Et rød-grønt Norge #6: Utdanning

På tre år har det blitt bygget 1600 nye studentboliger. I 2006 ble det bygget 600, 2007 ble det bygget 400 og i år har vi foreløpig fått 600 til. Den sittende regjeringen har bygget flere studentboliger (årlig) enn det den tidligere regjeringen greide. Så langt i år har vi bygget dobbelt så mange som den forrige regjeringen gjorde i 2005. Dette er et kjempeviktig tiltak når det kommer til rett til lik utdanning. Det betyr at studenter kan studere mer og jobbe mindre.

Studentene får mer av den rød-grønne regjeringen. Studentstøtta har økt med 5000 kroner, og ligger nå på 85 000 kroner.

Opplæringstilbudet for voksenopplæring er styrket. I 2007 ble bevilgningen til «Program for basiskompetanse i arbeidslivet» med 10 millioner kroner, til totalt 35 millioner kroner. På den måten forhindrer man at folk ekskluderes fra arbeidslivet grunnet manglende grunnferdigheter i lesing, skriving regning og IKT.

Det finnes store utfordringer innenfor studentpolitikken, og dette har den rød-grønne regjeringen bevist at de ønsker å prioritere ved å dele Kunnskapsdepartementet på to statsråder. Det er også heldig for UiS at den nåværende forsknings- og høyere utdanningsministeren er fra Rogaland: SVs Tora Aasland.

9 kommentarer om “Et rød-grønt Norge #6: Utdanning

 1. Eg likar denne serien, Eirik, og fylgjar nøye med. Eg er hjå dei SU-arane som likar å vere positiv, sjå framover og å sjå kva vi faktisk får til og kva vi kan gjere for å forbetre ting, ikkje berre kva vi skal reversere og kva vi skal vere mot, dog er det òg sjølvsagt viktig.

  Om du treng meir inspirasjon til det rød-grønne Noreg, kan du sjå på denne posten min eller, som du sikkert er klar over, det nye heftet frå SV sentralt.

 2. At det trengs to statsråder for å rydde opp etter Djupedal er jo ingen overraskelse.
  Men å sette to SVere til å rydde opp etter en annen SVer er likevel det samme som å sette 2 sukkerhøye unger til å rydde rommet.

  -Lite blir gjort, og noen mer ansvarlige må bare rydde opp mer.

  Ja, denne regjeringen er VELSIGNET med masse penger å bruke som ble muliggjort etter den forrige regjeringens næringspolitikk.

  Dette kalles å høste det man sår.
  Den neste regjeringen vil igjen bli nødt til å «så», da denne regjeringen har bare ført til flere reguleringer, innstramninger i næringslivet og nå med den siste forandringene i selskapsskatten, er det lite vits for kommunene å tilrettelegge for næringsliv.

 3. Det du skriver i første del av kommentaren er bare tåpelig, Kyle. Nå må det bare poengteres at grunnen til at denne regjeringen er VELSIGNET med penger er fordi vi driver med noe som kalles «sosial beskatning». Det fører til at folk flest får mer velferd, i stedet for FrPs modell som privatiserer alt og etterlater det til de som faktisk har penger til slikt. USA-modell…

  Nå må det sies at dette er en av de beste regjeringene Norge har hatt, ettersom blant annet de sysselsatte i Norge har økt med 200 000. Hva sier du til det, Kyle. Skyldes DET også Bondevik II?

 4. FrPs skattemodell er ikke lik den i USA, men kanskje burde den, da USA har høyere BNP per innbygger enn Norge.

  Den høye sysselsetningen er på tross av denne regjeringen. Ja, det er blitt flere ansatte i det offentlige, noe som fører til at de kommende lønnsøkningene kommer til å sende flere kommuner ut i økonomiske kriser.

  Det er egentlig triksing med tall her.
  For mennesker som går på trygd blir regnet som «i arbeid», noe de overhode ikke er.

  Denne regjeringens aktive næringspolitikk går ut på å sponse dørfabrikker og kjøpe seg opp i norske selskaper uten at det får noen reel betydning.
  Og selvfølgelig å plassere mennesker som ikke kan engelsk i våre styrer

 5. Nok et dårlig propaganda innlegg fra Finnesand (Fpu) som totalt forhåndsdømmer et hvert menneske som kommer fra SV. Også en slags ironikk. For hvordan skal disse «Enkeltmenneskene» gjør noe bra hvis du sender dem rett i bås før de har tatt fatt på sitt arbeid?

  Innstramming i næringslivet?
  Forstår ikke helt. Det er ikke politikerne som har ansvar for næringslivet. Det er næringslivet som har ansvar for det, slik er kapitalismen. Det er klart den blir berørt av politiske reguleringer, men kan du vær så snill å peke på noe konkret da vi gjør feil da?

  Oljevirksomheten må uansett trappes ned også må næringslivet følge opp. Ved å legge om til andre næringsveier. Handelsmenn må ta de første skrittene i retning av andre næringsveier. Potensialet er stort, engasjemanget er mindre…

  Og siden dette er på banen vil jeg bringe opp hva som er en sinke i denne prosessen. Prossesen som skal gjøre Norge til et land som bygger økonomien sin på noe annet enn olje.

  Det er nemlig slik at vi er med i Eøs og det hindrer oss i å ta i bruk visse politiske virkemidler. Å friste med subsidier de første leverårene til offshore-møller er for eksempel en god ide, men hvordan få det kjapt igjennom når EU finnes?

  Når høyresiden snakker om at vi sinker ting med byråkrati. Hva er Eu/Eøs da?
  10x værre!

  Så når jeg skal summere opp hva det verste med de ikke-sosiaistiske sin økonomiske politikk er, så må det bli at de vil i mindre grad ha politisk medvirkning og at de gang på gang vil følge hva EU pålegger oss å gjøre.

 6. ^ Det over var ment som svar til den 2. ikke 4. komentaren…^

  – MEN!
  Hvordan er fordelingen da i USA? Har jeg ikke nevnt det før egentlig. OG Hvordan er gjelden til USA nå? Den er vel ikke tilfeldigvis på et så høyt tall at den snart har 10 siffer eller noe sånn?
  – BNP er en dårlig målestokkk på velferd… Og kanskje ikke noen god målestokk i det hele tatt. En mann som rydder opp etter en fest for kommunen (en fest som de vi kan finne 16 mai (som den i godalen)) bidrar til at BNP-en stiger fordi det han gjør er en betalt tjeneste.

  Høyresiden er og forblir en sinke, men de fleste vil ikke se det fordi de slåss for «det gode næringliv» og ikke «det gode liv».

 7. Hentet fra en artikkel fra E24:

  Thon tar Hagens side
  Milliardær Olav Thon kaster seg inn i debatten om Norge som en «kommuniststat». Eiendomskongen støtter uttalelsene til Stein Erik Hagen i romjulen. Den 84-årige forretningsmannen, som med årene har blitt en av Norges rikeste, skriver dette i et innlegg i DN

  – Norge den siste sovjetstat –

  Egentlig hadde tidligere næringsminister Björn Rosengren helt rett, da han karakteriserte Norge som den siste sovjetstat, sier Thon i et intervju med DN.

  Tar opp tråden fra Hagen

  Milliardæren kaster seg på debatten on næringslivet kår i Norge, som ble satt igang av Stein Erik Hagen mot slutten av året i fjor. Hagen mente da at Norge går i en sosialistisk retning og at statsminister Jens Stoltenberg er for svak til å stå imot dette. Statsministeren svarte senere på Hagens anklager, men i DN støtter Thon sin milliardærkollega.

  “Venstresidens uforstand”

  Han skriver i sitt innlegg “Venstresiden uforstand” at skattesystemet i Norge er innrettet på en slik måte at det likner på de vi så i Øst-Europa under kommunismen Hagen får støtte ifra Thon i ønsket om at formueskatten må bort slik som i Sverige. Verdiskaping kommer samfunnet til gode – Det tristeste er myndighetenes grunnholdning til det å tjene penger, bygge opp virksomhet og formue….jeg er forbauset over at staten ikke innser at det å skape verdier først og fremst er noe som kommer samfunnet til gode, sier han til dn. Han går i tillegg langt i å hevde at dette kan skyldes at oljerikdommen har gjort oss arrogante.

  Byråkratiet er hovedproblemet

  Thon vektlegger i sitt innlegg i DN at verdiskapingen i Norge kunne vært høyere hvis næringslivsfolk ikke hele tiden hadde måttet være opptatt av å “bekjempe byråkratiet”. – Siden jeg fylte 75 år har Olav Thon Gruppen betalt 1798 millioner i skatt…hvis ikke mine medarbeideres tid var blitt sløst bort på å jobbe med detaljreguleringer, ville bidraget vært 1000 millioner høyere, skriver han.

  La meg legge til selv regjerings innstramning i ansettelsesregler.
  Nå skal de fjerne ringekontraktene, noe som f.eks vil gjøre det vanskeligere for meg selv personlig å arbeide på eldrehjemmet.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s