Den €uropeiske union #3: Miljø og naturresurser

Jeg har sagt det før, og jeg sier det igjen. En av de største problemene verden står ovenfor nå er klimakrisa. For mange har løsningen vært klimakvoter. Der er jeg uenig. Jeg mener ikke at verden blir mindre forurenset av at vi kapitaliserer karbondioksid-utslippa.

EUs kvotesystem var noe JA-sida var stolte av. Men det har jo vist seg å være en total fiasko. Forbrukerne brukte 250 milliarder kroner på å kjøpe klimakvoter – men det reduserte ikke utslippene i det hele tatt! Derimot hadde kvotesystemet en del andre konsekvenser. Strømprisen økte og gevinsten havnet jo hos de store kraftprodusentene. Naturvernforbundet beskrev EU-kommisjonens klimakvoter som en «CO²-bløff».

En historie jeg alltid forteller når jeg møter folk, og skal overbevise dem om å være mot EU, er en historie om fisk. Fisk er, etter oljen, den viktigste industrien for Norge. Uten den så kommer den norske økonomien til å se betraktelig annerledes ut, får å si det på en pen måte. Årlig høster vi inn 30 milliarder kroner på fisk.

Sverige er medlem av EU. For noen år tilbake var det en torskestamme i Østersjøen, på den svenske delen. Sverige ga EU-kommisjonen beskjed om at de ikke ville foreta fiske, fordi stammen var på et kritisk nivå, og kunne dø ut. EU-kommisjonen sa: «Nei, dere får ikke fiske der heller. Men det får Spania!»

Så spanske trålere seilte opp til Østersjøen, fisket opp all fisken og beholdt alle pengene. Sverige satt igjen; uten fiskestammen eller en lusen euro. Slik er det. Vi vil, som medlem av EU, miste selvråderetten over våre egne fiskeressurser.

For- og motargumentene

EU ønsker bærekraftig utvikling og har bedre miljøpolitikk enn Norge.

Utenfor EU er vi en pådriver for en mer offensiv klimapolitikk i FN. Da kan vi selv bestemme hva som er viktige prioriteringer for Norge. Der EU tenker fri flyt, tenker vi på løsninger. EU-systemet er grunnleggende miljøfiendtlig.

EU har vært en stor pådriver i det internasjonale klimaarbeider.

Det finnes ikke grunnlag for å si at EU er en helt når det kommer til klima. EU har satt seg ambisiøse utslippsreduksjoner, men greier ikke å nå disse, fordi transporten øker innad i EU.

4 kommentarer om “Den €uropeiske union #3: Miljø og naturresurser

  1. Nei, et pent mål hjelper ikke om en ikke når det. Og når en ikke har noen god plan for å prøve en gang, innbyr jo ikke akkurat det til tillit heller. :oP

  2. Sært det der når dere snakker om å dele på ting, men når andre land trenger noe så er det nei så lenge det er et i land. Hvilke kvoter i andre land tror du ikke vi ville fått. Det er ikke sånn at alle andre land ville fått alt av oss og vi ikke hadde fått noe igjen av de andre.

  3. Spanjolene kommer og tar fisken ifra Svenskene. Du sier at de ikke har noe igjen for det. Svenskene får vel noe av det de andre landene har. Litt trøtt på den forrige.

    Poenget er at alle gir noe men får og tilbake.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s