Er skatt forhatt?

Mange – særlig FrP – synes skatt er noe hærk. Hva trenger vi vel skatt for når vi har Oljefondet? Men oppinionen blant det norske folk ser ut til å snu på skatte- og avgiftspolitikk. Flere og flere ser verdien av skatt.

Dette blir også et av de sentrale spørsmålene i valget i 2009. Velger det norske folk skattlettelser og høyreside, eller velferd og venstreside?

Hvilke funksjon har skattene? Hvordan fungerer sosial beskatning? Hvorfor er skatt bra? Og er avgifter like bra?

Skattene er med på å drive landet. De skal være skoler, sykeshus, offentlige etater, trygder, pensjoner, bibliotek, kollektiv transport og mange andre oppgaver som skal løses av det offentlige. For meg så handler sosial beskatning om at det er de rikeste som skal betale mest skatt. De har mest og da er det bare rettferdig at de bidrar mest. God, gammal Robin Hood-strategi, bare en fornyet utgave; ta fra de rike og gi til alle. Fordi det er jo ikke slik at noen skal slippe unna med å betale ingen skatt. En velferdsstat er bygget på samhold. Alle skal bidra, for the greater good. Dette er det som nå, sakte men sikkert, siger inn over det norske folk.

Hvorfor er skatt bra? Fordi da har vi en god offentlig skole, offentlig barnehage, gratis sykehus og mye annet som landets borgere får gratis. Jeg er jo for at helsetjenester skal være helt gratis og det samme med tannhelse, men slik er det desverre ikke. Uten skatter, og med skattelettelser så får vi økt privatisering. Mer konkurranse, mer kynisk tankegang, mindre menneskelig perspektiv. Da er det pengene som står i fokus. Staten har ikke et mål å tjene maksimalt. Det har markedet. Derfor kan vi ikke stole på markedet når det gjelder slike viktige og kritisk oppgaver.

Jeg synes derimot at avgifer er noe tull! Derfor er jeg for å sette opp en del skatter som rammer de med mest lønn, fremfor å ha avgifter som rammer usosialt. Men til gjengjeld; i Norge er det slik at det er de rikeste som syter og klager. Rimi-Hagen og andre milliardærer syter over hvor vondt det er å være millionær i Norge. Det er skammelig…

5 kommentarer om “Er skatt forhatt?

  1. Fordelen med avgifter er at de har en mulighet for å ramme kun de som bruker det som avgiftsbelegges, det vil dermed kunne føre til at man kan begrense uønsket oppførsel/forbrukeradferd.

  2. Skatt er bra. Jeg betaler skatten min med glede. Jeg blir så innihelvete forbanna når voksne mennesker som bør vite bedre syter og klager over skatten hele tida. Hadde vi ikke betalt skatt, hadde vi ikke levd i et velferdssamfunn. Hadde vi ikke levd i et velferdssamfunn måtte du selge minstegutten til menneskehandlere for å få råd til klær og sende jentungen på gata for å hore inn penger til mat på bordet om du blei ramma av ei arbeidsulykke og blei ufør, fordi der ikke fantes noe sikkerhetsnett. De fattige har jo seg selv å skylde.

    Så ja, føkk skatt altså. Skatt er dritt. Vi gidder ikke betale skatt, også blir alle rike og kan bestemme masse. Jeg begriper ikke at folk faktisk tror det fungerer slik.

  3. Jeg syns det er helt greit å betale skatt, via skatten får vi tilgang til alle godene vi faktisk har her i landet. Men man kunne kanskje gjort om skattesystemet litt, slik at de som tjener minst får skattelette.

  4. Skatt kan være en bra ting. Men en ting de fleste av dere glemmer er at de «rike» er dem som skaper arbeidsplasser, ikke de fattige. Hvis Norge har for høye skatter på bedrifter og rike så flytter de bedriftene sine ut av landet og da tjener Norge ingenting.

    Bondevik 2 regjeringen senket skattene men fikk fremdeles inn mer skattepenger enn før. Hvorfor dette er kan forklares på mange måter men jeg mener at det ga innovative individer og gründere sjangsen til å skape nye bedrifter og ideér som igjen skapte arbeid for flere.

    Gi folk en gulerot så vil folk gjøre det som tjener de og andre mest. Gi de straff så stikker de.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s