Region og stat – hand i hand?

Nok en sak fra Fylkestinget i Rogaland, 22. april. For ørtende gang skulle Regionsreformen behandles. Regionsreformen er sendt ut på høring til norske fylkeskommuner. Det gjelder hvorvidt fylkeskommunen skal bestå eller om det skal utvides slik at f. eks. hele Vestlandet sees som en region.

Her er det mange ulike meninger blant partiene som er representert på Fylkestinget.

Fremskrittspartiet ønsker det som kalles to-nivåsmodell. Det vil si at det er to «instanser» som styrer: Stat og kommune. Men de la selv til det private der, som en naturlig styringsenhet. Dette er en dårlig ide, ettersom jeg mener at man svekker lokalt selvstyre. Høyre er forsåvidt enig med Høyre på de fleste punkter.

Arbeiderpartiet ønsker store og sterke regioner. Modellen de prioriterer er Vestlandsmodellen: Rogaland, Hordaland og Sogn og Fjordane. Jeg vil komme tilbake til hvorfor jeg synes dette er en dårlig ide.

SV ønsker en tre-nivåsmodell, slik som vi har i dag. Kommune, fylke og stat. For oss er Rogaland mer enn stort nok og vi trenger ikke slå sammen tre fylker for å forbedre situasjonen.

For meg (og SV) er det enkelt å bestemme seg i en sak som denne. Det er noe som ligger i SVs grunnstein. Vi ønsker å beholde demokratiet på så lokale nivåer som det er overhodet mulig. Det er en av grunnen til at vi er mot EU. Blir vi med i EU frasier vi oss mye makt og medbestemmelsesrett, særlig i forhold til internasjonal politikk. Norge greier seg utmerket utenfor EU. Det mener jeg, SV og 53 % av befolkningen.

Foreløpig ser det ikke ut til at det blir en stor region, men dette er nok noe vi kan komme til å se mer av senere. Denne saken er nok langt fra død.

Det blir antageligvis ingen blogginnlegg denne helgen, ettersom jeg reiser til Landsstyremøte i Ungdom mot EU i Oslo, og sikkert ikke orker å skrive noe. Men, jeg har sannsynligvis mye nyttig å dele på mandag. Ha en fortreffelig helg, gode lesere.

Eirik

En kommentar om “Region og stat – hand i hand?

  1. Herlig! Det er i hovudsak denne politikken som gjer at eg er medlem av SU og ikkje eit anna ungdomsparti på sentrum-/venstresida!

    Stå på for lokaldemokratiet!

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s