole: lærelyst, læreglede, nysgjerrighet. SVs skolepolitikk skiller seg fra både Arbeiderpartiets og de borgerliges. Det er en mann som har greid å sette ord på en av de beste måtene å lære på: ”Learning by doing.” Dewey.

Det skjer mye i norsk skole for tiden. I internasjonale prøver kommer vi dårligst ut. Det er snakk om å prøve ut ”Osloforsøket” i Rogaland. Dette kan man lese mer om på Bror sin vevlogg. På de ”nye” nasjonale prøvene kommer Stavanger godt ut. Resultatene er fortsatt offentlige, men ikke lenger ned enn på kommunenivå.

Det borgerlige hetser de rød-grønne, og særlig SV, for den norske skolen i dag. Men de må huske på at det tar lang tid å rydde opp etter deres rot…

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s