Verden til venstre

I helgen var jeg i Oslo og deltok på SVs fremtidskonferanse; Verden til venstre. Det var et inspirerende og lærerikt seminar, og har skapt et godt grunnlag for det videre arbeidet mot et nytt prinsipprogram for Sosialistisk Venstreparti.

Jeg fikk møtt flere spennende personer, både profilerte stortingspolitikere, rådgivere og grasrotaktivister i partiet. Det er mange som har mange gode ideer og innspill. Mange konstruktive debatter, som jeg tror vil ha mye for seg videre. Jeg vil nok en gang bare takke Audun Lysbakken for en flott helg!

Mens jeg var på konferansen brukte jeg anledningen til å prøve og presse Kunnskapsministeren litt. Bård Vegar Solhjell (SV) har hatt en vanskelig jobb, men har fått gjennom en del – og har ambisiøse planer videre.

Jeg hadde særlig en sak jeg ønsket å fremme, noe jeg håper han jobber videre med. Det dreide seg om psykologi som programfag i videregående skole. Dette er en sak som jeg tror har stor viktighetsgrad for mange. Det er et viktig fag: man lærer seg mye om det å være menneske.

I disse tider satses det mer på psykologi hos unge enn det noen gang har blitt gjort. Da er et av de grepene som kan gjøres å få det inn i skolen som programfag. Man blir kjent med: behov og følelser, konflikter, sosialpsykologi, utviklingspsykologi, personlighetspsykologi og mye annet som er av stor betydning for mange.

Vi vet at mange ungdommer sliter med psykiske problemer. Det kan være et virkemiddel i en prossess som skal hjelpe dem inn på en bedre vei i livet.

Jeg overrakte Bård Vegar søknaden, samt en del underskrifter. Det ligger også ved et skriv som sier at en lektor ved Stavanger katedralskole, rådgiver ved Randaberg vgs. og skolepsykolog i Rogaland kan gå sammen om å skrive læreplanen. Det vil altså være enkelt for statsråden og departementet å gå inn for dette. Jeg håper han tar det alvorlig og følger opp saken.

4 kommentarer om “Verden til venstre

 1. Psykologi i videregående skole….? Sukk, nok en mulighet til å skape skoletapere. Psykolog er et tungt fag, og det kreves utrolig mye av læreren for at faget ikke skal bli kjedelig og uoverkommelig. Nei, da burde dere heller satse på filosofi! Bruk av filosofi i amerikanske fengsel har gjort underverk på voldsepisoder. Det er logisk, lett å kjenne seg igjen i, og uhyre interessant! Så forresten at du fikk hets i leserinnlegget i ra fredag…! Greit med motstandere som ikke har fått med seg navnet ditt…! Hehe.

 2. Tanken låter flott, jeg vet vi har det som valgfag på min skole, men jeg vet ikke hvordan det fungerer. Ellers støtter jeg helhjertet tanken på å få inn filosofi i større grad.
  1. De fleste humanistiske fag (også psykologi) er til en viss grad inne i det.
  2. Det gir folk et litt større perspektiv på ting og lar dem kjenne sin egen andre nålevende og utdødde kulturer og tanker.

 3. Helt enig i at Psycologi er et nyttig fag, men det høres også tungt ut. Dermed vil jeg personlig stå på det standpunkt at det burde fortsette å være et programfag, men bedre tilbudet på det. En annen litt kanskje mindre mottagelig variant er at det kan være et fag uten karakter …

  også helt enig i at fag som filosofi, sosiologi og psycologi er viktige og forebyggende fag (i forhold til psycisk helse og sosial forståelse) og som er med på å utvikle enkeltmennesker :)

  kort oppsumert kjempebra forslag =)

 4. Tilbaketråkk: Juleferie! Nesten… « Frem kamerater!

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s