Et rød-grønt Norge #4: Skole 2

Her kommer neste ledd i føljetongen om den rød-grønne regjering og skolepolitikk.

De rød-grønne arbeider målrettet mot en stor, felles, god, offentlig skole. Fra 2007 innførte regjeringen en foreløpig stans i all godkjenning og statlis støtte til nye privatskoler. I 2005 ble det avverget mange nye privatskoler og den nye loven som kom i fjor stanset høyresidens forsøk på å privatisere. Det er enkelte ting som virkelig ikke bør privatiseres. Og skole er en av dem! Grunnen til det er at man skal ikke skille barn og unge ut i fra foreldrenes sosiale, religiøse, økonomiske eller etniske bakgrunn. Da skaper man et skille og forsterker sosiale forskjeller.

KRL-faget blir endret. Etter dommen fra Den europeiske menneskerettighetsdomstolen blir det nå utviklet et nytt fag, som antageligvis blir RLE. Religion, livssyn og etikk. Nå skal faget utvikles slik at det er i klar tråd med menneskerettighetene. Det skal ikke være et forkynnende fag, men likestille religioner.

Fra høsten 2007 fikk alle skoler med ungdomstrinn (både rene ungdomsskoler og kombinerte skoler) gratis frukt og grønt. Det omfatter 285 000 elever. Det betyr et bedre kosthold og det er bevist at man konsentrerer seg bedre: noe som betyr at man lærer mer.

Akkurat som det ble gjort i barnehager har den kristne formålsparagrafen i skolen blitt fjernet. Nå er det viktigere at elever og lærlinger skal «lære å tenke kritisk og handle etisk og miljøbevisst.»

Et faktum er at det er et stort kommersielt press i dagens samfunn. Men det skal ikke finnes i skolen. For å motvirker dette er det nå reklameforbud i skolen.

Mange av de forandringene som gjøres er små, men svært viktige. Dette er ikke den siste bolken om skole, du får en ny i morgen også!

5 kommentarer om “Et rød-grønt Norge #4: Skole 2

 1. Skoleår 2007/2008
  Skolar i alt 3102
  Av dette private grunnskolar 153
  Elevar i alt 616388
  Av dette elevar i private grunnskolar 14381

  Jeg klarer ikke å se hvordan 2,33% av Norske elever skal kunne trekke vekk såpass mye av den offentlige skolen at tilbudet har blitt såpass mye dårligere. Litt kamp om elevene må til for at den offentlige delen skal skjerpe seg. Hadde tilbudet vært bra nok så hadde vi vært fornøyd med det men problemet er at skolen p.d.d. ikke er bra nok.

  Løsningen mener jeg at vi på Høyresiden sitter på men det burde jo være en selvfølge at vi krangler litt på det.

 2. Vel, de gjør mye rett, men de gjør mye feil også. Det er ikke feil i seg selv, men det er feil prioritering av penger i enkelte tilfeller. Frukt og grønt er f.eks. en god ting det, men man kunne brukt disse pengene langt mer fornftig.

  KRL-faget har forøvrig aldri vært forkynnende. Det er derimot ettetrykkelig presisert at det ikke skal være det. Det er fint at de andre verdensreligionene får en større plass, men likebehandling er det fremdeles ikke. Kristendommen vil fremdeles bli dominerende selv om faget skifter navn til RLE.

  Ser man alt under ett er det meste av regjeringens grep i skolepolitikken symbolsk. En god ting er økningen av antall timer på de laveste trinnene, og ikke minst forslaget om obligatorisk barnehage.

  Jeg er også SV-er, men man skal ikke glorifisere uten grunn. Det er mye som kunne vært gjort bedre. Det som imidlertid er bra er at vi med sosialister i regjeringen er sikre på at privatisering ikke er et alternativ.

  Det som er litt skremmende i debatten om kvaliteten i norsk skole er at alle ser ut til å forenes ukritisk om de internasjonale testene. Tester som pedagogisk er svært tvilsomme. Men slik er det når tabloide medier setter dagsorden. Alle nikker og hakker i vei.

 3. Obligatorisk… har aldri likt det ordet der. Det er litt for likt både det å tvinge folk, eller feks. i politikkens verden å binde delegasjonen som jeg er prinsipielt motstander av.

 4. Hehe, ja du er vel det. For enhver pris regner jeg med. Koste hva det koste vil.

 5. I do not agree with what you have to say, but I’ll defend to the death your right to say it.

  Føler at det sa det ganske greit eg.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s