Et rød-grønt Norge #9: Velferd 3

Ifølge SSB har sysselsettingen økt siden den rød-grønne regjeringen inntok regjeringskontorene. Og ikke bare litt: 200 000 har kommet i arbeid siden 2005. Det er faktisk den sterkeste veksten målt noen gang. Antallet registrerte arbeidsledige er over halvvert, fra 90 000 ved utgangen av september 2005 til 40 000 januar 2008. Andelen arbeidsløse ligger nå på 2,3 prosent, noe so, tilsvarer 1/3 av Europas generelle ledighet.

Det statlige barnevernet er blitt styrket med 100 millioner kroner i 2007. Det er i tillegg til den styrkingen på 150 millionene som regjeringen bevilget i 2006. I tillegg til dette kommer de 12 millionene til å starte et kompetanseprogram for det kommunale barnevernet.

SV, Ap og Sp har et ønske om å snu den negative trenden i utstøting fra arbeidslivet. I dag er det 700 000 personer som er yrkesaktive som mottar hjelp til livets opphold fra det offentlige. Mange av disse hverken kan eller skal arbeide, og for disse er det viktig at samfunnet tilbyr dem en anstendig inntekt. Men for dem som kan arbeide skal disse få mulighet til dette.

Målet er at vi får et samfunn der folk gir etter evne, og tar etter behov. I praksis betyr det at de som kan arbeide gjør det, og de som ikke kan får støtte fra velferdsstaten. Flere i arbeid vil redusere økonomiske og sosiale forskjeller og styrke velferdssamfunnet.

Billigere medisin er også noe som det er justert på. Egenandelstak ble endret fra 3500 kr. til 2500 kr. For kronikere vil dette redusere helseutgiftene markant. Regjeringen unntar også barn under 12 år fra egenandeler. Det er også gjort endringer slik at personer med sterke, kroniske smerter som har behov for store doser smertestillende kan få bidrag fra folketrygden.

2 kommentarer om “Et rød-grønt Norge #9: Velferd 3

 1. 700 000 personer står utenfor arbeidslivet, og blir ikke regnet inn i de 2,3%
  Dette er triksing med tall. Dersom du ikke arbeider, men mottar støtte, så er du ikke i arbeid.

  Et samfunn der folk gir etter evne, og tar etter behov er en uhyrlig tanke! Det er skremmende! Unge venstreradikales som fremmer sosialismen er som barn som leker med ilden, men de vet ikke at ilden er farlig!

  Hva innebærer «gi etter evne, få etter behov?»
  Vi kan se på eksempler fra Cuba. Der innebærer dette f.eks at idet alle barna flytter ut av det romslige barndomshjemmet, så kommer staten og forteller foreldrene:
  «Dere har ikke behov for et så stort hjem.»
  Foreldrene blir så tvangsflyttet ut av sitt eget hjem og satt inn i en liten leilighet istedet.

  Dette er statlig overgrep, men helt i tråd med «få etter behov»tankegangen.

  Og appropos egenandeler så økte regjeringen egenandelene, selv om det var et klart valgløfte å ikke røre dem.

 2. Jørn tok meg litt i forspranget der.
  Arbeidsledige ligger faktisk på 2,5 ikke 2,3.
  ___

  Det å ikke utfordre mennesker til å yte mer skader de mer enn noe annet. Mange som sitter i sofastolen pga. en eller annen helseplage klarer i store deler av tilfellene å utføre et stykke arbeid.
  Bare her på bedriften jeg jobber på er det høyt tempo og mye å gjøre, en av sjefene våre fikk legionella men han kjempet seg opp og med hjelp og støtte ifra andre så klarte han å komme seg i jobb igjen. Med deres modell så minsker dere denne viljen til å yte noe fordi de har jo det de trenger.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s