Taliban-forslag sa du?

I dag vedtok Stavanger bystyre de nye skjenkereglene: ingen overraskelse at flertallsforslaget gikk igjennom. Høyre, FrP, Senterpartiet, Venstre og Pensjonistpartiet. Dette i seg selv er ingen stor nyhet, men det var andre interessante ting som skjedde på nettopp dette bystyremøtet.

FrPs gruppeleder Trond Birkedal overrasket mange da han tok replikk til et forslag som kom fra tre «utbrytere» av Arbeiderpartiets gruppe.Mubarak Ali, Arshad Mubarak Ali og Labiba Abu Nima stilte et forslag som unnvek fra APs skjenkeforslag. De gikk inn for å si nei til alkohol i sentrum og på sikt gjøre Stavanger til en alkoholfri kommune. Jeg støtter ikke forslaget, men jeg skjønner hvorfor de gjør det. Det er en lang tradisjon i Arbeiderpartiet for å stå for en avholdspolitikk. Dette tok altså Trond Birkedal replikk på. Han gikk opp, og sa at han ikke støttet forslaget. Like før han forlot talerstolen fikk han understreket det hele ved å si «det er et Taliban-forslag!»

Dette førte til at Stavanger ordfører Leif Johan Sevland (H) sa at slik sa man ikke i bystyret. Taliban hadde ingenting med denne saken å gjøre. Alle var sjokkerte og idet han sa det gikk det et gisp gjennom forsamlingen.

Jeg mener Sevland burde handlet annerledes. For å statuere et eksempel over hvor ille det var å si slik til en annen politiker, bare fordi vedkommende har en annen hudfarge og derfor også en annen «kultur» (noe JEG ikke mener) så bruker han slik omtale. Jeg mener Sevland burde bedt Birkedal forlate bystyresalen, for å virkelig si at slik er ikke greit som folkevalgt i Stavanger. APs Ali taklet situasjonen fint, litt sjokkert selvfølgelig, men svarte rolig og sindig.

Dette er ikke første gang Trond har kommet med svært drøye uttalelser. I fylkestinget forrige tirsdag ble det diskutert voldtekter og tiltak. Birkedal mente disse var forkastelige og sa indirekte at det var innvandrere. «Dersom vi bytter ut hver gang det står «mann» og setter inn «innvandrer», da ville folk sperret øynene opp.» Jeg tror det er temmelig nøyaktig hva han sa.

Jeg synes at selv politikere fra Fremskrittspartiet, som jeg mener har rasistisk politikk, bør holde seg for gode til slik. Og når de ikke greier det, bør alle andre reagere og protestere.

12 kommentarer om “Taliban-forslag sa du?

 1. Nydelig bilde, Tronds svar var på sin plass.
  En ting er at siddiser og utelivet tolerer at skjenketider varierer mer enn noe annet. Stavangerfolk er ikke vant til å klage, vi aksepterer det meste og går videre med livet.

  Men å komme og tro og mene og fremme et forslag som INGEN siddis har stemt for…
  Dersom disse «utbryterne» ønsket en slik radikal innstramning som får KrF til å virke som liberale, så burde de stilt med egne lister. De er blitt valgt på Arbeiderpartiets program, og for å fremme dette.
  Ikke for å bryte ut og presse sine egne muslimske SÆRregler på resten av Stavanger.

  Her har Trond tatt saken ved roten.
  Den slags overformynderi hører ingenstedsplass i Arbeiderpartiet, Stavanger eller Norge.

 2. Det er nå slik at det er vanlig at folk i ALLE partier (også Fremmedfrykts… nei, jeg mener Fremskrittspartiet) bryter ut av gruppen sin og stemmer slik de selv vil. Det er lov det, Kyle:p

 3. Men Kyle: Hvor kommer Taliban inn?

  Passer det seg å si slik til politiker»kollegaer»?

  Hvis du ikke skjønner hvorfor jeg (og sikkert andre med meg) lurer, så blir jeg bekymret over deg Kyle. ALLE andre politiske partier synes slik er upassende og beklagelig. Det er så ***** typisk FrP. Hvorfor kan dere ALDRI oppføre dere voksent?

 4. Sevlands kommentar var på sin plass. Å dra en latterlig sammenlikning mellom Taliban blir både pinlig og latterlig. Selv om Finnesand er FrPer – er det mulig å ta avstand fra partifellers utspill

 5. Det er lov å stemme forskjellig i noen saker.
  Men ingen FrPer ville stemt for eiendomsskatt.
  Og det forslaget som ble lagt frem av de muslimske representantene gikk langt utenfor APs program.
  Når folk får til valg, så stemmer de på et partiprogram. Tror ikke de som stemte på AP var klar over at noen fra AP ville foreslå et nytt totalforbud

 6. Noja. Totalforbud i sentrum er i alle høve det mest effektive me kunne iverksett for å få bukt med problema me har i Stavanger på nattestid. Dersom me hadde sett for oss ei heilt anna byplanløysing, med barar og pøbbar i forstadene (som hundvåg, storhaug, byhaugen, tasta, madla osb.) hadde det kanskje ikkje vore ein so dum idé med skjenkestopp so tidleg som i 12-tida – kanskje endå tidlegare. Då hadde det vorte lettare for den politistyrka me har, som måtte handtera små gruppar i staden for den store massevandringa til og frå og rundt i sentrum som foregår i dag.

  Berre ein utopisk, liten tanke.

 7. Kommentaren til pappa Trond var utrolig unødvendig men på et spørsmål som har ligget oppe i lang tid så hadde de heller ingenting å komme med en såpass radikal endring i en prosess som kunne skadet både Stavanger som turistmål men og spesielt som kulturhovedstad. Folk ønsker å drikke, folk drar til der de kan drikke, og da hjelper det ikke å stenge alt men det tror jeg vi er enig i Eirik.
  De som utøver vold gjør det ofte pga. et sært «behov» De klarer ikke å uttale seg på andre måter. Dette gjør det ikke mer akseptert men ofte så klarer folk å åpne seg mer med hjelp av alkohol og dermed kan det argumenteres at litt drikke faktisk kan hjelpe å senke aggresjonen til enkelte.
  Ved å sette barer på bydelene blir det mindre politi pr. pub og utrykningstiden blir høyere.

  Nå gidder jeg ikke mer. Må jobbe litt og. God krangel videre.

 8. Barer på bydelene kan nok bli attraktivt for et litt mer voksent publikum.
  Slik som puben på Randaberg er et samlingspunkt for den voksne befolkningen i Randaberg.

  Men ungdom vil treffe andre ungdommer utenfor sitt faste miljø, og reiser til bysentrum.

  Eirik, at eg hører til den «ekstreme» høyresiden betyr vel bare at eg vil løse flere problemer enn de som vil gå litt sakte mot løsningene?

 9. Ja, eg ser poenget ditt, Jakobsen, men det ville framleis ha vore færre folk per pubb, og lettare å halda oversikt over for vaktar som deg.

  Argumentet til Kyle fell, sidan ølsalet i byen stengde 24:00 eller tidlegare i utopien min.

 10. Tilbaketråkk: “Gjerningsmannen er av utenlandsk opprinnelse!” « Frem kamerater!

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s