Salg av sex er salg av mennesker!

Prostitusjon

Debatten rundt kriminalisering av horekunden er høyst aktuell nå når den rød-grønne regjering går inn for dette innen utgangen av året.

Aftenbladets nettside kan man lese ulike myter rundt temaet. Tar dem med her fordi de enkelt og greit avviser de aller fleste argumenter fra motstandere:

Myter om erfaringer fra Sverige

Myte 1:

Erfaringene fra Sverige er ikke negative, eller sprikende, slik det har vært påstått i den norske debatten. – Loven har virket positivt for de prostituerte og negativt for kundene, sier Per Englund i Stockholms-politiet.


Myte 2:

Erfaringene fra Sverige tilbakeviser at kriminalisering av sex-kjøp går ut over de prostituertes sikkerhet. Tvert imot, mener Stockholmspolitiet, sikkerheten er blitt bedre.

Myte 3:

Agneta Borg fra prositusjonsenheten i Sverige tilbakeviser det norske argumentet om at prostitusjonen går under jorda når sexkjøperen kriminaliseres. Liv Jessen i Pro-senteret hevder at det er like mange prostituerte i forhold til folketallet i Sverige som i Norge. Dette avvises av både Borg og av politiet. Før loven kom på plass i Sverige var tallet på prostituerte 2500, tallet nå er under 1500, sier politiet. I Norge er det mellom 2500 og 3000 prostituerte, mener blant andre Liv Jessens Pro-senter.

Myte 4:

Argumentet om at befolkningen ikke vil la seg påvirke av kriminaliseringsloven, er grundig tilbakevist i Sverige. Undersøkelser viser at mer enn 80 prosent støtter forbudet mot sex-kjøp. Før loven kom i 1999, var bare et lite mindretall for.

Kriminalisering er faktisk en viktig kampsak. Kvinnen blir ved bruk av prostitusjon og porno objektivisert, noe som man kan se igjen i alvorlige hendelser. Eksempelvis det som har skjedd i Stavanger den siste måneden. Det er kvinner som er utrygge, som må følges hjem, og som får innskrenket sin personlige frihet til å bevege seg fritt i offentlig rom. Menn (nei, jeg sier ikke alle) har en generell holdning til kvinner som gjør at dette blir den tankegangen som ledes. Det finnes til og med dem som mener at kvinner egentlig liker å bli voldtatt. Jeg synes dette er en sprø og sinnsyk tankegang. Jeg kan ikke forestille meg hvor ydmykende og smertefullt en slik opplevelse vil være.

KrFs Bjørg Tyrresdal sier det ganske greit: «Argumentene har vært falske og ondsinnede. Vi er blitt beskyldt for å ville de prostituerte til livs, for å drive «renovasjon» og å presse horene bort fra gatebildet, blant mange andre usaklige angrep. Men kriminaliseringsloven handler ikke om noe av dette. Den handler om menneskeverd, om at ingen skal kunne kjøpe et annet menneske.»

Denne uken gikk jeg og en kamerat langs kaien, og så på forholdene. For meg ble dette en ganske ekkel og overraskende tur. Jeg så hvordan forholdene faktisk er. Og jeg kan love dere, det var ikke et vakkert syn. På en kort tur møtte vi 5-6 prostituerte, hvorav et par av dem kom med hentydninger om at vi skulle kjøpe dem. Jeg har aldri tidligere følt en så avsmak for verden og samtidig en så stor medlidenhet med disse kvinnene. Hvorfor gjør de det? Fordi de vil, sier mange. Jeg sier nei. Alle som har troen på at nigerianske kvinner har et ønske om å komme til Norge for å selge kroppen sin kan bare skrike ut. Men jeg tror det ikke.

Temaet «etnisk norske prostituerte» er langt vanskeligere. Der kan jeg se argumentene som sier at de velger det, men jeg tror dem fortsatt ikke. Jeg har vansker med å se for meg at et menneske ønsker å selge kroppen sin til en mann. Kanskje jeg bare er godtroende…

Frem til nå har regjeringen vært stille med hva de tenker i forhold til det skal være forbudt for nordmenn å kjøpe sex i utlandet. Jeg kan si hva jeg mener: jeg er veldig for. Det er ikke greit at norske menn reiser til Thailand eller andre land og utnytter kvinner der. Da sier vi at «norske» kvinner er mer verdt enn dem som bor i andre land. Med «norske» mener jeg prostituerte som praktiserer i Norge.

Det har også et annet aspekt ved seg: man skal alltid følge norsk lov. Og nå vil jeg ikke høre tull om at «hva om en nordmann kjører i 90 km/t på en tysk motorvei?». Her handler det om prinsippet om at man skal ikke bli dømt av en lov man ikke har hatt mulighet til å (enten direkte eller indirekte) påvirke. I Norge stemmer man på partier som vedtar lover. Da er man pliktet til å følge dem. Det går selvsagt an å lage unntak hvor det er nødvendig.

Men, kriminaliseringen kommer nok gjennom. SV, Ap og Sp har fortsatt flertall i Stortinget. Og sammen med KrF er det overlegent flertall. Hva Venstre stemmer vet jeg ei, men jeg tviler ikke på at Høyre og FrP stemmer mot.

Og for dem som mener vi bør se til Nederland: se her!

2 kommentarer om “Salg av sex er salg av mennesker!

  1. Det forundrer meg at du fremdelse ikke er kjønnsnøytral. Håper at du er klar over mannlige prostituerte og menn som blir voldtatt. Det er rett og slett ingen fokus på disse gruppene, hvorfor det er sånn vet jeg ikke men det er rimelig skuffende.

    Det du og dine burde gjøre er å kjempe for en felles gruppering istedenfor kun kvinnene for i prostitusjonsmiljøet så er det mennene som er minst.

  2. Tilbaketråkk: SU suger gratis « Frem kamerater!

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s