La Tanja bli i Norge

I dag, klokken 19.15 satte jeg meg på buss nummer 9. Den går til Tananger. Turen tok en halv time. Jeg hadde fått en SMS som sa at jeg skulle møte opp utenfor SR-banken i Tananger, 20.00. Hvorfor?

Dette er ikke en historie om å ta buss. Slettes ikke. Men det handler om en reise. En reise fra et land til et annet. Og så kanskje tilbake?

Tanja er 12 år. Hun har bodd i Norge siden hun var 4 år. Nå har moren og søsteren fått oppholdstillatelse. Men ikke Tanja. Norske myndigheter vil nå sende henne tilbake til Russland.

20.05. Fakler er utdelt, folk står i stampe og venter på å gå. På den minimalt store plassen er det mange flammer som brenner. Unge som gamle Tananger-mennesker har møtt opp. Det har samlet og reist et helt lokalsamfunn i harnisk. En av deres trues nå med å utvises fra Norge – og dette er et barn. Toget går. Folk roper ting. Små gutter brøler: «La Tanja bli, ellers skal dere få svi.» Det er søtt og morsomt. Men også kjempealvorlig.

20.11. Toget ankommer Tananger kirke. Der står Tanja og Olga. Olga er moren, hun gråter av glede. Mange som går forbi tar også til tårene. Mange er triste, men ikke jeg. Jeg er forbanna. Rasende inni meg… tenk på hva det er som faktisk skjer. Her vil Norge tvangssende et barn – 12 år (kan ikke sies mange ganger nok) – til Russland. Riktignok med sin far, men hun splittes allikevel fra mor og søster. Det er en stor påkjenning for et så ungt menneske.

Vi går inn i kirken. Hele kirken fylles opp, og mange må stå bakerst. Det er virkelig overfylt der inne. På samme tidspunkt var det kommunestyremøte, men flere representanter har sendt varaer i steden for, og valgt å møte her. Presten sier noen ord, gruppeleder for AP med og så er det moren. Hun gråter av glede, men ber allikevel om å få situasjonen løst.

Kan du tenke deg en mer fortvilet situasjon? Her har man hele sitt liv; jobb, barn i skole, venner og trygghet. Men nå stilles de et ultimatum: La Tanja dra uten dere, eller dra alle tre. Hvordan kan det ha seg at det er logisk at et søsken må ut og ikke det andre?

Den korte men flotte seremonien er over. Jeg tenner et lys og så går jeg bort til Olga og gir henne en klem. Man trenger ikke si så mye… men hun trenger støtte. Og hun fortjener det. Slikt skal ikke skje i Norge. Dette går i utrolig stor grad ut over en uskyldig familie.

Jeg har en oppfordring til norske politikere: La Tanja bli i Norge! Man sender ikke ut en 12 år gammel jente, i sjette klasse! Av og til skremmer Norge meg…

7 kommentarer om “La Tanja bli i Norge

 1. Hei
  Sitter her med tårer i øynene og leser det du har skrevet. Ditt sinne forstår jeg. Det er en uvirkelig situasjon at Norge ikke respekterer et barns menneskerettigheter! Godt skrevet av deg!!!

 2. Kjempe bra beskrivelse Eirik. Syns det va flott du va med å gå i tog med oss. :-)

 3. Seriøst!? Hvorfor har hun ikke fått oppholdstillatelse :S Min tyske venninne har tvers igjennom tysk familie hvor alle(5) er tyske med oppholdstillatelse. Hvorfor kan ikke bare Tanja også få en slik tillatelse! Hva feiler det Norge egentlig? Er det på grunn av at disse tyskerne jeg kjenner er leger og dermed er en større ressurs for Norge. Unnskyld at jeg sier det, men hvilket kukhode bestemmer slike ting som dette?

  Huff, håper virkelig hun får bli.
  Har meldt meg inn i «la Tanja få bli»-gruppen på facebook og oppfordrer alle til å gjøre det samme!

  Tanja var yndlingsnavnet mitt da jeg var liten :P

  Dessuten har jeg fått erfare at russere har mye å gi oss =D

 4. Det er en veldig enkel grunn til at Tanja ikke får oppholdstillatelse i Norge: velferdsstaten. Selv om bare så lite som 1 promille av verdens befolkning skulle vise seg å være snyltere som ønsker å komme til Norge for å utnytte velferdsstaten er dette likevel hele 6 millioner mennesker. Åpenbart er ikke dette bærekraftig. Så lenge man har en velferdsstat i Norge MÅ man si nei til fri innvandring, det skjønner de fleste. Arbeiderpartiet og Fremskrittspartiet er tilhengere av velferdsstaten, samtidig som de ikke er helt virkelighetsfjerne. Derfor sier de NEI til fri innvandring, og dette rammer uskyldige mennesker som Tanja.

  Som liberalist og medlem av DLF (www.dlf.info) er jeg motstander av alle overgrep mot uskyldige, fredelige mennesker. Det betyr at jeg er tilhenger av å avskaffe velferdsstaten. Da vil det ikke lenger være noe poeng for snyltere å komme til landet og vi vil bare tiltrekke oss produktive mennesker. Fri innvandring er da en berikelse og ikke et problem.

  Men mens vi venter på at velferdsstaten skal kollapse og avskaffes er friborgerskap et glimrende alternativ. Innvandrere som ønsker å komme til Norge bør få lov til det, men de bør ikke ha noen sosiale rettigheter. Til gjengjeld betaler de da heller ikke personskatt.

  Produktive, fredelige innvandrere burde vært velkommen i Norge som friborgere!

 5. hmf, mye bullshit i det du sier

  Velferdsstaten er en fin ting. Friborgerskapet er bare en unnskyldning for å sette til livs et system som bare kunne brukes i amerika før 1900 -tallet. Dette friborgerskapet er en unnskyldning til å skape en større kløft mellom fattige å rike! :S

 6. Tilbaketråkk: Tanja får bli i Norge! « Frem kamerater!

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s