Klasseturer er fremdeles lovlig

Kunnskapsdepartementet sendte i november i fjor ut et brev til alle fylkeskommuner hvor det sto at kostnader angående skoleturer ikke skulle pålegges å dekkes av elever og deres foresatte. De aller fleste tolket de i den retning at det ikke lenger er lovlig å samle inn penger til en klassetur – det er imidlertid feil.

Opplæringsloven lovfester og fastholder gratisprinsippet i skolen. Det eneste som er et krav er at ingen kan pålegges å betale inn til en klassetur.

«Det er likevel ingen ting i veien for å samle inn penger fra elevene så lenge elevene ikke pålegges å betale, men tvert i mot at alle får delta på aktuelle turer uavhengig av betaling. Dugnad, kakelotteri og kronerulling inn til en klassekasse er det fortsatt full anledning til å organisere,» sier kunnskapsminister Bård Vegar Solhjell (SV)

 Hovedpoenget er at så lenge det er frivillig å betale så er det fullstendig lovlig å bidra økonomisk til en klassetur.

«Jeg håper at ingen skoleturer blir unødig avlyst, men at skoleledere, elever og foresatte fortsatt vil samarbeide om å arrangere turer til beste for alle elever,» sier Solhjell.

Det som er et viktig prinsipp i Norge er at alle bør ha mulighet til å delta, uavhengig av økonisk stilling. Det er også viktig at dette er gjeldende i hele den norske skolen. Og derfor er det viktig at vi fortsetter å kjempe mot privatskolene. Skolen skal og være gratis – på alle områder.

Personlig synes jeg ikke det er godt nok at Rogaland Fylkeskommune, med Høyre i spissen, bestemte at alle elever må betale 5000 kroner for en datamaskin. Dette er egentlig ulovlig, maks egenbetaling for data i skolen er på 750 kroner (om jeg ikke husker feil. +/- 100 kr), noe regjeringen bestemte da vi gikk inn for gratis skolemateriell.

En interessant ting med skolen er at de ikke står  noen plass at du trenger lærebøker… tenk på den du!

3 kommentarer om “Klasseturer er fremdeles lovlig

  1. Ønsker du å gi alle landets ungdommer gratis skolegang?
    Tilogmed de som velger de private skolene? Du vet de skolene som gjennom lov ikke har lov til å tjene på skoledrift, og må forholde seg til det samme regelverket som de offentlige skolene, men likevel er mer effektive og leverer generelt bedre?

    Da bør du gå inn for FrPs modell om stykkprisfinansiering slik at pengene følger eleven, og at hver enkelt skoleplass dermed blir betalt direkte fra staten.
    Da fjernes skoleandelene også på privatskolene.

  2. Det er ikke mitt problem at du ikke kan innrømme at samtlige forslag i forrige periode var tverrpolitisk. Å påstå enda en gang at det var med Høyre i spissen, kan jeg likegodt si – med SV på lasset. To sider av samme sak. Damn, Eirik – unødig å være så skylappet

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s