17. mai – Norges grunnlovsdag

Norsk flagg

Til alle mine lesere: Gratulerer med dagen. Jeg håper dere har hatt en flott dag og koste dere! Det gjorde jeg!

Det er noe helt eget og norskt over 17. mai. Folk er glade, synger og man hilser på folk man vanligvis elegant overser på butikken. Det er en forenende dag. For mange handler det om pølse og is. Men for meg har 17. mai – grunnlovsdagen – en helt spesiell betydning.

Dere kan godt synes det er så «typisk Eirik» dere bare vil, men jeg kommer til å trekke politikk inn her også. For tenk nå hva vi egentlig feier: Grunnloven. Og hva er den første – og vakreste? – paragrafen i Grunnloven, eller Norges Riges Grundlov?

A. Om Statsformen og Religionen.

§ 1. Kongeriget Norge er et frit, selvstændigt, udeleligt og uafhendeligt Rige. Dets Regjeringsform er indskrænket og…

§ 2. Alle Indvaanere af Riget have fri Religionsøvelse.

Hva handler egentlig paragraf §1 om? At Norge er udelelig. Ergo: vi skal ikke bli med i EU! Kongeriket Norge (og nå skal jeg ikke diskutere monarki vs. republikk…) har grunnlovsfestet at vi ikke skal med i den Europeiske Union. Og det er bra! Høyre prøvde å endre på grunnloven, men heldigvis gikk ikke det! Da hadde det blitt lettere for dem å melde oss inn i EU: selv om over halvparten av innbyggerne er sterkt motstander av et norsk EU-medlemskap.

Gratulerer med dagen, gratulerer med selvstendigheten og gratulerer med friheten (fra EU)!


Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s