«Slutt å syt, begynn å yt!»

Nå er streiken trappet opp. Derfor sitter jeg hjemme klokken ti over ti, mens 8000 fagorganiserte er ute i streik. Lærere, sykepleiere og politifolk er blant de yrkesgruppene som er tatt ut i streik i byer som Oslo, Bergen og Stavanger.

Sosialistisk Ungdom var tidlig ute for å støtte de streikende. Og det er det viktig at vi gjør. For å illustrere dette skal jeg bruke et kjent dikt, som er skrevet av Martin Niemöller.

Først kom de for å ta kommunistene.
Jeg protesterte ikke
– for jeg var ikke kommunist.

Så kom de for å ta fagforeningsmedlemmene.
Jeg protesterte ikke.
– for jeg var ikke fagforeningsmedlem.

Så kom de for å ta jødene og sigøynerne.
Jeg protesterte ikke,
– for jeg var ikke jøde eller sigøyner.

Så kom de for å ta de homofile.
Jeg protesterte ikke,
– for jeg var ikke homofil.

Da de kom for å ta meg,
var det ingen som kunne protestere.

Det kalles solidaritet i praksis. En klok fagorganisert ved navn Ommund Stokka har uttalt: «Solidaritet er makt!» Det er ganske så sant. Men det er et annet sitat her, nemlig det jeg har brukt i tittelen. Og det er sagt av en som er aktiv når det kommer til å kommentere mine innlegg, og jeg kan love deg, han kommenterer dette og. Ingen ringere enn FrPs Jørn Kyle Finnesand. Og jeg synes det illustrerer FrPs syn på fagorganiserte ganske godt.

Mens den forrige «store streiken» pågikk, for ikke mer enn ti dager siden, gikk FrPs Per Sandberg ut og sa at «alle de som er ute i streik nå tilhører yrkesgrupper som kan konkurranseutsettes.» Høyre og FrP ønsker en privatisering av Avinor for å unngå at det blir streik. Men har dette noe nytte for seg, i praksis?

Nei, en privatisering er sjelden bra for andre enn de svært rike på toppen. Og i dette tilfellet er det helt klart at om målet med en privatisering er at det skal bli enklere å løse streiker, så vil middelet være helt nyttesløst. Det vil faktisk jobbe mot sin hensikt. Når man får inn flere aktører vil det jo bli langt vanskeligere å samkjøre eventuelle streiker og forhandlinger. Det vil splitte eventuelle samkjørte forhandlinger, slik som det nå var i Avinor. Så at høyresiden skal bruke privatisering som et plaster hver eneste gang, den funker ikke!

Jeg har nettopp vært nede på min gamle skole, Tastarustå, og hilst på de gamle lærerne som nå er gått ut i streik. Jeg håper at mange oppnår de ønskede lønnsresultatene – så fort som mulig. Det er uproblematisk at lærerne ikke er på jobb, men det er langt verre med alle sykepleierne og politifolkene.

6 kommentarer om “«Slutt å syt, begynn å yt!»

 1. Kan isje synge litt på SVs kontorer uten å bli sitert huh?

  Faktum er at lærernes tilbud på mange måter var et av lønnsoppgjørets beste.
  Men mye vil ha mer…

  Privatisering er ikke steget å gå for å fjerne streiking, men for å få bedre lønninger, bedre effektivitet osv.

 2. Bare til opplysning så streiker ikke Politiet siden Unio Stat ble enige med staten om oppgjørte. Men det gjør selvfølgelig ikke resten av det du skriver mindre riktig :)

 3. Konkret eksempel på galskapen:

  – Et lærerpar som underviste meg i tiende fikk leie leilighet da de giftet seg og flyttet sammen i karlsminnesgate på storhaug. Nå er familien vokst fra 3 til 4 og barna vokser stadig. De trenger et nytt hus.
  Men i Stavanger er det absolutt ingen alternativ. For å få de de ønsker på en lærervennlig pris må de flytte helt til Jæren. Dette paret er blitt så glad i Svithun ungdomsskole og har overhode ikke lyst til å flytte. Likevel nærmest tvinges de ut fordi de ikke mottar nok i form av lønninger.

  Skal det være slik at det kun vil bli stående private løsninger og næringslivs-jobber igjen i Stavanger? Når gode lærere må «flykte» fra de kommunale og fylkeskommunale skolene i Stavanger kommune. Det er uansvarlig ovenfor barna og ungdommen som trenger utdanning. Det er kun en ting de ber om og det er kun et argument som er nødvendig.

  – Lærerne utdanner fremtidens arbeidstakere og arbeidsgivere, uten dem har vi ingen framtid…

  * Konklusjon: gi dem høyere lønn slik at det viktige arbeidet blir prissatt høyt nok.

 4. Kasper, er i bunn og grunn enig i at lærere skal få mer penger men det eksempelet ditt klarer jeg ikke helt. Dette er et par som har valgt å få barn med den fulle viten om at de kom til åslite økonomisk når det kom til å kjøpe nytt hus.
  Det er ingen menneskerett å få barn, og når de klarer å planlegge såpass dårlig for fremtiden så er vel det og et tegn.

  Det kan ikke være sånn at bare fordi at vi har valgt å få barn at vi SKAL ha mer rettigheter enn de som venter og gjør alt for at et barn skal kunne leve i bestevelstand med foreldrene i bevisst godt valgte jobber.

 5. Joda, enig i at det er dårlig planlagt økonomisk sett, men nå var det jo sannsynligvis kjærligheten som drev dem. Kvinnen hadde også en datter fra et annet forhold. Hadde Ståle (mannen) jobbet offshore hadde denne familien hatt det helt greit.

  Det jeg prøver å si er at det er trist at et par som ønsker familie og som er ansatt i kommunal sektor ikke kan bosette seg i Stavanger kommune.

  Skal det vær slik i Stavanger at du må velge make etter hva for en jobb han har? Disse møtte hverandre faktisk på jobb. Jobben de tar seg helt ut i og er blitt kjempe glad i

 6. Jeg er selvfølgelig enig med deg at de skal tjene mer og at det er forkastelig at de ikke kan kjøpe seg inn i Stavanger. Det skal ikke være sånn at enn skal velge make etter jobb, men en familie som ikke klarer å fø seg selv på de jobbene de har så må de desverre finne seg andre jobber eller andre plasser som lønner bedre. Det er bare realiteten i livet akkurat nå.

  Sier ikke at det alltid skal være sånn, men det er det nå.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s