Rettsstaten Israel?

(Trykket i Stavanger Aftenblad, 31. mai)

Eirik Faret Sakariassen, leder Stavanger Sosialistisk Ungdom

Utenriksminister Jonas Gahr Støre (AP) har flere ganger uttalt at «Israel er en rettsstat». Det første som slår meg er: Hva legger utenriksminister Støre i ordet rettsstat?

Det som gjør at jeg blir opprørt over slike uttalelser er at jeg ikke oppfatter Israel som en rettsstat. For hvordan kan man både være rettsstat, men samtidig bryte omtrent samtlige internasjonale lover. Israel har jo brutt en rekke FN-resolusjoner!

194; om flyktningenes rett til å vende tilbake til hjemlandet og rett til kompensasjon.

242; om fullstendig tilbaketrekning av israelske styrker fra de okkuperte områdene.

338; som garanterer palestinernes rett til selvbestemmelse.

446, 465; som fordømmer israelske bosetninger som illegale.

478; som erklærer Israels annektering av Øst-Jerusalem ugyldig.

Israel kan godt prøve å skjule sine handlinger under tittelen rettsstat. Men det gjør dem ikke mindre riktige. Og hvordan kan en utenriksminister fra en rød-grønn regjering forsvare dette? Det er min og SUs mening at Norge bør boikotte israelske varer. Det var gjennom en handelsboikott at verden satte en stopper for apartheid-politikken i Sør-Afrika, og det samme burde gjøres med Israel. Murene må rives og palestinerne må få tilbake freden sin!

25 kommentarer om “Rettsstaten Israel?

 1. Palestinerne må få tilbake FREDEN sin???
  Nei, vett du ka…

  Norske medier trykker saker med nyhetsinteresse. Ting som skjer gjentatte ganger uten forandring er ikke verdt å nevne i norske aviser.
  Derfor blir det ikke sagt at det gjennomsnittlig regner mer enn 1 qassam-rakett over Israelske landsbyer i nærheten av Gaza.
  Det blir ikke nevnt at disse som oftest ikke gjør annet enn å ødelegge bygninger, men noen ganger går menneskeliv tapt, og DA svarer Israel med sin lovlige rett;

  Hardt og brutalt!

  Då blir utskytepunktet lokalisert og bygningen blir gjevnet med jorden. Simple as that.
  VELDIG få stater ville latt fiendlige raketter ramme landsbyer på den måten som Israel gjør.
  Men pga. vestlig press om å få til en fredsavtale, så strekker Israel seg stadig lenger og lenger.

  Det er godeste Yassir Arafat som har skutt i stykker hver eneste fredsavtale som har komt på bordet.
  Gi palestiner-araberne freden sin? Det er de palestinske lederne som ikke ønsker å ta imot

 2. Gjør som Bergen SV, foreslå kommunal boikott av israelsk frukt i offentlige institusjoner! :D

  Høyre og Frp ble så sint at jeg tror halve gruppen deres sto i akutt fare for hjerteinfarkt når vi presenterte det og KrF foreslo at vi i stedet burde gi Israel MONOPOL på appelsiner i skolen. Stå på Eirik, og videreformidl gjerne forslaget til folkene deres i vakre Stavanger.

 3. Men hvorfor boikott? Uten en mer eller mindre samlet verden er det liten vits…
  Og vil du da i så fall boikotte Israelsprogramvare og programkode?

 4. Kyle…

  1 rakett dagen er faktisk ingenting mot 6 millioner palestinere som ikke kan bo i sine egne hjem og et aparteid-samfunn som ifølge Desmond Tutu er bygd værre en det som var i Sør-Amerika…
  Det er ingenting å diskuteret. Sinnet på Gazastripen er en naturlig mennesklig reaksjon. Israel er en stat som i år fyller 60. Hvordan kan denne staten erstatte og underlegge det palestina som har eksistert der i over 30 generasjoner?

 5. For det første, Israel vart danna på grunnlag av flyktninga fra hele verden. Jødan har alltid vært et fordrevet folk, alltid vært hata og forfulgt, SPESIELT av muslima.

  Selv om jødedommen e verdens nest eldste religion, over 3000 år gammel og Islam bare e litt over 1000 år, så mene du altså at det e Islamistan som har rett. Jødan levd i Israel leng før det en gang fantes palestinera! Og Palestina finnes itj nå mer, det va britan som innført navnet Palestina da dæm kolonisert Israel under imperialismen.

  Du tar side med rasistan, nazistan, islamistan og dæm antisemittie Eirik! Også kalle du dæ sosialist!?

  Har du hørt om Kibbutz-virksomheten i Israel? Midt i blinken for dæ. Det e sosialisme i praksis, som faktisk FUNKE, fordi det e frivillig. Les om det på http://www.miff.no din sopp.

  Transjordan ble omdanna t Jordan spesielt for dæm araberan som flytta fra Israel i 1948. Og btw, hvis du mene det va FN (som e et Ap-organ som vart oppretta i 1946) som oppretta Israel, så tar du grundig feil. Araberan i landan rundt Israel, og i Israel, godtok ikke FN-forslaget om å del Israel i to stata. Dæm villa grip sjangsen dæm hadd i 1947 t å massakrer og slett jødan når dæm hadd sjangsen t d! Så dæm gikk t krig. 6 land gikk t krig mot dæm jødiske flyktningan som villa vend t bake t landet sitt, det hellige Israel.

  Syria, Ermeerne i Egypt, Transjordan, Saudi-Arabia, Libanon og Irak. Tenk dæ koss jødan mått ha følt det da. Dæm hadd nettop gjennomgått holocost og jødeutryddelsen fra nazistan, blitt forfulgt i alle år, hatt det helt forferdelig i arabiske land, også oppleve dæm NOK EN GANG et forsøk på massakrering?

  Det e her æ ikke skjønne at du kan vær så hjerteløs. Du e virkelig en uviten liten gutt som ikke har gjort leksa si. Du les jo ingenting som kjæm rett fra kildan i Israel. Du har itj engang vært der, det har æ! Over 10 ganga, både på den arabiske og på den Israelske sia.

  E ikke du tilhenger av demokrati? I Israel bor det over 1,7 milliona (20%) arabera, som har NØYAKTIG like rettigheta som Israelera har. FN har kåra menneskerettighetan i Israel for dæm høyeste i hele midtøsten. Israel har vestlige verdia, og et vestlig syn på moral. Landan rundt, derimot, e fremdeles barbarisk. Dæm vil halhugg alle homofile, alle «vanntro» og ikke minst jødan, som e hovedfiende nr. 1. Og det støtte altså du. Presidenten for det Palestinske selvstyret i Ramallah skreiv til og med eksamensoppgaven sin om fornektelse av Holocost – i likhet med resten av befolkninga.

  Jaja, Eirik. Æ sku likt å sett dæ levd i Iran som en muslim i et år.. Og etterpå dratt t Eilat i Israel, for å sammenlign kulturan. Så kan det hend æ kanskje tar dæ litt mer seriøst, for sånn som det e no, fremstår du som en barnslig forhåndsdømmende antisemitt.

 6. Makan til frekkhet har jeg sjelden sett. De fleste som kommenterer her er gjerne uenige, men jeg blir sjelden omtalt så nedlatende som du gjør. Du mister virkelig all troverdighet når du er så barnslig i din kommentar.

  Jeg har satt meg ned med ledern for Miff i Stavanger, og hatt en lang samtale hvor vi begge la frem vårt syn på saken. Du beveger deg HELT på kanten når du kaller meg en antisemitt.

  I forhold til dette du sier med hvor gammel religionene er: jeg har ikke troen på at religion og politikk skal blandes! Jeg synes det er fryktelig frekt å si at jeg tar side med rasistene, nazistene og islamistene. Jeg tar side med dem som blir undertrykket! Og i dette tilfellet så er det Palestina. DU kan godt si noe annet, men jeg forholder meg til FN. Så dine meninger er rivende likelyldig for min del.

  Har jeg sagt at jeg støtter noe av det du sier om halshugging av homofile osv.? Du legger ord i min munn, og det vil jeg helst ha meg frabedt.

  Det virker som du tror at jeg ikke vet at det er gjort feilgrep fra palestinernes side. Det vet jeg. Men ettersom det er Israel som terrorieserer Palestina, og at det er flest palestinere som blir drept så er det LETT for meg å velge side. Men om du skal kommentere her fremover uten at jeg sletter kommentarene dine så får du bruke et språk som er akseptabelt og la det være med å kalle meg antisemitt. Og hver gang du kaller meg liten er det en hersketeknikk, og slikt er ikke tillatt på min blogg!

  Eirik

 7. Det er typisk en SVer å ville sensuerere andre. Ytringsfriheten er bare et uttrykk du bruker når du vil oppnå noe. Greit, jeg kan la være å kalle deg antisemitt. Det er så tydelig at alle ser det likevel. Israel undertrykker ingen! Du vet jo ingenting om situasjonen tydeligvis. Du bruker faktafeil, vrir om sannheten og skriver utrolig nedlatende om andre. Du skriver jo til og med at du HATER FrP, hva sier det om deg? Og du kaller deg politiker? Makan til barnslighet..

  Når du sier du ikke vil blande politikk med religion, hva gjør du da når du kommenterer situasjonen i Midtøsten? Det er kun islamistene som går til krig mot Israel i Midtøsten. Ingen kristne, buddhister, sikhister eller hinduister. De kriger i Koranens navn, for å drepe alle vanntro. Jeg har lest deler av Koranen, har du? Tydeligvis ikke. Man blir helt lamslått av alt hatet som går direkte på jøder i Koranen. Dette blir de foret med fra dag èn i sitt liv. Dagen de blir født, gjennom oppveksten, i barnehagen, på skolen, på TV og i media, ikke minst! Det har du fått med deg, sant?

  Israel ble opprettet på grunnlag av jødedommen, du kan ikke ignorere det faktumet, eller ønske det dødt. Visste du at Israel faktisk skiller stat og synagoge, og det gjør ikke de muslimske land? De kristne har over 72 land, muslimer har 54, og jøder har bare ètt å leve i. Poenget var at det jødiske folk ble forfulgt, hvor enn de var i verden. Og Israel skulle nå opprettes og anerkjennes slik at de kunne få leve i fred. Landet der deres kong Salomon bygde tempelet som ble ødelagt av romerne og deretter britene.. De har heletiden vært på flukt, mange millioner har blitt massakrert. Men det er ikke poenget her. Poenget er at du idag støtter islamistenes kamp mot Israel. De sier forresten «al jehud» som betyr jøde, og ikke israeler. Deres kamp går direkte mot jøder, hvorfor fornekter du det? De oppfordrer til å drepe så mange jøder og vantro som mulig. Gjennom selvmordsbombing, terror, massakre osv. Og det støtter du? Det er helt utrlolig. Du er ingen frihetskjemper, du er en elitisk rasist!

  Hva er vitsen med å gå i dialog med Conrad, når du ikke er innstilt på å forstå det han sier? Vet du forresten at det er en grundig faktafeil å kalle sikkerhetsbarrieren for en mur? Kun 5% av barrieren er mur, unge mann! Så det vil si 95% gjerde, som er 700 km langt til sammen. I 2002 var antall vellykkede selvmordsbombere høyest. Over 426 mennesker ble drept. Mens ifjor, i år 2007, var det kun ÈN selvmordsbomber som klarte å komme seg igjennom, og kun 3 ble drept! Dette utgjør en dramatisk forskjell i antall drepte. Forskjellen mellom Israelere og såkalte islamistene er at Israelerne forsvarer seg gjennom å angripe militære mål, ellers har de ingen sjangs til å overleve, mens islamistene bevisst går inn for å drepe så mange sivile som mulig! Målet deres er å drepe så mange sivile som mulig for å komme til himmelen og oppnå frelse. Hva er det for en mentor? Hva er det du forsvarer, Eirik?

  Så, kan du svare meg på dette: støtter du terror for islamistenes kamp mot jøder? Nå har jeg forklart hvorfor du ikke kan kalle det palestinere, eller israelere, i denne problemstillingen.

 8. Celina Knudsen, du skrev at «Jødan levd i Israel leng før det en gang fantes palestinera!»

  Bibelen sier da vitterlig at det bodde folk i det området vi nå kaller Palestina før Abraham flyttet dit.
  Det at vi kaller området noe annet nå enn det man gjorde da har da ingen betydning…

 9. Christian, bibelen kan ikke tolkes som en geografi bok som sier hvor folk ahr vært eller ikke. Den er full av feil og motsigelser.

  Å kalle Eirik for antisemitt er vel drøyt, han er kanskje en ung politiker som fremdeles modner sitt syn på ting i verden men personlige angrep på den måten er forkastelig.

 10. Jævla forpulte idiot. Sletta innlegget mitt. Du slipp itj unna med sensur skjønne du! Æ har kopiert alt, og det her ska media få vit.

 11. Celina Knutsen!
  Hvorfor måtte jødene flykte når freden kom?
  Og når de så kom til det landet de ble gitt av FN hva gjor de så?

  Fn er et ap-organ. Nå har jeg hørt det og. Et ap-organ hvor all verdens land får si sin mening og ta stannpunkt til urettferdigheter. Hvem er det som egentlig er umoden når du ikke engang klarer å stole på en organisasjon som tilnærmet alltid gjør rett i sine beslutninger?

  Konkret eksempel på hvorfor Fn og ikke Usa skal fungere som verdenspoliti.
  * Første golfkrigen var FN for. Okkupantene fra Irak blir drevet tilbake.
  * Andre golfkrigen var de mot. Saddam og Irak vokste på angrepet de vestlige landene gjorde.
  * Irak krigen var FN mot. De sa det ikke var masseødeleggelsesvåpen der. Ville Usa høre eller måtte de storme frem mot Irak igjen uten en god nok grunn?

  Tror vi gjør lurt i å høre på FN jeg…
  Men tilbake til poenget som gjør meg riv ruskene gal:

  Du skriver:
  «Transjordan ble omdanna t Jordan spesielt for dæm araberan som flytta fra Israel i 1948»

  Flyttet de frivillig ja? Skal jeg si deg hva som skjedde? 100vis av landsbyer ble brent av Israel og araberne MÅTTE flykte. Er det som heter Nakba. Er det Israel feirer i år. 60-år med undertrykkelse av en befolkning som har hatt historisk tilhørighet i en region siden tidenes morgen.

  Tenk å ha et slikt gjennomført ensidig syn på saken. Kan du ikke forholde deg til FN som er verdens fredsorgan istedetfor Israel som bevisst har som strategi å undertrykke et folk så grovt at det blir kategorisert som værre enn det apartheidsamfunnet som var i Sør-Afrika.

  Vil gjerne at du jenker ned hissigheten din også Celina. Jeg kan ikke akseptere at du kaller kompisen min antisementist. Det vi snakker om her har ingenting med religion å gjør…

  Og en ting til Celina. Vær så snill å skriv enten nynorsk eller bokmål. Dette er en nasjonal blogg blitt =)

 12. Beklager, har vært vekkreist hele helgen, og har ikke fått tid til å lese alle kommentarene.

  Ja, jeg vet at det er et problem at Israel produserer masse programvare. Jeg har det faktisk i min egen maskin… Men en samlet verden må ikke nødvendigvis stå bak. Det må begynne et sted. Og det stedet kan godt være Norge.

  Om Norge slutter å handle med Israel så vil de merke det. Og Norge får kanskje flere med seg. Det vil føre til at Israel skjønner at verdenssamfunnet ikke godtar hva de driver med. Sanksjoner er viktige i denne settingen.

  Godt nok svar?

 13. Må nesten si meg delvis enig her og. Det er en viss forskjell på å angripe militære mål med fåtall sivile tap kontra det å bli hjernevasket for så å gå å sprenge seg selv og så mange sivile som mulig. Enhert land eller organisasjon som bruker terror som første våpen har lite til ingen respekt ifra meg.

 14. Eirik or what ever your name is,
  I think you are a stupied bitch.
  Why dont you discuss your own problem insted of involving Israel in your SHIT!!??
  Is it because you are not enough man to admit it?
  Open your fucking eyes and look around you, there is so mach misery, BOMBING AND BOMBING AND TEROR AND KILLING, and it all done by MUSLIMS like you!
  If you wanne Know whether SOMEONE IS FUCKED IN IS HEAD – CHEAK HIM OUT ABOUT ISRAEL – if he hates Israel and blblblblblaaaa bad politk abort Jews and Israel – then he is fuched up!
  Means his tiny little WEWEE is smaller then then the map of Israel in the Globe!!!i
  AS for you Celina Knuten – You are so hott!!!! And intelligent at the same time!!
  No Wander this SUCKER \ who else (erik…..) is gjetting nervous – he can`t get it up when he looks at your amazing figure!!!!!
  I LOVE YOU ISRAEL!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
  I LOVE YOU JEWISH INTELIGENT NATION!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
  I HATE YOU EIRIK FARET – KING OF F A R T !!!!!!!!!!!!!!!!
  THE SON HAMIDA

 15. Synes det er synd at folk vil uttrykke seg slik – i en debatt som burde være saklig og rette mot sak og IKKE person. Men jeg lar kommentaren stå, slik at folk får se hva jeg får av kommentarer.

 16. Og på nyhetern så står de bare at musliman dør dør dør og atter DØR! og at jødan dræp dem

  vell…

  se på nyhetern te israel! da e de dobbelt så my israelere som dør vær dag! på grunn av terrorista. og jeg har 1 spørsmåll till deg

  tror du at de e rætt at terroristan sprenge seg selv på hotell i israel og sånn?? eller tror du at de e dårlig at terroristan sprenge seg selv for å drep jødan??

  husk at vis terroristan slutte å krige mot israel så slutte israel å krige mot dæm åsså!

 17. Hei Jakob.

  Påstandene du kommer med holder ikke vann. Se nå bare her.
  Så langt har 4 391 mistet livet i konflikten mellom Palestina og Israel. Av disse er 3399 plaestinere og 992 israelere* Disse tallene er litt foreldet, men du ser fortsatt den store forskjellen.

  En undersøkelse utført av An-Najah University som senere ble publisert gjennom Israel Radio viser at 56 % av israelerne ønsker at krigføringen mot Palestina fortsetter. Kun 33 % av isralerne ønsker at landet skal gå i forhandlinger med Hamas. Et markant flertall ønsker at krigen skal fortsette. Kriglysten i Israel er stor!

  Hva er da meningene på den andre siden?

  57 % av det palestinske folket ønsker fred! De vil ha slutt på bombingen, terroren og alle tap. Det er til gjengjeld 40 % som er mot fred. Mens flertallet av israelerne ønsker at krigen skal fortsette, så er det et markant flertall blant palestinere som ber om at krigen snart skal være over!

  Så til spørsmålet ditt: Jeg er pasifist. Jeg mener selvsagt ikke at det er riktig av minoriteten av ekstremister på palestinsk side å drepe noen. Men hvem okkuperer hvem? Hvem har støtte fra USA? Hvem har satt opp murene? Vi vet begge hva svaret er.

  Da er det helt klart for meg hvem jeg stiller krav til. Og det er Israel.

  Med vennlig hilsen

  Eirik Faret Sakariassen

  *Kilde: B’Tselem, israelsk menneskerettighetsorganisasjon.

  P.S. Du skjønner hvorfor jeg ikke kan godkjenne de to første kommentarene mine? Utelukkende for å styrke din sak. Her snakker vi om politikk, vi gjør IKKE narr av hverandre. Forhold deg til det, så blir debatten langt bedre

 18. Jeg vil bare si at helt til en venn av meg fikk meg til å lese om Israel og dets naboer, trodde jeg selvfølgelig at israel var den store, stygge ulven. Det er jo det bildet vi alltid får servert i media. Selvfølgelig har Israel gjort ugly things, men hallo hva ville du gjort dersom du hadde naboer som så det som sitt viktigste mål å utrydde deg? Anbefaler boka Israel og FN av Torkil Åmland. Denne boka er en vekker for alle som tror FN gjør bare gode ting. FN begynner å bli et redskap for antidemokratiske stater rundt om i verden. Jeg ber alle om å være på vakt.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s