Sikres velferden gjennom en lavere skatteregning?

En ukentlig aktivitet jeg foretar meg er å besøke alle norske partiers og politiske ungdomsorganisasjoners hjemmesider. Det ender med stadig påfyll til bloggen. Jeg ler mye, raser for meg selv og tenker. Også denne uken gjorde jeg dette, og ble overrasket over en nyhet jeg fant hos Høyre.

Partiets nestleder, Jan Tore Sanner, kom med påstanden:

«Lavere skatteregning sikrer velferden!»

Gjennomgående i nyhetssaken er det flere ting jeg er uenig i. Men det er mest ryddig å begynne med tittelen. Formålet med skatt er jo å sikre velferd. Gjennom skattelettelser har borgerlige regjeringer innskrenket fellesskapets goder. Mens forrige regjering ga skattelettelser, gir denne regjeringen velferd. Skattelettelser er ikke automatisk en fæl ting, men det spørs hvem som får den. Bondevik II ga skattelettelser til landets rikeste, mens sittende regjering har gitt de som har minst mest tilbake.

Norge er en velferdsstat. Vi rød-grønne legger mye vekt i at landet skal ha mange gratis og gode offentlige velferdstilbud. Men ved å ta inn mindre skatt, så minsker vi den offentlige velferden. Det er et ideologisk skille mellom norsk høyre- og venstreside. Mens vi venstrehendte er for offentlig velferd og høy skatt, er høyresiden for privat «velferd» og lite skatt. Men hvor er ideologien din, Sanner? For dersom man kutter skatteinntektene skal jo disse brukes til privat velferd, for dem som har råd til det. Men hvordan finansieres dette, uten høy skatt?

Høyre er flink med ord (red. anm. Høyreordbok). De lager sine egne betydninger. Sanner snakker mye om «modernisering av det offentlige», «effektivisering» og «bedre samarbeid mellom offentlig og privat». La oss se hva dette egentlig betyr: Modernisere=privatisere. Effektivisere=Privatisere OG kutte. Bedre samarbeid mellom offentlig og privat=privatisere.

Jeg synes Høyre taler i tunger. Hvorfor kan de ikke være ærlige? Si hva de egentlig mener. Hva mener du med modernisering, Sanner? Effektivisere?

For at vi skal ha en god, offentlig velferd så må vi alle bidra. Høyre påstår at folk blir demotivert av skatt. Den trenden er i ferd med å snu. Folk ønsker velferd, fordi de frykter USA. Moore gjorde en god ting, da han lagde Sicko.

Valget i 2009 handler om å velge side. Det handler om å velge mellom høyre eller venstre. Hvilken vei vi går videre. Rød eller blå. «Sosialistisk» eller nyliberalistisk. Det handler om offentlig velferd eller skattelettelser. Jeg vet hva jeg velger! Gjør du?

Velferd sikres gjennom skatt. Mens Høyre gir rike mer, gir SV mer til de fattigste. Ulike mennesker. Like muligheter. Det sier mye det. I Norge har alle samme muligheter. Samme utgangspunkt. Det skal ikke bety noe om du er heldig og blir rik. Alle skal ha et godt liv. Ikke bare de rikeste. Overklassepartiet Høyre har styrt – og feilet. Hva skjedde? Arbeidsledigheten steg, skattelettelsene kom i fleng, og Celina Middelfart fikk mye igjen på skatten. Hva fikk Ola Nordmann og Turid Arbeider? De fikk et valg. Erna eller Jens. Lars eller Kristin. Kjell-Magne eller Åslaug. Eller bare Carl? Vel, de valgte oss en gang. Norge var lei av nyliberlisme. Savner de det? Eller tar de til vett. Stemmeseddelen er ikke ennå levert. Mye kan skje!

4 kommentarer om “Sikres velferden gjennom en lavere skatteregning?

 1. For å ta det siste først:

  1) De rødgrønne fikk ikke flertall av stemmene til folket, men pga. Norges udemokratiske valgsystem så fikk de rødgrønne flertall av stortingsrepresentantene

  2) I Høyres artikkel tas det opp noen ord som skremmer sosialister, nemlig «dynamisk skattemodell»
  Kort fortalt var ideen at gjennom en lavere skattesats på arbeid skulle folk bli oppfordret til å arbeide mer fordi det lønnet seg. Lavere skatter skulle også oppfordre til å opprette nye arbeidsplasser.
  Nye arbeidsplasser og mer arbeid skulle sikre at statens skatteinntekter ble holdt stabile for å unngå velferdskutt.

  Flere rapporter viser at den dynamiske skattemodellen har vært overveldende effektiv.
  Ikke bare kom Norges økonomi på fote etter Stoltenberg I, men statens skatteinntekter ØKTE samtidig som folk flest, barnefamilier, ungdommer, single fikk mer penger å rutte med.

  Den velstanden som denne regjeringen forvalter (og ødelegger) er et resultat av den forrige regjeringens skattepolitikk.
  Med dagens regjering blir det trikset med tall, og 700 000 mennesker i arbeidsfør alder står uten arbeid, men pga. disse går på arbeidsledighetstrygd, så blir diss regnet som «i arbeid»

  Denne regjeringens politikk har ført til 15 rentehevninger, og med økte skatteutgifter, nye avgifter o.l. så har ungdommer INGEN sjanse å komme ut på boligmarkedet, og iallefall ikke til å få et boliglån.

 2. Avogtil så er du litt kjapp Jørn.

  Nå kommer jeg til å skyte meg selv litt i leggen her.

  Velferdsamfunnet har gjort oss unge til late, giddalause, smålig overvektig, lite engasjert, lite innovative og sist og ikke minst likegyldige.

  Gi en person ting gratis hele livet så kommer ikke den personen til å ønske å jobbe. Vi har igjennom velferdsamfunnet foreldregenerasjonen vår bygde opp klart å ha en bedre livskvalitet på visse områder, men uten trangen til å bygge nytt eller behovet for utfordringer så kommer ikke vår generasjon til å klare seg. Stakkars den neste som kommer.

  Det er ikke ofte du ser en Norsk ungdom som går med avisene lengre, de får jo alt av mor og far som igjen får mye av staten. Hvorfor skal det være sånn at de skal få alt på sølvfat? De fattige trenger mer ja, men de «rike» som skaper arbeidsplasser trenger insentiver til idetheletatt ønske å bygge nytt i dette landet og høye skatter gir ikke det.

 3. Up&Go effekten det Jørgen.
  Bleia føles jo veldig deilig, og du slipper å ta ansvar for å gå på do.
  Bleia var jo selvsagt bare ment som et «sikkerhetsnett» for de som ikke klarer seg selv, men etterhvert er det jo bekvemmelig å bare slippe å ta ansvar for å gå på do selv.

 4. Men avogtil så må den tørkes og da husker ikke det offentlige helt hvordan det skal gjøres. Da setter de ned en kommisjon som skal utrede problemet for så å skape en underavdeling som skal prosessere dokumentene i det uendelige byråkratiet. Men når de endelig er ferdige så har det private gitt de læren, evnen og en jobb til å betale for dasspapiret selv.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s