Ja så hvit som det hvite er sneen

og det røde har kveldssolen fått,
og det blå gav sin farve til breen,
det er Norge i rødt, hvitt og blått.

Norsk flagg

Det er ikke lenge siden leder i Norsk Innvandrerforum, Athar Ali, uttalte at han ønsker at elever med minoritetsbakgrunn skulle få bruke «sitt eget flagg». Altså flagget fra sitt hjemland. FrP har (selvsagt) allerede gått ut mot forslaget. Ikke uventet.

«Vi tenker at minoriteters kulturer, språk og drakter er en del av det norske samfunnet. Minoriteter feirer også 17. mai. Derfor tenker vi at de kan vise sin egenart i tillegg til det norske, ikke istedenfor det norske,» sa Ali.

Og det er ikke mer enn to år siden Kommunaldepartementet skrev et brev til Oslo kommune og ba dem tillate samiske flagg. Da hadde Oslo gjort et vedtak som sa at det bare var norske flagg som kunne brukes. Uten tanke på at de aller fleste samene bor i Oslo…

Jeg kan forstå dem som synes det er vanskelig å la andre flagge med sitt flagg på nasjonaldagen. Men det handler bare om å vise internasjonalitet. Og at vi lar andre «feire Norges bursdag» sammen med oss. Jeg stiller meg svært positiv til forslaget.

17. mai-komiteen i Stavanger har vedtatt at de er lov å bruke hvilket nasjonalt flagg man ønsker.

«Alle som ønsker å feire Norge i Stavanger skal ha lov til å vise sin egen tilhørighet med egne flagg. Det skulle bare mangle,» sa Dag Terje Solvang, leder for 17. mai-komiteen i Stavanger.

I Oslo derimot er det kun lov med norske flagg, samiske og FN-flagg.

«Frykten Oslo har for at andre flagg skal bli flere enn de norske i 17. mai-togene er kommet helt ut av proposisjoner. Dersom etnisk ikke-norske har lyst til å gå med sitt eget flagg må de få lov til det,» sier Solvang.

Mange flagg

15 kommentarer om “Ja så hvit som det hvite er sneen

 1. Forsovidt grei nok argumentasjon, Eirik, men kan du fortelja meg kva som er so bra med «internasjonalitet» og kvifor me må syna det?

 2. Jeg mener at dem som vil skal få feire 17. mai, men at om de føler seg mer vel under sitt eget flagg så synes jeg det er greit. Vi må ikke synes noe som helst, men dette er mitt syn. 17. mai må ikke være en veldig nasjonalistisk dag, men en dag hvor vi feirer selvråderetten og at vi ikke er med i EU?

 3. Å, så bra at du er for, og for et bra innlegg. Full støtte til valgfritt flagg på 17 mai

 4. For det fyrste «å syna» tyder «å visa», og må ikkje forvekslast med til dømes «å synast», som du tilSYNElatande har gjort.

  For det andre: Å markera og feira vår eigne, norske sjølvråderett, er utelukkande nasjonalistisk.

 5. Selvsagt skal 17. Mai være en nasjonalistisk dag. Mister vi den lille norske vi har igjen på denne dagen så mister vi selvfølelsen som nordmenn. Nasjonalisme er bra, i små doser, og den eneste lille dosen vi burde få ha er ihvertfall 17. Mai.

 6. Vet Eirik hva vi feirer 17.mai?
  Dessverre er det altfor mange som faktisk ikke gjør det…

  Jeg tror ikke det er en frykt for at andre lands flagg skal «overta» den norske flaggborgen. Dette går på høflighet.
  På den norske nasjonaldagen så vaier det norske flagget, og ikke det danske eller britiske. Jeg tror mange ser på det som en form for…. pinlig eller litt uhøflig

 7. Jeg tror ikke dette er rasistisk motivert. Men det er jo Norges nasjonaldag, og vi har jo allerede vårt eget flagg. Alle som bor i Norge burde vel synes at det er greit å flagge for landet sitt på nasjonaldagen? Vi feirer jo også Samenes nasjonaldag 6. februar, mens andre feirer 4. juli, Irlands Saint Patrick’s Day 17. mars, kinesisk nyttår osv. Alle folkeslag i Norge har alle muligheter til å feire sin egen nasjonaldag, og burde helt klart også gjøre det (jeg feiret 17 mai hvert år, da jeg bodde i London). Med flere nasjonaldager lærer vi dessuten mer om hverandre, enn om vi bare skal feire 17. mai?
  Hipp Hipp Hurra for flere nasjonaldager!

 8. tull

  variasjon er bra.

  Blir nesten litt kjedelig med bare et type flagg.

  + Jeg tror alle vet at grunnlovsdagen er for å feire grunnloven. Ganske logisk ( -.-‘)

 9. Det vert for lett å avfeia dette som tull, Kasper. Ein skal ta nasjonal kjensle og tilhøyrsle alvorleg, og ikkje kalla det pølsevev. Det er – trass alt – ein føresetnad for demokrati.

  Men no må me halda rett i hovudet kva denne saka gjeld. Det det har vore spørsmål om er om barn (og ungdom) med «minoritetsbakgrunn», altso innvandrarar eller born av invandrarar, kan nytta flag frå sine andre nasjonalitetar, ikkje naudsynleg istadenfor, men òg i tillegg til det norske, i barnetoget (i Oslo). Dette gjeld altso berre ein liten del av 17-mai-toget.

  Sånn kan born som sjølv er eller har foreldre frå eit anna land, nytta 17. mai til å knyta tettare band til båe dei nasjonale og kulturelle identitetane sine – den norske og den «utanlandske». Dette kan bidra til integrering, og det kan opna augo for Noregs nasjonaldag som ei markering for den fridomen og dei rettane grunnloven av 1814 gav oss, i tillegg til det norske og nasjonale. Og det er viktig å hugsa på at mange av dei nasjonane desse kjem frå ikkje har dei same kulturelle og politiske rettane og fridomen me markerer. Og at deira nasjonaldag gjerne er utelukkande ein militær parade, der born ikkje kan eller får ta del. Difor skal de ikkje sjå bort frå at dette kan auka tilhørslekjensla og vyrdnaden («respekten») for Noreg som nasjon og land, og dimed hjelpa til med integrering og mangfald i den norske stat, noko eg tykkjer det ikkje er for gale forlangt at ein liten del av feiringa av den norske stats sjølvstende.

  Kom på nynorskkurs 7. mai, på folkets hus (i Stavanger) kl. 16.00! Meld gjerne frå eller spør spørsmål på nynorskkurs@e-post.no!

 10. Når jeg får tenkt meg om så virker det mer fornuftig å gå med begge flagg slik du sier Bror. Det var ikke meningen å håne grunnlovsdagen 17. mai på noe vis, men jeg fatter ikke hvorfor innvandrerene skal svekke kunskapen om hvorfor vi feirer denne dagen.

  I andre land har man ikke tradisjon for å gå i tog på sin nasjonaldag. Da er det sikkert ekstra gøy å få være med på noe slik i Norge. Det hadde vært fint om de «etninsk ikke-norske» (som solvalg kaller dem) kunne bære flagget sitt i tillegg til det norske slik at også de får brukt flagget sitt…

 11. Det er en SKAM at folk ikke engang veit hvorfor man feirer 17.mai lenger! Jo, fordi det er VÅR, det norske folkets, nasjonaldag, vel!
  Skal folk liksom fly rundt med deres eget flagg så kan de likesågodt holde seg hjemme, fordi de har ingenting å feire!
  (jeg er ikke rasist, altså)

 12. Jeg er helt uenig. På 17. mai feirer vi at det er NORGES nasjonal dag. Hvorfor skal da folk løpe rundt å veive med andre flagg, det blir jo helt feil! De som ikke vil feire med norske flagg når de bor i Norge har et problem.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s