Et rød-grønt Norge #3: Skole 1

I mange år har det vært en evig strid mellom SV og Høyre når det gjelder hvem som er skolepartiet. Dette er et område begge utmerker seg på. Forrige periode hadde Høyre kunnskapsministeren, nå har SV den. Vi har vidt ulike syn på hvordan norsk skolevesen skal drives.

Skole handler mye om i hvor stor grad sittende regjeringer tilrettelegger for de lokale styringskreftene. I år fikk norske kommuner 21 mrd. kr. i økte innteker, sammenlignet med før regjeringsskiftet. Kommunen har samlet fått tilført til sammen 50 mrd. nye kroner. Da sikrer man lokal handlefrihet, også innen skole. 1/3 av kommuner frie inntekter brukes vanligvis i skolesektoren. Den rød-grønne regjeringen har økt de frie inntektene med 24 mrd (fordelt på tre år). SSB melder at norske skoler er bevilget 10% mer denne stortingsperioden.

Vi har sikra gratis læremidler i videregående skole. Det begynte med at vi bevilget 373 mill. til å innføre gratis læremidler for elever i vgs. i 2007, og opptrappingen fortsatte i 2008. Det blir i tillegg gitt ikke-behovsprøvd stipend, noe bl. a. jeg nyter godt av fra neste skoleår. Ordningen med gratis læremidler fungerer slik: VG2: høsten 2007, VG3 høsten 2008 og VG1 høsten 2009.

Det har blitt gjort mange tiltak for flere og bedre lærere. Fra høsten 2006 opprettet vi 500 nye lærerutdanningsplasser. I 2007 ble den styrket med 35 mill. kroner. Samme år fikk kommunene 375 mill. til kompetanseutvikling for lærerne. Det ble også videreført i 2008.

Vi har utvidet skoledagen for 1.-4. klasse. Det betyr at viktige fag får flere timeantall. To timer mer i norsk, to timer mer i matematikk ogg en time mer i engelsk. I år ble det bevilget 276 mill. til dette tiltaket.

Skolepolitikk er omfattende. Og opprydningen etter Høyre har vært stor. Så stor at jeg kommer til å blogge om den i flere bolker. Dette er den første, det kan bli to eller tre.

5 kommentarer om “Et rød-grønt Norge #3: Skole 1

 1. hurra!
  men et lite praktisk spørsmål. 21 milliarder til bare kommunene eller både kommunene og fylkeskommunene.
  Som vi alle burde vite er jo dette kjempefint for landets barne og ungdomsskoler (kommunene). Hvis 21 milliarder har tilfalt kommunene renner jo den tredjedelen du snakker om rett ned på de minste elevene :D…

  SI NEI TIL SULTEFORING AV KOMMUNER!

  Det som er skjedd på offentlig VGS er også formidabelt. Vi er endelig så heldige at vi blir tilbytt det samme materialet som tilsvarer en er ren standard i næringslivet =D (siterer litt SU-flyers nå :P)

  Leve troen på lokalpolitikkere, grasrota og desentraliseringen! =D,

  FRP kan ikke styre alt fra Oslo!
  Hvis FRP i Hordaland er for å finansiere bybanen sin med bompenger kan ikke Siv Jensen fastslå noe annet. Dette er brudd på tillit og mangel på demokratisk fornuft!

  Måtte den sinnsyke høyre-imperialistiske-nyliberale-neoanarkistiske-eutroende privatiseringskåte-borgerligsentrumsaktige-populistiske- homofobe-konservative-blandinga aldrig troppe inn i regjering xD

  Fortsatt troa på et sosialistisk/sosialdemokratisk samarbeid jeg. Det er et godt samarbeid som det populistiske FRP nesten klarer å knekke, men bare nesten…. =D

  Forandring skjer ikke over natta, selvom min døgnrytme gjør det xD
  =)

  Takk for nok et bra «faktainnlegg» Faret :)

 2. 373mill… fantastisk tall det der.
  Hvor ofte må de kommende regjeringene ut med denne summen for oppdateringer av disse bøkene.
  Du har selv sagt det delvis enig med reklamefinansieringen til Høyre som baserer seg på faginnhold(for de som ikke vet så mener jeg at fagbøækene til mekaniske fag får feks. reklame ifra verksted mens tømrer orienterte bøker blir finansiert av tømrer bedrifter o.l.)
  Samtidig med dette så skal ikke en bedrift få betale mer enn en annen sånn at det skal bli rettferdig tildeling i bøkene.

  Husker ikke helt om det er valgfritt for kommunene å bestemme om elevene må ha laptop men her er det ihvertfall det. Pengene som ville bli brukt på skolebøker blir nå heller brukt på laptop som skaper mer uro i klassene og skaper dårligere skrive ferdigheter iform av håndskrivning.

 3. Trenger vi egentlig håndskrift som andre skal forstå lenger annet enn i matten?
  Håndskriving er på vei ut.
  På min skole skaper ikke pcene bråk annet enn for personen som ikke vil ta ansvar for egen læring….
  Du tenker for konservativt og reklame er forstyrrende så det er nok verken jeg eller Faret for!

 4. Grei Eirik det kan være at jeg misforsto det sist vi snakket om det.

  Folk som ikke tar ansvar for egen lære sitter og lager støy i form av at de andre elevene blir mindre motivert. Kanskje du er så heldig at du går på en skole som ikke har dette problemet men det er der.
  Er ganske fornøyd med ordningen som de har på Jåttå vgs. med at det er forbud mot youtube o.l.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s