De viktige tingene i livet

(Foto: Aftenbladet)

Det er mange som har ulike ting øverst på sin agenda. Det aller fleste har saker som er av stor viktighet for sin tid. Eksempler på dette er miljø, fattigdomsbekjempelse eller antikrig. Men så finnes det dem som ønsker å rette fokus på det som er viktig for den gemene mann i gata. Eller?

På lørdag kunne man lese overskriften FpU sponset bensinkunder. Rogaland FpU hadde bestemt seg for at de ønsket å ha en aksjon. Det som da ble temaet var bensinprisene.

Måten det ble gjort på var at folk fikk tilbake den reduksjonen FrP hadde satt inn i sitt budsjett, altså 1,28 kr pr/l. Så de kundene som handlet bensin på HydroTexaco på Løkkeveien fikk penger av FpU. Til aksjonen satte de av 3000 kroner. Ari Ubdo (bildet) fikk tilbake 26 kroner. Kanskje han fikk råd til en ekstra is!

Dette er en helt latterlig aksjon. Jeg lo godt for meg selv da jeg leste saken. Og jeg må ærlig innrømme at jeg synes det er helt tåpelig at DET er aksjonen FpU ønsker å satse på. Jeg må si at jeg blir litt dårlig av rike mennesker som syter over høye bensinpriser. Et enkelt prinsipp for meg som naturverner er at det er forurenser som skal betale. Dette mener FpU er forferdelig. Slettes ikke! Hvis vi skal ha en sjanse til å snu de kommende klimaproblemene så det nødvendigvis føres en ikke veldig poplær politikk. Dette er ikke FpU villige til å føre.

I en tid hvor voldtektsratene er skyhøye, klimaprobleme står på døren og Norge driver krigføring i Afghanistan, så er dette saken FpU anser for viktigst. Det er ikke mindre enn latterlig. Men nå er jo FpU/FrP svært populistiske, og fører bare politikk som appellerer til folks hjerter (eller lommebøker).

Hva er de viktige tingene i livet? Skal vi tro FpU på at det er penger og bensin? Om vi skal lykkes i å få ned privatbilismen må bensinprisen opp. Slik er den virkelige verden. Så mens FpU nekter for at klimaet er i forandring, så kan vi andre ta bussen. For tro meg: skal man kjøre bil så skal det svi i lommeboka. Og om det er det som står nordmenns hjerter nærmest, så mener jeg at det er et problem i samfunnet. Men dette problemet blir undergravd av FpU, når de bare bygger opp under den. Det er synd at det er slik det står til her nord…

4 kommentarer om “De viktige tingene i livet

 1. Sjølv om eg er heilt samd i dine syn, Eirik, er eg litt skeptisk til retorikken din. Å latterleggjere andre fordi dei driv med ting som «ikkje er viktig nok» er eg ikkje heilt med på. Sånn sett kan ein argumentera seg fram til at same kva ein gjer, er det ikkje noko vits i det heile, osb. Du tar poenget.

  Dessutan, rushtidsavgift. Ein kan ikkje snakka om høg bensinpris utan å gje folk eit skikkeleg godt kollektiv-alternativ (eller godt høve til å sykle, for den del), og dimed treng ein noko ala rushtidsavgift. Ikkje at eg trur du er så usamd i det :-p

  Og til slutt, kanskje ikkje det første som slår ein Stavanger-gut som deg, differensiert bensinpris. På bygda er det mange som ikkje har noko realistisk alternativ til bilen, og dimed er det logisk at bensinen er billigare der.

  Men det er fascinerande kor mykje folk bryr seg om drivstoffprisar, eg må seie det. Kvifor kjem ikkje dette engasjementet når det t.d. gjeld auking av momsen eller inga auke av studielånet i løpet av ei heil regjeringsperiode, spør eg meg.

  Så får ein heller slengje seg med Inga Marte å forby bensinbilar frå 2015! :-)

 2. Jeg kan se at å gå i et fakkeltog kan være mye mer konstruktivt og at det gir mye mer tilbake til folket……. Nei.

  Fpu har vaqlgt å sette fokus på noe mange folk, ikke bare de «rike» mener er et problem. At du latterligjør de fordi at de har valgt dette istedenfor å komme med ennå et innlegg om voldtektssakene forundrer meg. Alle problemstillinger må taes stilling til. Tilogmed de som Fpu engasjerer seg for.

 3. Jeg er meget enig. Tatt i betraktning dagens klimaforsking (og nei, vi sikter her ikke til hva elektroingenører fra Sverige har funnet ut, men FNs klimaraportt) legger Fpu en svært ensidig løsning på problemt. I lengden vil dette mest sannsynlig koste privatpersoner mer enn det dagens bensinpriser gjør.

  Jeg kan se at de stakkars ikke «rike» menneskene bosatt i bygde Norge der kollektive alternativer er svært lite tilgjengelige kan lide. Men i dag bor 80% av oss i tettsteder. Personlig skal jeg ikke tvinge alle på sykkelen, men er det nødvendig at 400 hundre annsatte kjører hver sin bil til jobb?

 4. Nå tar jeg for meg den bedriften jeg selv jobber i. Hvis bensin prisene øker mer nå så må vi kutte i stillinger både her i Stavanger men og i de andre delene av bedriften.

  Norsk Stål bruker ca 150mill i året på inngående transport og nesten like mye i utgående. En økning i bensin prisene kommer til både kutte i antall stillinger men og minske inntektene til kommunene som store leverandører er stasjonert i. Det kan vel ikke være sånn at vi ikke ønsker å ha industri i byene våre lengre?

  Uten stål og tre kommer ikke vi til å kunne klare å bygge noe som helst lengre og da stagnerer samfunnet. Alle trenger transport ikke bare de som liker å kjøre buss.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s