Valg 2009: hvordan blir makten fordelt?

Statsministeren gikk tidligere denne måneden ut og sa at opposisjonen må komme med et reelt alternativ til den rød-grønne regjeringen om de skal ha en mulighet til å få makt. Og dette er jeg ganske enig i. For hva er de faktiske alternativene til å få makten i 2009?

Jeg anser jo selvfølgelig det rød-grønne alternativ for å være det beste og kanskje det eneste reele alternativet til ingenting. For blant de borgerlige partiene råder ingen samarbeid. Og det er jo i og for seg en bra ting, for det er jo en grunn bak striden mellom de borgerlige.

Det siste året har miljøet virkelig blitt noe alle bryr seg om. Men i bunn og grunn har det vært to partier som har hatt miljø på agendaen; det er SV og Venstre. Det er først de senere årene at Ap, Sp, Krf og Høyre har adoptert miljøkampen. Og så langt anser jeg ikke FrP for å være et parti som tar klimatrusselen på alvor. For syns skyld la de frem en klimarapport. Denne rapporten skal jeg bruke et helt innlegg på å sette dere inn i. Den fortjener såpass.

Men nettopp på grunn av Venstres miljøhensyn mener Lars Sponheim at hans parti ikke kan være en del av en regjering som står sammen med FrP og Siv Jensen i spissen. Og det er forståelig. Men hva er da regjeringsalternativene? Og hvem er det som blir dratt på midten?

Midt imellom Venstre og Fremskrittspartiet sitter Erna, foreløpig på bakbeina. Hvilken vei skal hun gå? Og hva taper hun ved å gå til høyre eller venstre? Dersom hun går til Siv Jensen og Frp for å danne regjering så mister hun nok en del velgere til Venstre. Og Lars Sponheim er forberedt på å stille seg bak Jens Stoltenberg som landets overhode.

Men dersom hun går til Lars Sponheim og Venstre mister hun en del velgere til FrP. Og det verste som kan skje for Solberg er at Stoltenberg igjen blir statsminister. At hun er forvirret er forståelig. Hun må bare regne ut hvor hun taper minst.

Ei heller KrF ønsker å sitte i regjering med FrP.

Idag erklærte Siv Jensen at Frp er klare for å danne en regjering alene.

«En ren Frp-regjering kan sitte lenge. Vi er rede til å få gjennomført vår politikk, vi kan nesten ikke vente,» sa Siv Jensen til Dagsavisen. Selv om dette er en skummel tanke er nok sjansen for at FrP ene og alene greier å danne regjering temmelig liten.

Det som foreløpig er det eneste kanskje-reele alternativet til en ny rød-grønn regjering er en mindretallsregjering med Høyre og FrP. Men her blir kampen om velgerne intens; hadde det vært valg i desember hadde Høyre og Frp fått 74 mandater, mens de rød-grønne hadde fått 75 mandater.

Valget i 2009 ser ut til å bli et av de mest spennende valgene Norge har sett. Jeg kan nesten ikke vente til å se hva utfallet blir, men jeg vet hva jeg tror det blir. Om min mistanke stemmer får vi se om 1 år og 9 måneder.

En kommentar om “Valg 2009: hvordan blir makten fordelt?

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s